FOTO Verestóy Attila a fost înmormântat la Odorheiu Secuiesc. Sicriul a fost purtat de pe umeri de patru militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înmormântarea lui Verestóy Attila FOTO Haáz Sándor/Veres Nandor/Szekelyhon.ro
Înmormântarea lui Verestóy Attila FOTO Haáz Sándor/Veres Nandor/Szekelyhon.ro

Fostul senator UDMR Verestóy Attila este înmormântat sâmbătă, 3 februarie, în Cimitirul Central Reformat din Odorheiul Secuiesc (judeţul Harghita).

UPDATE 16.40  „Ştiţi, există genul de oameni care nu pot renunţa, în nicio situaţie, la obiectivele pe care şi le-au propus. Insistă la nesfârşit asupra lor până când reuşesc să le rezolve. Dacă este nevoie, acest tip de oameni sunt în stare să ducă o sarcină şi ani de-a rândul, deoarece sunt de principiul că ceea ce astăzi nu a reuşit trebuie încercat şi mâine şi poimâine, până când se rezolvă. Un astfel de om era Attila. Eşecul nu l-a descurajat niciodată, nu l-a dezamăgit, l-a motivat întotdeauna. L-a determinat spre tot mai multă performanţă. Odihneşte-te în pace, dragă Attila!”, a spus Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. 

Sicriul lui Verestóy Attila a fost purtat pe umeri de patru militari români până în cimitirul reformat din Odorheiu Secuiesc.

Înmormântare Verestoy Attila FOTO Szekelyhon.ro

Sicriul cu rămăşiţele senatorului Verestóy Attila a fost depus în locul de veci, în cimitirul Reformat din Odorheiu Secuiesc.

Înmormântarea s-a făcut cu onoruri militare, pentru că senatorul UDMR a fost decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler. 

Verestóy a fost condus pe ultimul drum de patru militari ai Batalionului 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara” de la Odorheiu Secuiesc, care la finalul ceremonialului au tras trei salve de armă. 

Inmormantare Verestoy FOTO Szekelyhon.ro

Cimitirul Reformat din Odorheiu Secuiesc FOTO Haáz Sándor/Szekelyhon.ro
 

UPDATE 15.40 Markó Béla, fostul preşedinte UDMR, a spus că fără Verestóy Attila drepturile oamenilor din Secuime ar fi fost mai puţine astăzi. „Ca om şi ca politician, Verestóy Attila a fost în ultimii ani la fel ca în tinereţe, când a pornit la acest drum, asumându-şi responsabilităţi enorme”, a spus Markó Béla, citat de portalul Szekelyhon.ro.

În discursul său de adio, Kelemen Hunor, actualul preşedinte UDMR a vorbit despre determinarea şi rezistenţa lui Verestóy. „Cu acest senator se putea şi era obligatoriu să ai dispute argumentate”, scrie Szekelyhon.ro. 

Politicianul Bíró Barna Botond, unul dintre apropiaţii lui Verestóy, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hargita, a spus, pe scurt, că senatorul a fost „un om de cuvânt”.

Înmormântare Verestoy Attila FOTO Szekelyhon.ro

Cortegiul funerar a plecat spre cimitirul reformat. Bărbaţii merg în faţa maşinii care duce sicriul lui Verestóy, femeile sunt în spatele ei, conform regulilor bisericii reformate.

UPDATE 14.35 La ceremonia funerară din Biserica Reformată din Odorheiu Secuiesc sunt prezenţi liderii UDMR Kelemen Hunor, Markó Béla, Borbély László şi Frunda György. La înmormântare a ajuns şi Szili Katalin, fostul preşedinte al legislativului maghiar, însărcinat al Guvernului de la Budapesta, precum şi Veres János, reprezentatul Partidului Socialist din Ungaria. Este prezent şi Viorel Hrebenciuc (PSD), consilierul prezidenţial Andrei Muraru, şeful Comisiei Parlamentare pentru controlul activităţii SRI (Verestoy a fost membru în această comisie din 1990), senatorul Claudiu Manda, Bogdan Olteanu (fost senator PNL), Vasile Blaga. A fost prezent şi reprzentanţi ai Ambasadei Iordaniei (Veresoy a fost membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Iordania). 
 

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale fostului senator UDMR Verestóy Attila a fost adus în România vineri, de la Viena. Sicriul a fost depus în Biserica Reformată din Odorheiu Secuiesc, unde cei apropiaţi au putut să-şi ia rămas bun.

Inmormantare FOTO szekelyhon.ro

Ceremonia funerară din Biserica Reformată SURSA FOTO Haáz Sándor/ Szekelyhon.ro
 

Sâmbătă, de la ora 12.00, în biserică s-a ţinut o ceremonie religioasă, iar apoi siciriul a fost dus în Cimitirul Central Reformat. Aici, de la ora 14.00, a fost programată ceremonia funerară.

Reprezentanţi ai UDMR Odorheiu Secuiesc au declarat că la ceremonia funerară sunt aşteptaţi să participe liderii UDMR, parlamentarii Uniunii, dar şi parlamentari români şi din Ungaria.

Verestóy Attila, preşedintele UDMR Harghita, a murit în 23 ianuarie, într-un spital din Viena la vârsta de 64 de ani. Verestóy Attila suferea de cancer.

Ceremonie de înmormântare Verestoy Attila FOTO Haáz Sándor/ Szekelyhon

Cei care doreau să îşi exprime condoleanţe şi să îşi ia rămas bun de la Verestóy Attila au fost rugaţi de membrii familiei să aducă cu ei doar o floare, fără obişnuitele coroane mortuare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite