EXCLUSIV Luptă ca în “vestul sălbatic” la Solventul: autoritățile sunt neputincioase în fața ilegalităților

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu a mai rămas nimic din istoria combinatului Solventul
Nu a mai rămas nimic din istoria combinatului Solventul

Dărâmarea fără autorizaţie a clădirilor istorice de pe platforma fostului combinat petrochimic, scoate la iveală lupta acerbă dintre societăţile care au pus mâna pe Solventul. Deși "Adevărul" a semnalat ilegalitățile, autoritățle nu au făcut nimic să oprească demolarea clădirii din 1868.

"Adevărul" a tras un semnal de alarmă asupra începerii demolării clădirilor istorice de la fostul combinat chimic Solventul. Când încă se mai putea salva ceva, reprezentanții Primăriei s-au mulțumit să lipească pe poartă o amendă de 50.000 lei, și aceea unei alte firme decât cea care se ocupa de demolare. În atare condiții, demolările au continuat, iar de acum vor rămâne doar pozele care amintesc de fabrica de spirt ridicată în 1868. Lucrările fără autorizație care se fac de ani buni la Solventul scot la iveală o luptă între două societăți:

Societățile Valkiria Invest, în spatele căruia se află românul cu cetăţenie americană Alexander Etienne Hergan, şi constănţenii de la Intercom Prest, conduși de Ioan Lucian Mureșan, se află în plin război pe platforma fostului combinat petrochimic Solventul. Cândva parteneri de afaceri, reprezentanții celor două societăți, care își au birourile ușă în ușă în clădiea administrativă a fabricii, se acuză reciproc de nerespectarea contractelor.



GALERIE FOTO

Cei de la Valkiria susțin că s-au săturat să primească toate amenzile datotare neregulilor celor de la Intercom Prest. Ultimul caz a fost dărâmarea clădirilor istorice, construite în 1886, pentru care Valkiria a fost amendată de Primărie cu 50.000 lei.

 „De tot ce înseamnă obţinerea de avize și aprobări trebuia să se ocupe cei de la Intercom Prest. Ei taie şi demolează ilegal, iar noi primim amenzile. Pe lângă asta, conform contractului, lucrările ar fi trebuit sistate din aprilie 2011. Am depus plângeri la poliţie, am înregistrat mai multe rapoarte prin care am atras atenţia că se taie şi demolează fără aprobare. Totul este ilegal aici”, a declarat Radu Enescu, director general Valkiria Timişoara.

Vânzări și contracte dubioase

Dar să facem o mică istorie. În 2008, Valkiria achiziţionează Solventul pentru suma de 25 de milioane de euro. Este vorba de 44 de hectare la Timișoara și 20 de hectare la Margina. Aceasta vinde toate bunurile mobile unei alte societăţi conduse de de Hergan, Pacifica SRL (care are în spate două societăţi off-shore din Olanda), care la rându-i va revinde firmei constănţene Intercom Prest, pentru suma de aproximativ 23 de milioane de euro. Este vorba de bunurile mobile de la fostul combinat petrochimic de la Timișoara și de punctul de lucru de la Margina. După un an, părțile s-au întâlnit și au renegociat contractul de vânzare-cumpărare, iar în contextul crizei economice, valoarea afacerii scade vertiginos, la suma de 5,5 milioane de euro.

“Cumpărătorul se obligă să ridice în totalitate bunurile ce fac obiectul prezentului contract și să elibereze locațiila, cel târziu până la data de 01 aprilie 2011. În cazul nerespectării de către cumpărător a termenului de eliberare, vânzătorul va fi îndreptățit să perceapă penalități de întârziere de 1.000 de euro pe zi de întârziere”, se arată în contractul semnat de Pacifica și Intercom Prest.



GALERIE FOTO


Demolări și tăieri sub ochii autorităților


Intercom Prest, care între timp şi-a schimbat numele în Inter Industries Management, nu a respectat „termenul de eliberare” şi continuă de aproape un an de zile să demoleze și să taie fierul vechi, care mai apoi este vândut la diferite centre de colectare. Toate acestea în condițiile în care cei de la Valkiria susțin că au sesizat autoritățile asupra ilegalităților de la Solventul, dar acestea se fac că plouă ori dau avize favorabile celor de la Intercom Prest.

"Judecătoria Timişoara a dat dreptul de retenţie ale bunurilor mobile celor de la Intercomp, iar executorul judecătoresc Bujor Oprițescu i-a repus pe constănțeni în posesia bunurilor. Autorităţile locale, poliţia, judecătorii, cu toţii îi acoperă pe cei care taie şi demolează. Cei de la Intercom Prest au subcontractat lucrările unei alte firme fără acordul Valkiria, cum stipulează contractul”, a mai spus Radu Enescu.

Solventul Timișoara Solventul Timișoara

Există somaţi la ISU, Garda de Mediu şi Inspectoriatul în Construcţii. S-au făcut zeci de notificări către Mediu. Răspunsul a fost că Intercom Prest are aviz de mediu pentru tăierea de material numai în subteran. Pentru alte lucrări trebuie să solicite aviz, dar nu au făcut acest lucru

Valkiria executată pentru 10 milioane de euro

În ecuaţie intră şi societate Safrom Trading, care trebuie să recupereze de la Valkiria aproape 10 milioane de euro, pentru neplata datoriilor legate de serviciile de consultanţă, care au înlesnit achiziţionarea combinatului Solventul, în 2006. Litigiul s-a încheiat, iar Tribunalul Bucureşti a desemnat un executor pentru recuperarea datoriei. Astfel, la Timișoara a sosit Laurențiu Gușă, care a început executarea silită a celor de la Valkiria. Însă și acesta s-a lovit de neregulile și încălcările contractuale.

„Am despus şi eu plângeri la poliţie pentru a-i împiedica pe cei de la Intercom Prest să mai plece cu ceva din fostul combinat. Deşi puteau să ceară întreruperea lucărilor până la soluţionarea cazului, acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că azi (n.r. ieri) tăiau calea ferată din combinat. În mod cert se întâmplă lucruri ilegale aici și nimeni nu se sesizează”, a spus Laurenţiu Guşă, din partea lichidatorilor.



Au promis să nu se atingă de clădirie istorice

Pe baza contractului de demolare, celor de la Intercom Prest li s-a interzis demolarea clădirilor care au valoare istorică. Este vorba de fosta secţie de spirt de la Timişoara şi fosta fabrică de oţet de la Margina, construcție aflată la marginea drumului. Având în vedere că aceste clădiri nu figurează pe lista de Patrimoniu, aceştia au demolat complexul de clădiri din Timișoara, fără nicio remușcare, cu intenția să recupereze fierul vechi.

Mureşan s-a angajat în faţa domnului Hergan că nu se va atinge de aceste clădiri. Din păcate nu au respectat nimic, au demolat aproape tot la Timişoara şi vor începe curând şi la Margina. Primarul de la Margina a făcut o avertizare către noi. La Timişoara s-a demolat cu acordul autorităţilor, care nu au intervenit, la fel se va întâmpla și la Margina”, a mai spus Enescu.

Fier vechi de 15 milioane de euro

Sute de tone de fier vechi au scoase pe poarta de la Solventul şi nimeni nu știe cu adevărat unde s-au dus. Echipamentele, stocurile, căile ferate, instalaţiile, cablurile, conductele de apă şi produse chimice, toate celelalte bunuri mobile, supraterane şi subterane, au fost deja scoase de pe platforma Solventul. Valoarea pe hârtie a fierului vechi este în jur de 15 milioane de euro, suma reală nu știe, având în vedere că nu se cunoaște nici cantitatea exactă a fierului găsit la Solventul. Există suspiciuni că o mare parte din fierul vechi s-a vândut la negru. Foarte multe din mijloacele fixe de la Solventul au fost din inox și cupru, multe fiind obiecte în stare finisată, noi, care au fost vândute ca deşeuri.

Din informaţiile noastre, în luna decembrie, au ieşit de pe platforma Solventul, 20 de tone de fier vechi fără acte. De asemenea, toată calea ferată a fost tăiată fără autorizaţie de la Autoritatea Feroviară Română. Au fost vândute 180 de vagoane de cisternă şi cinci locomotive în valoare de 1,6 milioane de euro.

Problemele cu mediul


În 2010, reprezentanții societății Valkiria au primit controlul celor de la Garda de Mediu, care au descoperit numeroase nereguli, după ce până atunci s-au tăiat sute de tone de fier neținând cont de prevederile legale. Cu toate că înainte de începerea demolărilor și tăierilor de fier vechi trebuia ecologizată zona, cei de la Intercom Prest nu au făcut acest lucru. „Sunt reactivi și alte substanțe utilizate în industria chimică, pentru cercetare. Ca la orice substanțe chimice, există un pericol, atât pentru oameni, cât și pentru sănătatea publică, dacă sunt folosite ilegal sau necontrolat”, a declarat, la acel control comisarul Marian Eperieș, de la Garda de Mediu Timiș. Atunci, Ioan Lucian Mureșan a ridicat din umeri spunând că: “N-am vrut decât să facem curat în mizeria care este la Solventul, să scoatem un punct de poluare din Timişoara”.



GALERIE FOTO
Clădirile din 1868 încă puteau fi salvate săptămâna trecută



GALERIE FOTO

Teren fără valoare din cauza contaminărilor


În urmă cu trei ani, Alexander Etienne Hergan s-a întâlnit cu primarul Gheorghe Ciuhandu şi cu arhitectul şef de atunci, Sorin Ciurariu, pentru a obţine un certificat de urbanism privind un proiect extraordinar. Primăria a emis atunci un PUZ pentru un cartier rezidenţial, cu hoteluri şi, ce este cel mai important, s-a vorbit de o zonă verde, ecologizată. Venirea crizei economice a stopat iniţiativa, iar proiectul s-a pierdut.

Deși este vorba de 44 de hectare în zonă bună, terenul fostului combinat petrochimic nu are valoare din cauza contaminării solului. Specialiștii susțin că este nevoie de cel puțin cinci milioane de euro pentru ecologizarea zonei.

Rușii de la Gazprom în așteptare

Speranța stă în interesul giganților petrolieri de la Gazprom, care și-au anunțat intenția să vină în România. Aceștia au purtat discuții la nivel guvernamental și au anunțat că sunt dispuși să investească 20 de milioane de euroîn fosta platformă de la Solventul din Timișoara, pentru a ridica mai multe depozite de țiței și gaz. Deocamdată totul a rămas în “stand-by”, rușii așteaptând să se încheie litigiile existente între Valkiria și celelalte societăți comerciale

Cine sunt oamenii din spatele afacerilor de la Solventul

Alexander Etienne Hergan face parte din grupul Avrig 35 care a investit mult în domeniul imobiliar din România. Printr-o multitudine de firme, majoritatea cu sediul social în Olanda, Hergan a reuşit să achiziționeze suprafeţe impresionante de terenuri sau imobile, pe care ulterior le-a exploatat la maximum, construind sedii de firme sau complexuri comerciale, iar acum firmele pe care le administrează primesc chirii impresionante. Societatea Valkiria a fost înființată special pentru achiziționarea Solventul. Fost preşedinte onorific al Bursei Financiare şi de Valori din Sibiu, Alexander Etienne Heragan a cumpărat Solventul Timişoara, după ce a reuşit să-i dea la o parte pe fraţii Alexandru și Marian Iancu, cât şi pe Zaher Inskandarani, care doreau să pună mâna pe fostul combinat.

Solventul Timișoara
Solventul Timișoara
Solventul Timișoara
Combinatul Solventul va rămâne istorie Combinatul Solventul va rămâne istorie

Ioan Lucian Mureşan, a făcut pare de consiliul de administraţie al AVAS şi este un specialist în eliberarea foștilor coloși industriali ridicați în timpul comunismului. Acesta s-a ocupat, prin firmele sale, de eliberarea unor combinate cum ar fi Siderca Călăraşi, combinatul petrochimic de la Brazi şi combinatul de la Valea Călugăreasca, toate lăsându-se cu scandaluri și acuzații de inginerii financiare. Ioan Mureșan este fostul soț al creatoarei de modă Rita Mureșan, cu care are doi copii.

Citește și:

Ziarul "Adevărul" a stopat demolarea clădirilor istorice de la Solventul

Clădiri din 1868, cu valoare istorică, se năruiesc sub nepăsarea autorităților

Surpriză la Solventul: demolarea clădirilor din 1868 este ilegală


Amendă de 50.000 lei pentru proprietarii platformei industriale Solventul

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite