FOTO Imagini dezolante într-un parc modernizat cu bani europeni. Lalele superbe, înghiţite de buruieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai frumoase parcuri din Timişoara, care a fost modernizat în 2015 printr-un proiect din fonduri europene şi care a devenit un punct de atracţie pentru superbele lalele plantate aici oferă acum o imagine tristă. Zone întinse din parc sunt pline de buruieni, iar lalelele sunt tot mai puţine şi sărace în floare.

GALERIE FOTO 

Modernizat în 2015 în cadrul unui proiect european în valoare de peste 460.000 de euro, Parcul Justiţiei, aflat în imediata apropiere a Primăriei Timişoara, a devenit unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraş. Cu un gazon englezesc aproape de perfecţiune, parcul a ajuns să fie atracţia primăverii la Timişoara. Cele 100.000 de flori plantate aici, în special lalele, au oferit în primavara anilor 2016 şi 2017 un adevărat spectacol de culori, mii de oameni venind aici doar pentru a face poze cu lalele înflorite. În acest an, parcul oferă o imagine dezolantă. Gazonul a început să se rărească, florile sunt mult mai puţine şi mai firave, iar zone întinse din parc sunt acoperite de buruieni. (FOTO: pressalert.ro)

image

Explicaţiile firmei care întreţine parcul

Responsabilă de întreţinerea parcului este societatea Consiliului Local, Horticultura SA. Directorul societăţii, Andrei Drăgilă a declarat că, fiind vorba de un proiect pe fonduri europene, societatea pe care o conduce nu se poate atinge timă de cinci ani de florile din parc. Andrei Drăgilă a declarat că Horticultura trebuie să asigure doar întreţinerea plantelor existente. „În acest parc au fost plantate bulboase, mă refer la lalele. Firma trebuia să pună lalele perene. Ei au pus, şi în contextul internaţional, că olandezii nu mai produc lalele perene, lalele anuale. Fiind anuale, ceapa nu poate să dea producţia de floare mai mult de un an”, a explicat directorul Horticultura motivele pentru care lalelele sunt sărace anul acesta în floare.


 

image
image

Foto

image

Potrivit lui Drăgilă, în zonele centrale pe care Horticultura le întreţine, şi unde sunt aranjamente foarte frumoase de lalele, societatea plantează în fiecare toamnă bulbi, în aşa fel încât plantele să aibă flori la capacitate maximă în fiecare an. În privinţa buruienilor din Parcul Justiţiei, directorul Horticultura a declarat că din cauza ploilor nu s-a putut interveni pentru a fi smulse. Andrei Drăgilă a declarat că dacă firma care a modernizat parcul ar fi respectat procedurile nu s-ar fi ajuns ca parcul să fie năpădit de buruieni. „Trebuia să ierbicideze terenul înainte de plantare. Trebuia terenul afânat, frezat şi scoşi rizomii care produc buruieni. De ce la mine în zona centrală nu sunt buruieni printre flori?”, a mai spus directorul Horticultura.

Se caută vinovaţi         

Viceprimarul Dan Diaconu a declarat că degradarea parcului putea fi evitată dacă se luau toamna trecută măsurile necesare. Pentru că nu s-au luat aceste măsuri, acest an este compromis din punct de vedere al lalelelor, putându-se doar căuta vinovaţi. „Parcul este mai puţin atractiv decât la inaugurare atunci când discutăm despre numarul lalelor înflorite. Din păcate este puţin probabil ca anul acesta să fie remediată situaţia, perioada de plantări fiind trecută. Voi avea o întâlnire cu toţi cei implicaţi, care de altfel au primit sarcini clare să evite o astfel de situaţie încă din toamna anului trecut”, a declarat viceprimarul Diaconu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite