Cum „a evaporat“ istoria Cazarma Transilvania din Timişoara, una dintre cele mai lungi clădiri din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazarma Transilvania din Timişoara a fost construită între 1719 -1730, după cucerirea Banatului de către trupele habsburgice, şi demolată între 1961 - 1965.

Cazarma Transilvania a fost cândva cea mai mare construcţie din Timişoara. Mai exact până în 1961, când autorităţile au început demolarea ei, din dorinţa de a moderniza oraşul. Lucrările au fost încheiat peste patru ani. Cazarma avea o lungime de 483 de metri, ceea ce făcea din ea una din cele mai lungi clădiri din Europa. Era amplasată pe locul actualului Hotel Continental şi Parc Civic.

Construcţia Cazărmii s-a făcut în mai multe etape şi a început în 1719, după ce austriecii i-au învins pe turci şi i-au alungat din Timişoara şi din Banat. 

Construcţia a fost începută de contele Florimund Mercy, guvernatorul Banatului. A început pe locul unde au existat vechile şanţuri ale cetăţii, din acest motiv, clădirea a fost făcută într-o formă mai puţin obişnuită, cu multe curbe. 

image

În secolul XVIII-lea, în curtea cazărmii încă mai trecea apa Begheiului şi portul Timişoarei era amplasat acolo. Odată cu regularizarea Begăi, cursul râului a fost mutat mai la sud iar canalul din curtea Cazărmii a fost acoperit. Lucrări ample de construcţie s-au desfăşurat între 1727-1730.

image


 

În partea de est era Poarta Ardeleană. În partea de nord, spre centrul cetăţii, exista un turn, de unde paznicii vegheau şi semnalau eventuale pericole. Turnul a fost proiectat în 1727 şi terminat de construit în 1728.

image


Din vechea cazarmă s-a mai păstrat astăzi doar o mică amintire, este vorba de fostul manej, transformat în sală de sport (cunoscută în Timişoara ca “Sala 2”). Clădirea a trecut în administrarea Teatrului Naţional Timişoara, care a amenajat o nouă sală de spectacole. 

Citiţi şi:

FOTO Afacerea defortificării Timişoarei. Cum s-a înavuţit primăria acum un secol din vânzarea a 19 milioane de cărămizi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite