FOTO Urmări devastatoare ale furtunii: Catedrala Mitropolitană din Timişoara a pierdut o cruce de pe un turn, sinagoga a rămas fără acoperiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Mitropolitană din Timişoara şi Sinagoga din Iosefin au fost afectate de furtună FOTO Ş.Both
Catedrala Mitropolitană din Timişoara şi Sinagoga din Iosefin au fost afectate de furtună FOTO Ş.Both

Mai multe clădiri importante din judeţul Timiş au fost afectate de furtuna de duminică. O cruce de pe Catedrală a căzut. Sinagoga din Iosefin a fost grav avariată.

Autorităţile din Timiş au fost mobilizate pe tot parcursul zilei de luni, pentru a remedia problemele apărute în urma furtunii care a măturat zona de vest a României. Conform ultimului bilanţ, au fost 566 de apeluri la 112.

Luni, la ora 12, încă mai erau 18 localităţi din Timiş fără curent electric, însă cei de la Enel erau cu toate echipele pe teren. La raportările de dimineaţa încă erau 25 de localităţi fără apă. Numărul locuinţelor avariate este şi el mare, iar cei de la ISU Timiş nu au putut da încă o cifră finală. Cert este că sunt peste o sută de acoperişuri avariate.

Elevii de la 22 de şcoli au rămas acasă după suspendarea cursurilor. Bilanţul furtunii de luni în Timiş: cinci oameni au murit (doi în Timişoara, trei în Buziaş) şi alţi 49 au fost răniţi, dintre care şapte copii. 13 răniţi sunt în continuare internaţi la spitalele din Timişoara.

Catedrala Mitropolitană şi Sinagoga din Iosefin au fost afectate de furtună FOTO Ş.Both

Stricăciuni la bisericile ortodoxe 

Furtuna năprascnică de duminică a afectat foarte multe din bisericiile din judeţul Timiş. Reprezentanţii Mitropoliei Banatului s-au aflat azi pe teren pentru evalua pagubele. ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului a plecat şi el spre parohiile afectate. 

“Furtuna a afectat în deoseb bisericile şi casele parohiale, a afectat troiţele din curtea bisericilor şi de la răspândiile drumului, ba chiar şi cimitirele. În judeţul Timiş avem mai multe biserici rămase fără turle, pur şi simplu au foat aruncate pe pământ, biserici ale căror acoperiş a fost luat de vânt, fără ţigle. Avem şi case parohiale rămase fără acoperiş. Reşedinţa noastră eparhială, un corp, a rămas şi ea fără acoperiş. Parcule bisericilor noastre au fost pur şi simplu devastate. La parohia din Sinaia peste 50 la sută din parc este devastat”, a declarat părintele Ioan Popescu, vicarul Mitropoliei Banatului. 

O cruce de pe Catedrală s-a dărâmat

Catedrala Mitropolitană din Timişoara a fost şi ea afectată. Ornamentul de pe unul din turnurile bisercii a căzut. Părţile laterale au multe ţigle smulse de vânt, o troiţă ridicată în memoria Eroilor Revoluţiei a fost ruptă. Foarte mulţi copaci din jurul Catedralei sunt rupţi. 

“Au fost activate asigurările lăcaşurilor de cult, preoţii şi credincioşii s-au mobilizat foarte repede. Au rămas în lucru bisericile care au suferit avarii grave. Nu putem să evaluăm acum costurile, specialiştii se află la faţa locului, se fac fotografii, se întocmesc documente. Dar preoţii şi credincioşii s-au mobilizat foarte bine.  

Catedrala Mitropolitană şi Sinagoga din Iosefin au fost afectate de furtună FOTO Ş.Both

Cele mai grav afectate biserici sunt cele de la Ghilad, Giulvăz, Toager, Bichigi, Sinteşti, Vucova. Turla bisericii de la Remetea Mare este căzută. 

“Este o dezlănţure fără precedent la noi. Dacă nu vom înceta cu defrişările sălbtatice, cu poluarea excesivă şi cu testele nucleare, vorda Domnului Isus Hristos, <mai mari de atâta vom vedea>. Din păcate oamenii sunt răi, îl constatăm şi noi. Biserica înseamnă mereu la bunătate,  la practicarea virtuţilor, dar de multe ori constatăm că vocea noastră parcă se aude în pustiu”, a mai spus părintele Popescu.

Sinagoga din Iosefin a fost afectată grav

Sinagoga ortodoxă din cartierul Iosefin, frecventată de cei aproximativ 600 de evrei rămaşi în Timişoara, este una din clădirile istorice grav afectate în urma furturii de duminică. 

Sinagoga este fregventată de cei aproximativ 600 de evrei care mai trăiesc în capitala Banatului.

Sinagoga construită între 1906-1910, în stil maur, a rămas fără o parte din acoperiş.
 

“Este ultima sinagogă funcţională pe care o mai are comunitatea evreiască din Timişoara. Este cea în care ne ţinem toate marile sărbători. A fost avarioată foarte grav. A căzut mare parte din acoperiş şi turla. Facem intervenţii de protejare a acestui monument cu folie de plastic, vom face primii paşi pentru a primii avizul de la Monumente şi autorizaţia pentru reparaţii. Toate sărbătorile din toamnă se vor ţine la sinagoga din Cetate şi la micuţa sinagogă din sediul Comunităţii”, a declarat Luciana Friedman, preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite