Bărbat ucis în bătaie de şeful Poliţiei pentru că l-a călcat pe picior în microbuz. Victima, înainte de a primi pumnul fatal: „Ce-am făcut? N-am omorât pe nimeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Poliţiei oraşului Gătaia din judeţul Timiş, Daniel Ion Disagă, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru lovituri cauzatoare de moarte. Disagă este acuzat că l-a omorât în bătaie pe un bărbat cu care a intrat în conflict în microbuzul cu care cei doi făceau naveta pe ruta Timişoara-Gătaia.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au reuşit, după un an şi jumătate de anchetă, să pună cap la cap datele dintr-un dosar în care şeful Poliţiei Oraşului Gătaia (Timiş) a ajuns să fie arestat şi trimis în judecată pentru lovituri cauzatoare de moarte. Totul a început în august 2014. Victima a fost Viorel Ivănescu (47 de ani), originar din zona Olteniei şi venit în Banat, alături de concubina sa, Gabriela Budeanu, alături de care avea doi copii de 11 şi 18 ani. Cei patru s-au stabilit în Gătaia, un orăşel aflat la 50 de km de Timişoara.

Angajat la o firmă din Timişoara, Viorel făcea zilnic naveta cu un microbuz cu care mergeau la serviciu şi alţi localnici din Gătaia. Sâmbătă, pe 9 august 2014, când a văzut că este ora 17.00 şi încă nu a ajuns acasă, soţia l-a sunat pe Viorel să vadă ce se întâmplă. „Mi-a spus că merge la Poliţie şi mi-a închis. Am tot încercat să îl sun după aceea, dar avea telefonul închis“, a povestit Gabriela Budeanu pentru „Adevărul“.

Timp patru ore, femeia a tot încercat să îşi sune soţul, dar telefonul era închis. În jurul orei 23.00, băiatul cel mare a venit şi i-a spus mamei: „Un navetist de pe microbuz mi-a spus că un bărbat a făcut infarct şi s-ar putea să fie tata“. Femeia şi-a luat copilul, s-a dus la dispensar şi l-a întrebat pe medicul de gardă dacă a ajuns acolo un navetist cu un preinfarct. „Mi-a spus că nu a venit niciun navetist cu un preinfarct, dar au venit doi poliţişti cu un bărbat decedat. L-am întrebat cum îl cheamă. Mi-a spus – Ivănescu Viorel“, a povestit femeia, care încă spera să fie o coincidenţă şi i-a cerut şi adresa. Era soţul ei.

O ceartă între navetişti

Din propria anchetă, femeia a aflat că în seara zilei respective, cadavrul soţului ei a ajuns la morga Spitalului de Psihiatrie din Gătaia, la ora 20.00. Mergând pe fir, Gabriela Budeanu a aflat de la o navetistă că în ziua tragediei soţul său era în microbuzul de navetă în care se afla şi şeful Poliţiei din Gătaia, Daniel Disagă, îmbrăcat în civil, şi pe care Ivănescu nu îl cunoştea. „Nu a avut probleme cu Poliţia în viaţa lui. Se întâmpla să mai bea, dar niciodată nu a fost agresiv. Niciodată nu m-a lovit“, îl descrie femeia pe concubinul ei.

Potrivit unei martore din microbuz, Ivănescu s-ar fi ridicat să o ajute pe o femeie cu bagajul, iar din cauza unei curbe şi băut fiind l-ar fi călcat pe picior pe şeful Poliţiei din Gătaia. Între cei doi început un schimb de replici, iar pe traseu, în localitatea Birda, Ivănescu a fost dat jos din microbuz, urcat într-o maşină de jandarmi şi dus la sediul Poliţiei din Gătaia. În biroul de Investigaţii Criminale, spun procurorii, şeful Poliţiei l-a bătut pe Ivănescu, care s-a dezechilibrat, a căzut şi s-a lovit. Totul s-a petrecut în prezenţa unei a treia persoane, martor cheie în dosarul procurorilor.

Filmul tragediei

În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii au descris în detaliu filmul loviturilor care l-au omorât pe Ivănescu Viorel. Potrivit anchetatorilor, victima ar fi primit mai multe palme de la poliţist. Palmele nu l-au doborât. „După ce a pătruns în birou, fără să se dezechilibreze ori să fie deranjată de palmele primite, victima s-a dus înspre geamul din capătul biroului. Imediat, inculpatul a intrat nervos în birou şi s-a dus înspre victimă pe care a început să o înjure, continuând să o certe pe un ton ridicat pentru modul în care s-a comportat în microbuz. Victima s-a uitat mirată la comisarul Disagă, chiar flegmatic şi i-a răspuns: «Dar ce am făcut, că nu am omorât pe nimeni»“. A fost reacţia care a dezlănţuit iadul.

Potrivit rechizitoriului, Disagă s-a năpustit asupra victimei şi a încercat să îl lovească pe Ivănescu cu palma peste faţă. Bărbatul a parat lovitura, iar poliţistul i-a dat victimei un pumn în bărbie, „puţin în stânga bărbiei, pe sub mâinile încă ridicate ale victimei“. Viorel Ivănescu s-a dezechilibrat şi a căzut pe podea, lovindu-se cu capul de mobilierul din birou şi de parchet. Anchetatorii susţin că poliţistul a luat victima şi a pus-o pe scaun şi i-a dat două palme pentru a-şi reveni. Inconştient, bărbatul a căzut din nou pe podea, fără semne vitale. Victima a fost dusă la dispensarul aflat la aproximativ 200 de metri de Poliţie, unde medicul a constatat că victima nu are puls. Doctorul a chemat ambulanţa pentru a-l transporta pe Ivănescu la spitalul din Deta, dar bărbatul decedase cu 7-8 minute înainte de a ajunge salvarea. 

Comisarul Daniel Disagă a negat în permanenţă că l-a lovit pe Viorel Ivănescu, susţinând că victima s-a dezechilibrat şi a căzut din senin. Probele adunate de procuror timp de un an şi jumătate i-au determinat pe judecători să îl aresteze preventiv pe şeful Poliţiei Gătaia, care a fost trimis în judecată, urmând ca procesul să înceapă la Tribunalul Timiş în perioada imediat următoare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite