Întrebare năucitoare la examenul de intrare în Poliţie: „Şeful este şef chiar dacă nu are dreptate?”. Variante de răspuns: da, nu, aşa şi aşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română face angajări masive din sursă externă, fiind scoase la concurs 1.854 de posturi în întreaga ţară. În judeţul Timiş sunt disponibile 47 de posturi, pentru care au aplicat 408 candidaţi. Jumătate dintre candidaţi au fost, însă, declaraţi „inapţi” la testul psiho. Una dintre întrebările - capcană era legată de respectarea ierarhiei.

Concurenţă acerbă la examenul de intrare în Poliţie. Numai în judeţul Timiş s-au înscris pentru cele 47 de posturi disponibile peste 400 de candidaţi. În unele localităţi pentru care s-au scos la concurs posturi concurenţa a fost şi de 40 de candidaţi pe un loc. Examenul psihologic a făcut, însă, o triere masivă a candidaţilor, jumătate dintre cei care visau să devină poliţişti în Timiş fiind respinşi.

Unul dintre candidaţi a declarat pentru „Adevărul” că testul nu a fost deloc simplu. Concurentul a dat şi exemplu de o întrebare care l-a pus în dificultate. Sunteţi de acord cu afirmaţia: şeful este şef chiar dacă nu are dreptate?, cu variantele de răspuns: DA, NU, AŞA ŞI AŞA. „Din punctul meu de vedere nu îi văd locul. Nu ştiu ce au urmărit cei care au pus-o acolo că nu prea are logică. Undeva scrie că dacă ordinele nu sunt legale, nu eşti obligat să le execuţi. Nu ştiu. Eu, ca şi candidat, eu aş zice NU”, a declarat comisarul-şef Doinel Malcoci, liderul de sindicat al poliţiştilor din Timiş.

Răspunsul corect era DA, şeful este şef şi dacă greşeşte

Bogdan Tulbure, lector la Departamentul de Psihologie al Universităţii de Vest din Timişoara, a explicat pentru „Adevărul” care ar putea fi raţionamentul unei astfel de întrebări. „Armata şi Poliţia sunt organizate în aşa fel încât să existe o structură ierarhică foarte bine stabilită din care omul să nu iasă aproape niciodată. Poţi spune că într-o ţară democratică asta nu poate să funcţioneze bine. În armată lucrurile nu stau, însă, aşa. Când am fost în SUA, am discutat cu cineva de acolo şi mi-a spus că în primele luni, când ofiţerii americani intră în Armată, sunt trataţi cu o duritate mai mare decât în mod normal. De ce? Ei la început nu au acces la arme de foc, dar după câteva luni, când le dai o armă în mână, ei trebuie să ştie să asculte şi astfel învaţă să asculte”, a explicat specialistul în psihologie.

Bogdan Tulbure a mai arătat că într-un sistem militarizat,  subordonatul trebuie să asculte de şeful ierarhic. „Tot sistemul este gândit în felul următor. Şeful este şef şi tu trebuie să asculţi de el. Din punctul nostru de vedere, al civililor, poate fi deranjant.  Prin întrebarea la care faceţi referire, eu cred că se urmărea dacă individul este dispus să se supună oricărui ordin care vine de deasupra, chiar dacă lui i se pare uşor iraţional sau nepotrivit. Răspunsul dezirabil era aici: da, şeful este şef şi dacă greşeşte. Dacă spunea „nu” avea un scor mai mic şi şansele lui ca să intre într-un astfel de sistem erau mai mici. Dacă spunea aşa şi aşa, şansele lui erau mai mari pentru că înseamnă că putea fi educat. Aşa funcţionează sistemul şi nu doar la noi”, a mai explicat specialistul. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite