Directorii de şcoli, puşi să facă economii pentru a suporta creşterea salariilor: „Nu putem fi şi cu mândra, şi cu draga”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest profesori FOTO Arhivă
Protest profesori FOTO Arhivă

Mai multe şcoli din judeţul Timiş se confruntă cu o insuficienţă a fondurilor pentru plata salariilor profesorilor, la doar o lună de la ultima majorare a salariilor. În aproximativ 20 de şcoli, profesorii şi-au primit banii dar nu li s-au plătit contribuţiile. Directorilor de şcoli li s-a transmis că trebuie să facă economii.

Mai multe surse şcolare au declarat că la doar o lună de la majorarea salariilor din învăţământ sunt şcoli în care banii pentru salarii sunt insuficienţi, fiind cadre didactice cărora nu li s-au plătit contribuţiile aferente salariilor.

Eu nu ştiu cum de lumea stă. Probabil nu ştiu încă toţi. E urât de tot. Sunt probleme, mai ales la liceele tehnice. Sunt mulţi profesori care au vechime şi salariile sunt mari şi atunci normal că nu ai cum să te încadrezi. Nu am primit bani de salarii suficienţi. Au mărit salariile şi nu au bani. Ne invită să găsim soluţii, să ne încadrăm. Costul pe elev a rămas acelaşi, dar din martie salariile au crescut. Normal că nu are cum să ajungă aceiaşi bani la salarii mai mari”, a declarat un director de şcoală pentru „Adevărul”.

Inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Aura Danielescu, a declarat că „problemele sunt de ani de zile”, în fiecare an Timişul având un deficit de aproximativ 6 la sută, rezolvat pe final de an printr-o rectificare bugetară. Aura Danielescu a admis, însă, că pentru ultima lună Timişul a primit cu două milioane de lei mai puţin decât trebuia, fiind aproximativ 20 de şcoli în care s-au plătit doar salariile profesorilor, plata contribuţiilor fiind amânată.

„Ministerul ne-a dat mai puţin cu două milioane de lei. Dându-ne mai puţin cu aceste două milioane de lei, până la aprobarea rectificării am decis să împărţim în aşa fel încât, în 17 sau 20 de unităţi, am asigurat doar salariul net şi au rămas restanţieri la o parte din contribuţii. Sperăm ca până în 25, dacă Ministerul alocă banii să îi trimitem la unităţile de învăţământ”, a declarat Aura Danielescu, potrivit căreia „este firesc ca efortul financiar să fie mai mare” odată cu creşterea salariilor.

Surse şcolare au mai declarat că directorilor li s-a cerut să ia măsuri pentru reducerea costurilor astfel încât să se facă economii. Aura Danielescu confirmă, spunând că „e firesc să facă şi ei (n.r. directorii) ceva, să aibă o strategie” pentru că „nu sunt păpuşi”.

„Dincolo (n.r. în străinătate) dacă aruncăm o privire nu există şcoală care să funcţioneze sub 2.000 de copii. Şi noi aveam posibilitatea să unim mai multe şcoli, să facem consorţii să avem mai puţini directori, dar nu ne plac măsurile astea. Ne-am luat salariile. Acum nu mai există director sub 5.000 de lei net. E firesc să se gândească ce pot să facă. E normal să se ia anumite măsuri, dar asta nu înseamnă că sunt aduse acum ca noutate de faptul că li s-a majorat salariile. (...) Ce pot dumnealor să facă? Să îşi facă o verificare vizavi de disciplinele opţionale, să fie un singur opţional, dar să fie ales de copil şi de părinte. Se pot uita pe posturile vacante şi pot să ceară primăriilor să externalizez o parte din serviciile de pază sau de curăţenie paznici sau din femeile de serviciu. Trebuie să găsească soluţii să se încadreze în costul standard. Nu putem fi şi cu mândra şi cu draga. Adică să avem şi salariile mărite şi în acelaşi timp să nu găsim soluţii eficiente pentru management”, a mai declarat Aura Danielescu, potrivit căreia problemele sunt în şcolile cu elevi puţini. 

„Sunt şcoli cu număr mare de clase şi nu au probleme. Este anormal să te gândeşti că poate rezista o şcoală cu un număr mic de copii”, a mai declarat Aura Danielescu. Întrebată dacă printre măsurile directorilor pentru reducerea costurilor pot fi şi reduceri de personal, inspectorul şcolar al judeţului Timiş a declarat că "e posibil să fie afectat numărul suplinitorilor, dar nicidecum titularii".

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite