Festivalul de Muzică Veche, un eveniment de talie mondială la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoara găzduieşte în aceste zile unul dintre cele mai valoroase festivaluri din România. Concertele au loc la Biserica Lutherană de la Punctele Cardinale.

Festivalul de Muzică Veche se desfăşoară în perioada 15-30 septembrie, într-un spaţiu inedit, în Biserica Evanghelică Lutherană, construită între 1837 – 1839, după proiectele lui Antal Schmidt. Festivalul a ajuns la ediţia a IX-a şi îşi propune să promoveze stiluri muzicale din perioada Renascentistă, Barocă şi de la începăutul perioadei Romantice.

Renumiţi artişti din Franţa, Belgia, Olanda, Germania, Norvegia, Austria, Italia şi Elveţia concertează pe instrumente vechi, replici sau orinale, care datează din secolele al XVI-XVIII-lea. 

“În fiecare an, reînviem valorile unei epoci muzicale apuse, care a avut un rol marcant în cultură mondială. Am reuşit să transformăm acest eveniment într-o traditie culturală, unică în România”, a spus Diana Emandi, din partea Societăţii Musica Antica. 

Prin participarile internationale de inaltă ţinută artistică din cadrul festivalului, Societatea Musica Antica –cea care organizează evenimentul, a fost recomandată pentru adeziune în familia marilor festivaluri de muzică veche europene: REMA.

Concertele din Biserica Lutherană Evanghelică de la Punctele Cardinale, se desfăşoară în fiecare seară, cu începere de la ora 20.00.

Muzicienii vin cu instrumente care aparţin epocii respective, replici rar văzute de public. O asemenea prezentare de instrumente arhaice a fost făcută de trei muzicieni francezi: Guido Balestracci, Bruno Cocset şi Emmanuel Jacques, care au concertat aseară, la Biserica Evanghelică.
 

Bariton acord este un instrument cu şase corzi care s-a născut la începutul secolului al XVII-lea (instrumentul muzicianului francez este o replică realizată de un lutier din Milano), violoncelul este un original din 1726, iar viola este un instrument de secol XVIII. 


Citeşte şi:
 

FOTO Povestea celei mai discrete biserici din Timişoara. A apărut datorită toleranţei Împăratului Iosif al II-lea

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite