Cercetătorul premiat cu aur de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de ştiinţă timişorean, Voicu Safta, a reuşit să intre în cel mai important dicţionar biografic al lumii. Reputatul cercetător a reuşit să aducă României medalia de aur pentru rezultate excelente obţinute în domeniul ştiinţific.

Voicu Safta a muncit o viaţă întreagă pentru a aduce ţării sale rezultate care de obicei rămân în umbră. Ştiinţa românească a rămas în ultimii 20 de ani cu o imagine care nu îi face deloc cinste, lumea are impresia că cercetătorii români au dispărut cu desăvârşire şi că revoluţia tehnologică este echivalentă cu importurile industriale din ţările mai dezvoltate. Din fericire, lucrurile nu stau deloc aşa, iar cei care şi-au pus viaţa în slujba progresului ştiinţific, deşi, în general, nu ies în faţă cu rezultatele lor, acestea sunt folosite cu prisosinţă în viaţa de zi cu zi.
Cercetătorul timişorean lucrează într-un domeniu despre care majoritatea nu ştim nimic mai mult decât regulile de bază ale fizicii studiate în timpul şcolii: fizica mecanică. Descoperirile sale au făcut însă ca tehnologia să avanseze, iar dacă în ţară nu a fost poate recompensat aşa cum ar fi trebuit, iată că americanii au avut grijă să-i recunoască meritele.

Medalie de aur
„ABI este cel mai mare institut biografic din lume mi-a ofeit medalia pentru merite deosebite. Nici nu am ştiut că o să primesc această distincţie, care mi-a fost remisă recent. Este o medalie unică acordată României pentru excelenţă în cercetarea ştiinţifică”, a declarat Voicu Safta. Numele timişoreanului apare şi în cel mai important catalog biografic „Who is who?”, alături de câteva nume sonore din România, printre care şi preşedinţii ţării sau oameni de cultură şi în Dicţionarul Specialiştilor.
Cercetătorul este conducător de doctorat la Universitatea Politehnică din Timişoara şi cercetător la Institutul Naţional de Cercetare  - Dezvoltare în Sudură şi Încercări de Materiale (ISIM). A elaborat peste 330 de lucrări ştiinţifice, dintre care 80 au fost prezentate la manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale şi peste 220 de materiale publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate.

Descoperiri care aduc progres ştiinţific
Cea mai mare parte a muncii, cercetătorul o conferă unor noi metode de încercare la oboseală materiilor şi a obţinut rezultate care i-au adus numeroase premii. Safta este şi membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte şi consilier ştiinţific de avizare al American Biographical Institute. Numele său apare în mai multe enciclopedii mondiale încă din anul 1998, când a intrat în Cambridge Hall of Fame.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite