FOTO Cum a fost urâţită o clădire istorică din Timişoara. „Nu doar că nu s-a respectat cromatica, dar o clădire trebuie zugrăvită în întregime“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele gemene Csermak, din cartierul istoric Iosefin, au continuă să sufere de pe urma celor care nu dau doi bani pe patrimoniul Timişoarei.

Nu cu multă vreme în urmă, turnul din dreapta, aflat în pericol de prăbuşire, a fost refăcut după ce arhitectul Valentin Luca a întocmit un proiect de restaurare, în valoare de 10.000 de euro, pe care l-a donat asociaţiei de locatari. Pentru lucrarea efectivă, 90 la sută din bani au fost daţi de Primărie, restul de locatari. A urmat şi restaurarea faţadei.

Din păcate, Asociaţia de locatari din casa geamănă, a cărui turn a fost restaurat în urmă cu mai mulţi ani tot din fondurile municipalităţii, nu s-au urnit să refacă şi faţada. Doar partea de jos avea să fie zugrăvită în concordanţă cu imobilul de lângă.

Când toată lumea se aştepta să urmeze totuşi o uniformizare, s-a întâmplat ca proprietarul noului magazin de electrice să aibe alte gusturi. Acesta a revopsit parterul cu un roşu ţipător. Pe lângă faptul că există un regulament pentru cromatica clădirilor din Timişoara, care nu a fost respectat, dar proprietarul nu a avut nici autorizaţie de Directia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Timiş.

image
image

Înainte de restaurarea casei din dreapta (sus) după restaurare (în mijloc) şi după vopsirea clădirii diin stânga (jos)

image



Sorin Predescu, şeful direcţiei, sesizat de lucrarea din zona Iosefin, a trimis un control la faţa locului.

“Am trimis o colegă să vadă despre ce este vorba. Prea multe nu se poate comenta despre cum s-a vopsit clădirea. Nu doar că nu s-a respectat cromatica, dar o clădire trebuie zugrăvită în întregime, nu pe bucăţi. Proprietarul a promis că va reface zugrăveala până săptămâna viitoare”, ne-a declarat Sorin Predescu.

image


 

Imobilul din Iosefin a fost construit în 1907 şi a aparţinut fraţilor gemeni Nandor şi Tamas Csermak. Era o clădire apartemente pentru închiriat. Străduţa îngustă dintre cele două imobile ar fi trebuit să se fie o copie a cunoscutei străzi Vaci utca din Budapesta, unde cei mai faimoşi şi avuţi oameni ai capitalei maghiare îşi cheltuiau banii, devenită acum atracţie turistică, cu magazine, restaurante, cafenele, aflate pe stradă sau în curţi interioare. Venirea primului Război Mondial a schimbat lucrurile.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite