În România, în anul 2010, 85 de copii și-au pierdut viața în accidentele rutiere și peste 600 au fost răniți
0Proiectul “Siguranța copiilor în mașină”, demarat de Rotary Cetate Timișoara și Serviciul Rutier din cadrul IPJ Timiș, are ca scop reducerea numărului de accidente cu copii
Șoferii care au avut drum pe bulevardul Vasile Pârvan, în zona ștrandului Termal au avut parte și de un filtru organizat de polițiștii rutieri, alături de membri clubului Rotary Cetate. De această dată nu s-au dat amenzi, ci a fost o acțiune de informare a conducătorilor auto asupra siguranței copiilor în mașină.
Este vorba de o campanie de conștientizare și responsabilizare a șoferilor cu privire la modul în care trebuie să transporte copiii în mașină pentru a nu le pune în pericol viața și sănătatea. Șoferii care au fost opriți în trafic au primit pliante de informare despre cum trebuie să își echipeze mașinile dacă au copii.
“În Europa, principala cauză de mortalitate sau răniri severe în cazul copiilor cu vârste între 0 și 14 ani o reprezintă accidentele rutiere. În România, în anul 2010, 85 de copii și-au pierdut viața în accidentele rutiere și peste 600 au fost răniți”, a spus Cosmin Grapini, vicepreședintele clubului Rotary Cetate.
Șoferii au fost informați că pentru copii de până la trei ani sunt obligați prin legislație să folosească scaune speciale care se montează pe banchetă.
“Până la 12 ani copilul nu are voie să stea pe scaunul din față. Cei care transportă copii până la trei ani, trebuie să aibe acele scaune speciale, care sunt niște dispozitive de prindere. Cei de până la un an au nevoie de scaune care se poziționează cu spatele la sensul de mers al mașinii, pentru a fi protejați în cazul unui accident. Apoi, cei mici trebuie să aibe în permanență centura de siguranță”, a declarat comisarul Nicolae Istrat, de la Poliția Rutieră.