Criză de TIR-işti în România. Firmele nu găsesc oameni pentru un job de 2.000 de euro lunar: „Şoferul de azi e ca un bibelou. Trebuie să umbli cu el cu grijă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele din domeniul transportului de marfă se confruntă cu o criză acută de şoferi. Transportatorii se plâng că nu găsesc forţă de muncă pe piaţă, deşi salariul pentru un şofer care lucrează în Comunitatea Europeană poate ajunge până la 2.000 de euro lunar. Transportatorii ar fi dispuşi să instruiască şoferi pe cheltuiala lor, dar legislaţia nu îi ajută.

Site-urile cu anunţuri pentru locuri de muncă sau ziarele locale sunt pline de oferte de muncă pentru şoferi de TIR, care au posibilitatea să facă transport internaţional, pe bani frumoşi. Potrivit unui reprezentant al transportatorilor, salariul pentru un şofer care lucrează în Comunitatea Europeană poate ajunge la 1.800 – 2.000 de euro lunar. Cu toate acestea, pe piaţă e criză de şoferi de TIR. Un tranpsortator a explicat pentru „Adevărul” că lipsa de şoferi de TIR de pe piaţă este cauzată în primul rând de desfiinţarea şcolilor de meserii.

„Nu mai sunt şoferi. Cei care sunt buni şi care au experienţă s-au stabilit la anumite firme, iar alte societăţi, indiferent că au două sau 100 de camioane, au nevoie de şoferi. Unii au oprite şi maşinile din circulaţie din cauza lipsei de şoferi”, a declarat Miron Sporea, vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale a Transportatorilor „Europa 2002”. Potrivit lui Miron Sporea, mulţi dintre şoferii tineri fac şcoala pentru categoria care le permite să conducă un camion la o şcoală de şoferi, lucrează la o firmă până acumulează puţină experienţă şi se duc la firme din Vest, unde sunt plătiţi mai bine. „Îi iau în Vest şi-i plătesc mai bine. În loc nu mai avem ce să punem”, a mai spus Miron Sporea.

Vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor a mai declarat că firmele sunt dispuse chiar să le plătească tinerilor şcoala de şoferi şi să îi pregătească, numai să rămână o perioadă şi să lucreze în firmă. „După ce s-a antrenat şi a învăţat meserie, pleacă. Nu avem pârghii legale prin care să îi ţinem. Aici ar trebui să ne ajute Ministerul Muncii. Noi facem contracte, dar el pleacă şi trebuie să te judeci cu el să îţi recuperezi banii. Într-un proces patron-angajat, firmele pierd de cele mai multe ori”, a mai declarat Miron Sporea, potrivit căruia aşa s-a ajuns în situaţia în care firmele se comportă cu şoferii de TIR ca şi cum ar fi nişte bibelouri.

„Este un procent de 15 la sută de plimbăreţi care se duc de la o firmă la alta. S-a încercat cu o carte a şoferilor, dar la transportatori este şi frica asta, că nu sunt şoferi şi atunci îi ia. Sună la firma la care a lucrat înainte abia după ce îi face şoferul probleme. Noi mai glumim între noi şi spunem că şoferul din ziua de azi e un fel de bibelou. Aşa sunt şoferii acum, ca nişte bibelouri cu care umbli în aşa fel încât să nu se spargă”, a mai declarat Miron Sporea pentru „Adevărul”, potrivit căruia s-a ajuns până acolo încât unii şoferi nici nu vor să lucreze dacă nu pot să lucreze pe maşina lor preferată.

„Sunt şoferi cărora le place doar Volvo. Primul lucru pe care îl întreabă e câţi bani primesc şi ce maşină ai”, a mai spus transportatorul.

Sporea a mai declarat că în cadrul Asociaţiei Transportatorilor s-a discutat problema crizei de şoferi şi s-au scos în evidenţă atât plusurile, cât şi minusurile şoferilor, dar un rol important în această problemă îl are Ministerul Muncii. „Ar trebui să ni se permită să aducem şoferi din Serbia, din Ucraina sau din Asia, aşa cum au făcut Ţările Baltice. Toată lumea s-a speriat când au venit refugiaţii, dar la nimeni nu i-a trecut prin cap să treacă gardul în Serbia şi să întrebe: care-i şofer, vino cu mine? Germania asta a făcut. I-a triat, pentru că nu sunt toţi terorişti. În Timişoara, de exemplu, cei mai buni medici sunt sirieni”, a declarat Miron Sporea, potrivit căruia pe lângă criza de şoferi, transportatorii se confruntă şi cu majorarea RCA-urilor de la 4.000 – 5.000 de lei, la 12.000 – 13.000 de lei. Acesta este motivul pentru care, în 18 aprilie, este programat un amplu protest al transportatorilor în Bucureşti şi în marile oraşe din România.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite