Execuţia „bandei subvesive teroriste” din Banat. Au încercat să răstoarne guvernul comunist prin hărţuială, gherilă şi operaţii de război civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesul partizanilor din Banat FOTO muzeulrezistentei.ro
Procesul partizanilor din Banat FOTO muzeulrezistentei.ro

În urmă cu 68 de ani, pe 16 iulie, Spiru Blănaru, Petre Domoşneanu, Ion Tănase, Petre Puşchiţă, zis Mutaşcu, şi Romulus Mariţescu au fost executaţi în Pădurea Verde din Timişoara.

În 16 iulie 1949, cei cinci condamnaţi la moarte de către Tribunalul Militar, Spiru Blănaru, Petre Domoşneanu, Ion Tănase, Petre Puşchiţă zis Mutaşcu şi Romulus Mariţescu, au fost ridicaţi din închisoarea de pe strada „Popa Şapcă”. Au fost duşi la marginea Pădurii Verzi, unde au fost executaţi. Alţi şapte anticomunişti au primit condamnări la închisoare sau la muncă silnică. Regimul stalinist nu a ţinut cont de aceste sentinţe, iar în 2 august 1949 i-a executat, în perimetrul Lugojului.
 

În certificatele de deces, care le-au fost întocmite abia în 1957, aceştia au fost trecuţi ca fiind victime ale unor afecţiuni precum cele cardiace, insuficienţe circulatorii sau TBC pulmonar

Problematica proceselor staliniste este de o complexitate deosebită în istoria noastră contemporană. Este vorba despre un fenomen specific secolului al XX-lea şi acelui tip de regim politic care îşi trage esenţa din concepţia lui Stalin. În perioada interbelică, în special în anii ’30, Uniunea Sovietică a fost zguduită de mii de asemenea procese, montate de N.K.V.D.-ul stalinist. După încheierea celui de-al doilea război mondial şi ocuparea ţărilor est-europene de către Armata Roşie, acestea au cunoscut, la rândul lor, fenomenul respectiv. Între ele s-a aflat, bineînţeles, şi România.

Istoricul Mircea Rusnac a făcut cercetări ample despre acest fenomen. 

Puteţi citi amănunte pe portarul Muzeul Rezistenţei.  

“Grupul celor 12 acuzaţi din procesul de la Timişoara era primul grup important capturat de autorităţile comuniste. Ei îşi începuseră activitatea mai intens din 1948, iar în februarie-martie 1949, Securitatea, mobilizând efective numeroase şi scotocind munte după munte, a reuşit să-i captureze. Anchetarea lor s-a prelungit până în iunie 1949, când procesul a putut fi instrumentat”, scrie Mircea Rusnac.

În actul de acuzare, care a fost întocmit de locotenent-colonelul magistrat Simion Stănescu, procurorul şef al Tribunalului Militar Timişoara, erau nominalizaţi următorii acuzaţi: „Spiru Blănaru, născut în com. Grăeşti-Tecuci, avocat; Domoşneanu Petre, născut în com. Iablaniţa-Severin, comandor aviator în retragere; Vernichescu Aurel, născut în com. Vârciorova-Severin, fost arendaş de moşie, în trecut condamnat pentru deţinere ilegală de arme; Tănase Ion, născut în com. Bratovăeşti-Dolj, funcţionar particular; Popovici Gheorghe, născut în com. Sângeorgiu-Timiş-Torontal, comerciant de blănuri, fost condamnat pentru deţinere ilegală de arme; Ungureanu Teodor, născut în com. Petricani-Neamţ, comerciant; Smultea Gheorghe, din com. Teregova-Severin, chiabur; Puşchiţă Petru zis Liber, din com. Domaşnea-Severin, chiabur; Ghimboaşe Nicolae zis Micluţ din com. Teregova-Severin, chiabur; Puşchiţă Petre zis Mutaşcu din com. Domaşnea-Severin, comerciant, condamnat pentru sabotaj economic; Mariţescu Romulus zis Fert din com. Teregova-Severin, chiabur, condamnat pentru port ilegal de armă, şi Luminosu Gheorghe, născut în com. Fădimac-Severin, cârciumar. 

Toţi acuzaţii sunt arestaţi. Procesul a început în 21 iunie 1949, ora 9 dimineaţa. 

Ziar FOTO Muzeul Rezistentei


"Procesul bandei subversive teroriste", titra ziarul Luptătorul Bănăţean FOTO Muzeul Rezistentei
 

Capetele de acuzare enumerate împotriva lor erau:

„I. Acuzaţii au pus bazele unei organizaţii subversive-teroriste, înarmând pe membrii lor (sic!), instruindu-i în mânuirea armelor şi făcându-le o educaţie în spirit fascist.

II. Au creat şi întreţinut o stare de spirit dăunătoare muncii şi vieţii liniştite a populaţiei locale, prin lansarea de zvonuri alarmiste despre numărul şi armamentul bandelor lor, despre apropiata izbucnire a războiului, precum şi prin jefuirea şi ameninţarea populaţiei civile şi răspândirea de manifeste cu caracter şovin, rasist şi de îndemn la rebeliune.

III. Au pregătit şi executat acte teroriste ca: schingiuiri, asasinate şi atacuri înarmate etc.

IV. Acuzaţii au încercat să pregătească rebeliunea armată cu scopul de a doborî regimul de democraţie populară şi a restaura regimul de asuprire burghezo-moşierească.” 

În continuare, în actul de acuzare se mai preciza: „Acuzaţii au pregătit şi executat aceste acţiuni criminale şi datorită aţâţărilor şi calomniilor împotriva U.R.S.S. şi a ţărilor cu democraţie populară, datorită instigărilor la război care abundă în emisiunile de radio ale ţărilor imperialiste, îndeosebi cele din U.S.A. şi Anglia”. 

“Spiru Blănaru este cel care a pus bazele unui grup de rezistenţă în munţii din jurul localităţii Teregova din judeţul Severin. Alt grup a fost condus de Vernichescu şi altul de Tănase, Ungureanu şi Popovici, ultimii acţionând în regiunea dintre Arad şi Timişoara. Aceştia au răspândit manifeste şi au conceput acţiuni de ocupare a unor instituţii publice. Al patrulea grup, tot în apropiere de Teregova, a fost condus de colonelul în retragere Ion Uţă (menţionat în actul de acuzare ca locotenent-colonel), din el făcând parte Puşchiţă-Mutaşcu. Toate aceste grupuri fuseseră formate în anul 1948. Alte grupuri mai mici erau conduse de Domoşneanu şi de notarul Gheorghe Ionescu din Teregova, fost membru al P.N.L. Cu timpul, aceste grupuri au colaborat între ele în lupta comună pe care o purtau, iar unele au ajuns mai târziu să fuzioneze”, a mai scris Rusnac.

Ziar FOTO Muzeul Rezistentei

Luptătorul Bănăţean din Timişoara FOTO Muzeul Rezistentei
 

Grupul condus de Ion Uţă l-a executat cu cruzime pe Lazăr Cernescu, „activist de frunte al organizaţiei de partid din com. Domaşnea”, devenit celebru erou communist. Grupul lui Blănaru l-a ucis pe muncitorul ceferist Cornel Novac din Teregova, apoi i-a răpit şi i-a ucis pe ţăranii Mihai Cherciu şi Gheorghe Munteanu, ambii înscrişi în P.M.R. În momentul descoperirii sale de către organele Securităţii, grupul lui Uţă a refuzat să se predea şi a deschis focul împotriva lor. În schimbul de focuri care a urmat, Uţă a fost ucis. La fel a procedat şi grupul lui Blănaru, care i-a rănit pe sublocotenentul Vasile Airoaei şi pe caporalii Ion Nedelcu şi Spiridon Coman, dintre cadrele Securităţii.

“Scopul lor principal era de a răsturna regimul comunist şi de a crea condiţiile prielnice reuşitei acţiunii şi posibilităţii de a fi ajutaţi de către puterile occidentale. În planurile lor de operaţie erau prevăzute expres aceste lucruri. Uţă spera ca <dezlănţuirea primelor operaţii> să pornească prin următoarele metode: <Hărţuiala, guerila, operaţii de război civil>. În luna martie 1949, ei preconizau să ocupe prin forţă instituţiile publice din cele mai importante oraşe bănăţene: Timişoara, Arad, Caransebeş, Lugoj şi Reşiţa”, a mai precizat Mircea Rusnac.


Pe portalul Muzeul Rezistenţei găsiţi întreaga poveste a luptătorilor anticomunuişti din Banat.


Citiţi şi:

FOTO Muzeu în celula condamnaţilor la moarte de la „Curtea Berarilor”. Fostul penitenciar al Timişoarei, vizitat de singura arestată care se mai află viaţă
 

Ileana Silveanu a inventariat torturile comuniste: "Inchiziţia era copil mic pe lângă ce făcea statul comunist"

Instituţia pentru care inchiziţia era copil mic: "Erau torturi fizice şi psihice inumane"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite