(FOTO) La Timişoara există prima bibliotecă de carte străină pentru copiii poligloţi din Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra se bucură de cartea ei preferată la "Bibiloteca Copiilor"
Alexandra se bucură de cartea ei preferată la "Bibiloteca Copiilor"

Poveştile lui Humpty Dumpty, Heidi sau a tuturor personajelor îndrăgite de cei mici vor putea fi citite de prichindei chiar în limba în care au fost scrise. La Timişoara a fost deschisă, la începutul lunii, prima bibliotecă de carte străină dedicată exclusiv copiilor.

Proiectul a fost iniţiat de unul dintre centrele de limbi străine din oraş. „Ideea de a înfiinţa <<Biblioteca copiilor >> a apărut după discuţii cu părinţii şi copiii care participau la cursuri. Părinţii se plângeau că nu ştiu cum să-i facă pe copii să mai citească, şi am observat că cei mici erau foarte atraşi de cărţile colorate", a spus Monica Diaconu, coordonatorul proiectului. Astfel, a început o adevărată campanie de colectare de cărţi pentru copii scrise în şapte limbi diferite. „Am început la Târgul de Crăciun, când copiii care erau înscrişi la noi au făcut diferite obiecte pe care le-au vândut pentru a-şi aduce şi ei aportul la deschiderea bibliotecii", a continuat Monica Diaconu.

image

Edituri din străinătate, din ţări ca Anglia, Franţa, Italia, au aplaudat iniţiativa şi au donat cărţi. La fel au făcut şi editurile din ţară care publică volume în limbi străine. Mai mult, donaţii au venit şi de la timişoreni care au achiziţionat cărţi la reducere din librăriile din oraş şi apoi le-au dat bibliotecii.

Primii cititori

Alexandra Cupşa are nouă ani şi a început să înveţe limba engleză pe când avea doar trei anişori. Ea este una dintre primii copii care au avut ocazia să citească din volumele deja existente în bibliotecă.



„Îmi place să citesc poveştile vechi şi îmi place mai mult să le citesc în limba engleză pentru că o vorbesc de când eram mică. Biblioteca mi se pare foarte frumoasă", a spus Alexandra. Biblioteca are sute de volume scrise în limba engleză, franceză, germană, italiană, spaniola, sârbă, maghiară şi câteva şi în română. „Vor fi şi volume bilingve, dar şi cărţi accesibilie şi celor care abia încep să vorbească o limbă străină, chiar şi copii de şase ani", a spus Monica Diaconu. Cărţile vor putea fi împrumutate acasă chiar şi pentru două săptămâni, dar pot fi citite şi acolo. În mijlocul bibliotecii a fost amenajată o sală de lectură unică unde cei mici vor putea citi poveştile lor preferate cocoţaţi pe perne colorate şi pufoase, împrăştiate pe un covor la fel de pufos.

image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite