Cavoul unui rabin celebru din Timişoara face minuni pentru credincioşi. Vezi ce bileţele lasă oamenii GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cavoul rabinului Oppenheimer este loc de pelerinaj pentru credincioşi
Cavoul rabinului Oppenheimer este loc de pelerinaj pentru credincioşi

Mormântul rabinului Oppenheimer Zvi Hirsh din Timişoara este loc de pelerinaj pentru toţi credincioşii care vor să se roage pentru sănătate şi reuşite. Cimitirul evreiesc din Timişoara, vechi de peste 300 de ani, ascunde numeroase poveşti legate de istoria unei comunităţi cândva foarte puternice.

Unul dintre cele mai vechi morminte este cel al rabinului Oppenheimer Zvi Hirsh, considerat cel dintâi lider spiritul atestat de comunitatea evreiască din Banat. Nu se ştie exact data la care a murit, doar că a trăit în anii 1700. Astăzi, mormântul rabinului Oppenheimer împlineşte rugăciunile atât al credicioşilor de rit mozaic, cât şi ale creştinilor de rit ortodox sau catolic.



GALERIE FOTO

Cavoul rabinului Oppenheimer

Vin şi acum pelerini, dar după Revoluţie era nebunie. Oamenii vin să se roage pentru sănătate, pentru reuşite şi alte dorinţe. Mulţi se întorc şi spun că li s-au îndeplinit dorinţele. Vin oameni de peste tot, nu doar din Timişoara. Chiar şi din Moldova au fost, iar mulţi sunt din Israel", a povestit Laszlo Kelemen, administratorul cimitirului evreiesc din Calea Lipovei.

Cei care vizitează mormântul rabinului Oppenheimer se roagă, lasă bilete, care urmează apoi să fie aruncate într-un loc special în cavou. „Eu vin să fac curat şi mă mai uit pe ce scriu oamenii. Mulţi scriu şi multe prostii, spre exemplu, că vor o maşină. Am o cunoştinţă care a venit cu probleme legate de un proces cu casa, iar după ce a venit şi s-a rugat, s-au rezolvat", a dezvăluit Kelemen.

A oprit epidemia de ciumă

Pelerinii ţin un veritabil ritual la mormântul lui Oppenheimer. Ei vin să se roage nouă zile la rând, exceptând ziua de sâmbătă, când cimitirul este închis. Se spune că rabinul Oppenheimer, prin slujbe religioase şi rugăciuni, a reuşit să oprească răspândirea epidemiei de ciumă, care a lovit violent Timişoara în secolul XVIII-lea.

Mai există un obicei ale celor care vizitează mormântul: ei aşează pe cavou pietricele, în mod simbolic, în amintirea Zidului Plângerii. „În 1941, când am ajuns eu la Timişoara, exista acelaşi obicei şi presupun că el dateaza încă de la moartea rabinului. S-ar putea doar ca pelerinajele să se fi înmulţit în ultimii ani, pentru că şi noi, evreii, ca şi creştinii, avem nevoie de minuni, în funcţie de problemele fiecăruia", declara ultimul rabin al Timişoarei, Ernst Neumann, cu puţin timp înainte de moarte, survenită în anul 2004.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite