Cum scoate bani din sex mafia din Sănătate. Săteancă de 80 de ani, tratată fictiv de probleme sexuale, pentru a se deconta bani de la stat: „Cu mine-şi fac ei treaba?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Brânduşa Mişcu (79 de ani) figurează ca pacientă a unei clinici private fără să fi trecut vreodată pe acolo FOTO Daniel Dancea
Maria Brânduşa Mişcu (79 de ani) figurează ca pacientă a unei clinici private fără să fi trecut vreodată pe acolo FOTO Daniel Dancea

Fostul şef al CJAS Timiş şi  patroana unei clinici private au fost trimişi în judecată pentru fraudarea bugetului de Sănătate prin deconturi fictive. Statul a plătit tratemente pentru sute de pacienţi care nu au intrat niciodată într-o clinică privată. „Adevărul” a identificat o bătrână care spune că nu a văzut un alt doctor în afară de medicul de familie din sat, de unde nu a plecat de ani de zile.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General au trimis în judecată, la sfârşitul anului trecut, un dosar complex care vizează fraudarea bugetului Sănătăţii, cu sprijin din interior. Prin rechizitoriul de peste 2.000 de pagini au fost trimise în judecată patru persoane, printre care fostul şef al CJAS Timiş, Cristian Careba şi Eugenia Nicoară, patroană şi administrator a clinicii Selfmed. Potrivit procurorilor, clinica Dianei Nicoară a făcut deconturi fictive pentru sute de pacienţi, prejudiciul estimat fiind de aproape un milion de lei. Astfel, sute de persoane au acum calitate de martori în dosarul în care Diana Nicoară şi fostul şef al CJAS Timiş au fost trimişi în judecată. „Adevărul” a mers pe urma unor pacienţi care figurează ca pacienţi ai clinicii Selfmed.

„Eu sunt oloagă”

Printre sutele de martori din dosarul Selfmed este şi Maria Iacobescu, o femeie de 70 de ani din Coşteiu. Clinica privată a cerut de la stat peste 800 de lei pentru tratarea Mariei Iacobescu, care nu a fost în viaţa ei la Selfmed. „Nu am fost niciodată la o clinică privată. Cum m-o fi găsit? Eu am probleme cu plămânii şi de la Lugoj de la TBC m-a trimis la Timişoara să fac RMN, dar nu am fost la privaţi”, a declarat Maria Iacobescu. O altă femeie din Coşteiu ajunsă pacientă fictivă a clinicii Selfmed este Stela Gaitin (foto jos), casieriţă a Primăriei din comună. Femeia a fost audiată deja ca martor în faza de anchetă, declarând că nu a beneficiat de serviciile clinicii private. „Eu mi-am făcut analizele doar la Lugoj. Am fost chemată să dau declaraţia şi am plecat”, a spus Stela Gaitin.


Stela Gaitin, casieriţă a Primăriei Coşteiu, martor în dosarul deconturilor fictive FOTO Daniel Dancea

Unul din cele mai şocante cazuri este al Mariei Brânduşa Mişcu, în vârstă de 79 de ani din Belinţ. Bătrâna îşi duce traiul de pe o zi pe alta, alături de soţul bolnav şi spune că nu a fost la alt doctor decât medicul de familie din sat. Cu toate acestea, apare ca pacientă a clinicii private din Timişoara. Pentru tratarea bătrânei, Selfmed a decontat în perioada 2011 – 2013 servicii medicale în valoare de 1.100 de lei. Potrivit deconturilor făcute de clinică, bătrâna de aproape 80 de ani a beneficiat şi de şedinţe de planning familial, care înseamnă  ajutorarea cuplurilor în alegerea celei mai potrivite metode de contracepţie, îngrijirea sănătăţii sexuale şi planificarea sarcinii.

„Eu la dispensar mă tratez cu ce îmi dă doctoriţa de aici. Eu nu sunt la nicio clinică. Eu sunt oloagă (n.r. în sensul că se mişcă greu), nu pot să fac nimic. Lucru şi eu prin curte ca o babă de 80 de ani. Eu nici nu am fost la Timişoara de ani de zile. Cu mine îşi fac ei traba acolo?”, a spus bătrâna care are calitate de martor în dosar. Interceptările din dosar scot la iveală faptul că unul din serviciile de bază „furnizate” de clinica Dianei Nicoară era planning-ul familial, iar patroana clinicii private, la rândul ei medic,făcând tot ce poate pentru a face „fabrica” să funcţioneze: „Murim fără astea”, arată Diana Nicoară într-una dintre inreceptări.  „Nu vezi că murim fără astea, fără planning. Ce dracu facem? Nu ne mai găsim rostul”, arată Diana Nicoară potrivit unei stenograme din dosar.



Stela Gaitin

De unde au fost luaţi pacienţii fictivi

Procurorii care i-au trimis în judecată pe şef al CJAS Timiş şi a patroanei de la clinica Selfmed au explicat în rechizitoriu că Diana Nicoară şi-a permis să fraudeze bugetul de stat beneficiind de protecţia lui Cristian Careba, ajuns cu sprijinul lui Cristian Buşoi, şef în cadrul Direcţiei Antifraudă din cadrul CNAS. „Profitând de relaţia de prietenie cu inculpatul Careba Călin Cristian şi de faptul că, în calitate de Preşedinte-Director General al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş sau de coordonator regional în cadrul Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă, acesta asigura protecţia celor două societăţi (n.r. firmele care deţineau clinica Selfmed) împotriva unor verificări temeinice a realităţii serviciilor medicale raportate, în perioada 2010 - iunie 2014  inculpata, în calitate de reprezentant legal al celor doi furnizori de servicii medicale, a raportat şi decontat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate servicii medicale fictive, în acest fel asigurându-se sporirea veniturilor celor două societăţi comerciale”, au arătat procurorii Parchetului General.

Rechizitoriul scoate la iveală şi modul în care erau identificaţi pacienţii ce „beneficiau” de tratament la clinica privată Selfmed. Potrivit rechizitoriului, „ţintele” erau vânate din trei surse principale: din evidenţele medicilor de familie ce îşi desfăşurau activitatea în cadrul SC Selfmed SRL sau SC Selfmed Clinique SRL, din Condicile de consultaţii ale unor medici care, întrucât erau plătiţi în funcţie de numărul de consultaţii acordate, erau dispuşi ca, în vederea creşterii numărului de consultaţii şi, implicit, al veniturilor, să facă deplasări în localităţi aflate în vecinătatea Timişoarei şi din baza de date a unor firme cu care SC Selfmed SRL sau SC Selfmed Clinique SRL încheiase contracte de medicină a muncii, pe care  SC Selfmed SRL sau SC Selfmed Clinique SRL le obţineau cu ocazia vizitei medicale acordată din trei în trei ani.

Protecţie la nivel înalt

Cristian Careba FOTO pressalert.ro

Rechizitoriul de trimitere în judecată a Dianei Nicoară şi a lui Cristian Careba (foto: pressalert.ro) scoate la iveală faptul că deconturile fictive de sute de mii de lei au fost posibile cu sprijin de la nivel înalt. Practic, din postura de şef în cadrul Direcţiei Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate unde a fost promovat în perioada în care şef al CNAS era Cristian Buşoi, Careba a coordonat un control la clinica Dianei Nicoară, iar potrivit procurorilor „lupul pus paznic la oi” a avut grijă ca neregulile să nu fie descoperite. „Inculpatele Los Graţiela şi Marian Laura Mihaela, în calitate de membre ale echipei de control, au întocmit un proces-verbal de constatare în care au omis a consemna faptul că au fost identificate mai multe situaţii de pacienţi fictivi”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată. Protecţia oferită de Careba clinicii Selfmed nu a avut la bază doar prietenia cu Diana Nicoară, firma de IT a fostului şef al CJAS Timiş încasând de la Selfmed aproximativ 200.000 de lei. Procurorii au adunat probe din care reiese că banii au fost folosiţi de Careba la plata ratelor de leasing pentru un Audi A8 şi un Hyundai Santa FEE. Dosarul fraudei din Sănătate este pe rolul Tribunalului Timiş, în fază incipientă.Până la finalizarea procesului, inculpaţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite