Cât de greu le este poliţiştilor să-i pedepsească pe şoferii care stau pe Facebook la volan: „Îi întâlnim peste tot în traficul din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teribilul accident din Ungaria, în urma căruia au murit nouă persoane din cauza şoferului preocupat să făcă live pe Facebook, aduce din nou în atenţie moda românilor de a folosi telefonul mobil la volan.

Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere, actualmente examinator auto, a tras numeroase semnale de alarmă că şoferii români folosesc telefoanele mobile în timpul şofatului, scriu mesaje pe chat, “răsfoiesc” Facebook-ul şi mai nou fac live-uri. 

În aceste condiţii, spune Istrat, nu este de mirare că se circulă prost, că e traficul greu, iar celorlalţi şoferi le revina sarcina să aibă grijă să evite accidentele. 

“Accidentul din Ungaria s-a produs în condiţii pe care, din păcate, le întâlnim peste tot în traficul din România. Ne uităm în jurul nostru, îi vedem! Ce a făcut acel băiat la volan vedem foarte mult la noi. Ceea ce a făcut este inexplicabil, a intrat în depăşire în condiţiile în care nu era de intrat. Nu a văzut camionul pentru că era preocupat de ce vede pe ecranul telefonului”, a declarat Nicolae Istrat. 

Codul Rutier prevede sancţiune şi interzice ca un conducător auto să aibă preocupări care să îi distragă atenţia în timpul şofatului. Folosirea telefonului mobil este interzisă! Cu toate acestea...

„Legiuitorul nu ne-a precizat care sunt preocupările care îi distrag atenţia şoferului. S-a mers până la ideea că fumatul distrage atenţia. Ele nu sunt precizate. Pot fi atâtea. De la schimbatul CD-ului, la căutat ceva în geantă. În mod normal, atunci când eşti la volan nu trebuie să ai alte preocupări. Chiar şi dialogul cu cel de lângă tine te poate distrage. Aţi avut ocazia să vedeţi că unii iau mâna de pe volan când vorbesc, gesticulează, întoarce capul la cel cu care vorbeşte. Îi vedem pe unii mergând cu mâna stângă afară pe geam, în mâna dreaptă are o ţigară. Te întrebi cine mai conduce. Sunt gesturi banale, dar care pot fi periculoase”, a declarat Nicolae Istrat.

"Mulţi şoferi sunt cu privirea pe ecranul telefonului, în loc să fie cu privirea înainte"

Nicolae Istrat susţine că lucrurile au scăpat de sub control în ceea ce îi priveşte butonatul smarthphonurilor şi statul pe Facebook la volan. Uneori aceste gesturi se fac cu atâta naturaleţe ca şi cum ar fi normal ca telefonul să fie folosit în timpul mersului.

„Mulţi şoferi sunt cu privirea pe ecranul telefonului, în loc să fie cu privirea înainte. O parte din atenţia distributivă este absorbită de preocuparea de a manevra telefonul, scriind mesaje sau citind pe Facebook. În această situaţie, atenţia celorlalţi şoferi trebuie să fie folosită din plin. Ne uităm şi noi la ei, la semafor, este uşor de văzut de afară cât de mulţi şoferi folosesc telefonul în maşină. Este foarte grav! Telefonul ăsta ne mâncă zilele. Pe autostradă atenţia trebuie şi mai mare. Mersul pe autostradă este monoton, crează somnolenţă şi scade atenţia. Am avut ocazia să merg cu un autocar în Grecia şi am văzut că şoferul scria mesaje pe autostradă, în timp ce conducea. ”, a mai spus Istrat.

„Singura soluţie este educaţia"

Fostul poliţist, care din 1992 participă la emisiune radio-TV despre prevenţie în trafic, susţine că nu ştie cum se poate rezolva această problemă, iar societatea civilă trebuie să aducă în discuţie aceste probleme.

„Singura soluţie este educaţia. Nu ştiu dacă există o metodă tehnică prin care motorul să se oprească în momentul în care deschizi telefonul. Poţi să înăspreşti amenzile, dar legiuitorul îţi dă voie să foloseşti telefonul mobil dacă ai căşti. Dar sunt unii care stau ore întregi la poveşti, atenţia este absorbită total de discuţia în cauză. Se dau amenzi multe, dar trebuie să-l vezi când vorbeşte. Oricum, cei mai mulţi nu recunosc că au vorbit, pun telefonul jos, deşi de la distanţă se vedea. Nu poţi să stau în fiecare moment să-i filmezi. Să nu îi analizăm pe alţii, să ne analizăm pe noi, ca şoferi. De câte ori răspundem la telefon la volan, de câte ori apelăm pe cineva. Trebuie să recunoaştem că nu e bine”, a mai afirmat Istrat. 

Conform examinatorului auto, cele mai multe amenzi date Poliţia Rutieră sunt date pentru folosirea telefonului mobil şi lipsa centurii de siguranţă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite