FOTO Milionarul timişorean care şi-a făcut armată privată, în fosta fabrică de armament de la Orăştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionarul timişorean Marius Cristescu colecţionează de câţiva ani vehicule şi obiecte militare. Cristescu le-a expus în fosta fabrică de armament de la Orăştie, unde a creat singurul parc de distracţii cu specific militar din România

Omul de afaceri Marius Cristescu, renumit în Timişoara pentru colecţiile sale de maşini de epocă sau de lux, şi-a construit o veritabilă unitate militară privată, la Orăştie, dotată cu arsenal de luptă din colecţia proprie.
Dacă toate piesele pe care le-a adunat milionarul ar fi funcţionale, ar putea pleca la război cu ele. 


În colecţia „grea“ a lui Cristescu se găsesc avioane, elicoptere, tancuri, maşini de luptă, transportoare, autocamioane militare, tractoare de armată, autotunuri, tunuri, mitraliere, piese de artilerie, lansatoare de rachete, vehicule pe şine şi multe arme. 


Pentru un asemenea arsenal de luptă este nevoie şi de un spaţiu corespunzător. Pentru asta, dar şi pentru o idee de afacere, Marius Cristescu a cumpărat o fostă fabrică de armament şi bază secretă a Armatei Române, de la Orăştie, în judeţul Hunedoara.  

A investit până acum aproximativ 15 milioane de euro pentru a o transforma în „Arsenal Park“, singurul parc de distracţii cu specific militar din România.
 

Arsenal Park


Tancul T34 a fost fabricat în URSS între 1940-1958
   

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, fabrica de la Orăştie a ajuns al doilea producător de muniţie din Europa. Se spunea în timpul comunismului că este cel mai bine păzit loc din România, raportul fiind de un soldat la fiecare trei muncitori. 


„În fabrica de la Orăştie se făcea muniţie pentru arme şi artilerie, iar apoi grenade lacrimogene. După Revoluţie, s-au fabricat artificii, dar de prin 1992 nu a mai existat producţie militară. În 2003, a fost scoasă la vânzare, iar societatea noastră a fost singurul ofertant“, a declarat Marius Cristescu.
 

Patru avioane dintr-un foc


Printre primele obiecte militare cumpărate de Cristescu au fost patru avioane IAR 99, care au fost luate „la pachet“. Unul a fost expus pe o clădire industrială aflată în Calea Şagului, din Timişoara, iar celelalte trei sunt la Orăştie.
 

„Am cumpărat multă tehnică militară de la Romtehnica, care a scos la licitaţie lucruri de care nu mai aveau nevoie. Recent, am luat şi un elicopter sovietic Kamov-24. Tot de dată recentă, sunt şi tancurile. Am două T34 şi trei T55, pe care vreau să le pun în funcţiune. Am mai luat şenilate din Olanda şi din Finlanda, toate funcţionale. La fel şi cu tractoarele de artilerie. Cumpăr tot ce se găseşte. Chiar aştept ca armata să mai caseze şi să mai vândă vehicule care pot fi folosite pentru expoziţie“, a spus Cristescu.

Arsenal Park


Avionul IAR 93 aflat la Arsenal Park
 

Colecţionarul se plânge însă că multe dintre obiectele casate sunt tăiate în bucăţi. Chiar şi căştile de armată au fost tăiate în două. „Am luat un şenilat care era tăiat în o sută de bucăţi de un metru. L-am reconstruit şi l-am sudat ca la un joc de lego. Este acum expus la Orăştie“, a povestit timişoreanul.
 

Exponate cât pentru un muzeu


Tehnica militară a lui Marius Cristescu cuprinde multe obiecte din Al Doilea Război Mondial. „Sunt multe tunuri ruseşti, lansatoare antiaeriene nemţeşti, mitraliere cu două şi patru ţevi. Am şi o grămadă de obiecte produse la cele două fabrici din România din perioada interbelică: Malaxa şi de la Reşiţa. Este vorba de istorie. Am vreo 300 de piese de tehnică militară, care sunt expuse la Orăştie. Am suficient material pentru a deschide un muzeu militar“, a mai precizat Marius Cristescu. 
 

Printre maşinile de armată deţinute se află mai multe modele de Aro, dar şi celebrele Land Rover.

image

Transportor blindat TAB 71


Aşa cum îi stă bine unui colecţionar de clasă, şi Marius Cristescu a fost preocupat de maşinuţe de mic copil.

„În copilărie aveam maşinuţe de jucărie, acum îmi cumpăr jucării mai mari. Când am fost de vârsta şcolară am ajuns la o colecţie de peste 200 de maşinuţe. Făceam mereu schimb cu colegii. Dădeam o maşină nouă pe două vechi. Le recondiţionam şi făceam practic două noi“, a povestit colecţionarul. 

Proiect: staţiune la Orăştie

Fraţii Marius şi Emil Cristescu, cunoscuţi în Timişoara pentru afacerile imobiliare, au planuri mari pentru „Arsenal Park“, unde vor să facă un oraş de distracţie cu spa, călărie, patinoare, singurul poligon de tir acoperit, pârtii de schi pentru copii, skate-park şi teren de căţărare. Pentru asta au depus un proiect European în valoare de cinci milioane de euro.

image

Autocamion militar fabricat la Uzinele Stegul Roşu din Braşov
 

Mai mult, în perioada următoare, Cristescu va depune documentaţia la Ministerul Tursimului, pentru ca parcul de la Orăştie să primească calificativul de „staţiune“.


„Deocamdată avem în jur de 250 de locuri de cazare în bungalouri de două stele. Când o să fie gata şi hotelul de patru stele vom mai avea 50 de camere şi ne apropiem de cifra 400, care ne va permite să transformăm parcul în staţiune“, a explicat Marius Cristescu.

Colecţie de maşini retro

Marius Cristescu deţine o colecţie bogată de maşini de epocă. Este vorba despre zece maşini din categoria „oldtimer“. Printre bijuteriile pe două roţi se numără un Rugby Star Sedan din 1925, un Mercedes Gazelle Deluxe din 1929 şi o replică a acestuia cumpărate de la un proprietar din Olanda.
 

„Primul Mercedes este un model original, celălaltă maşină fiind construită în 1970 după originalul din 1929. Are o cilindree de 3.000 centimetri cubi şi motor Volkswagen. Printre ultimele cumpărate, se numără două maşini de teren: un Willis din 1945, de la armata spaniolă, şi un Range Rover, din anii ’60, de la armata olandeză“, a declarat Cristescu. 


Deşi are la îndemână un garaj atât de mare plin cu maşini valoroase, în viaţa de zi cu zi, Marius Cristescu preferă să conducă un Bentley Continental şi o Toyota V8 Land Cruiser.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite