Greşeli monumentale în istoria capitalei Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele dintre datele obţinute în urma unor cercetări despre istoria Timişoarei sunt eronate
Unele dintre datele obţinute în urma unor cercetări despre istoria Timişoarei sunt eronate

Primăria Timişoara foloseşte, în acţiunile de promovare, pe internet şi la târguri internaţionale, o istorie a oraşului plină de greşeli şi date ireale

Istoricul Sorin Forţiu a depus o muncă asiduă pentru a demonstra greşelile strecute în secţiunea „Istoria oraşului”, pe care le-a postat pe site-ul său www.banat.ro.

„Deranjant este că se propagă false clişee istorice în loc să se aloce resurse pentru studiu şi promovarea istoriei adevărate. La fel de deranjant este că această istorie este prezentată ca «date şi informaţii obiective»”, a declarat Sorin Forţiu. Acesta a descoperit 18 greşeli importante începând cu date şi momente istorice până la denumiri. Spre exemplu, pe site-ul primăriei, prima atestare documentară a oraşului este 1276, în timp ce Forţiu demonstreză că oraşul este atestat oficial din 1266. 

Informaţii copiate

Reprezentanţii primăriei susţin că secţiunea „istorie” de pe site a fost preluată acum de un grup de arhitecţi, iar informaţiile au rămas de la Octavian Leşcu, un colecţionar de cărţi poştale vechi din Timişoara. 

„Pagina de istorie a oraşului nu este realizată de funcţionari din primărie. Textele au fost scrise de specialişti, istorici, iar unele informaţii au fost preluate din «Istoria Timişoarei», scrisă de Ioan Haţegan, altele îi aparţin lui Octavian Leşcu”, a declarat Lăcrămioara Condea, purtător de cuvânt al Primăriei.

Foste denumiri

Sorin Forţiu susţine că, iniţial, din şapte denumiri ale oraşului postate pe web, şase erau greşite. Apoi s-au făcut corecţii, dar patru dintre aceste nume nu sunt nici acum în ordine. „Tibisis nu are nicio legătură cu Timişoara. O tâmpenie este şi Beghey, care se află undeva în nord-vestul Banatului. Oraşul nu s-a numit niciodată Temesiensis, care este denumirea râului Timiş, iar Zambara nu a existat niciodată”, a mai spus Forţiu.

Steag pentru regiunea Banat

Un grup de timişoreni şi-a unit forţele şi a realizat drapelul regiunii care reprezintă o cruce albă, luată de pe blazonul casei de Savoya, pe fundal verde, care înseamnă prosperitate şi fertilitate. „Am studiat mult istoria Banatului, aici nu ai ce săpa. Nu există un steag al Banatului istoric”, a spus Sorin Forţiu.

Citiţi şi:

EXCLUSIV A fost conceput primul steag al Banatului: o cruce albă pe fundal verde

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite