Dosare penale pentru instigare publică în cazul protestelor #rezist: „A existat tendinţa ca utilizatorii de bună credinţă să fie manipulaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre organizatorii protestelor #rezist de la Timişoara a fost citat ca martor într-un dosar de instigare publică. Poliţia a anunţat că, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, se fac cercetări în două dosare de instigare publică.

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Timiş fac cercetări în două dosare penale deschise de instigare publică, deschise în urma unor postări pe reţelele de socializare. „În luna decembrie a anului 2017, pe reţelele sociale, cetăţenii au fost invitaţi să participe la o serie de manifestaţii publice. Sub protecţia anonimatului, a existat tendinţa ca utilizatorii de bună-credinţă să fie manipulaţi, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/ştiri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violenţă).   În acest context, vă informăm că poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean Timiş efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, în două dosare penale întocmite sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare publică”, transmit reprezentanţii Poliţiei Timiş.

În acelaşi comunicat, reprezentanţii IPJ Timiş arată că se efectuează pentru siguranţa comunităţii şi a persoanelor care participă la manifestaţii, ca urmare a postărilor pe reţelele de socializare a unor mesaje prin care cetăţenii sunt îndemnaţi la săvârşirea de acte de violenţă. „Poliţiştii fac apel către cetăţenii care vor să participe la manifestări publice să îşi exercite dreptul la liberă exprimare fără violenţă şi într-un mod civilizat. De asemenea, dacă sunteţi martorul unei infracţiuni vă rugăm să apelaţi numărul de urgenţă 112”, mai transmit poliţiştii. 

Poliţia Timiş mai transmite că instigarea publică este o infracţiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal şi este pedepsită de lege. „Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul 30 din Constituţia României. Totuşi, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că:  sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”, mai arată reprezetanţii IPJ Timiş. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite