1 Mai cu gulaş în loc de mici româneşti: ştrandurile maghiare aşteaptă românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din vestul ţării sunt aşteptaţi de 1 Mai cu zeci de oferte la ştrandurile şi SPA-urile din estul Ungariei. Motivele pentru care românii din zona de frontieră aleg ţara vecină pentru miniconcediu variază, de la preţurile mici, până la condiţiile mai bune decât acasă.

Localităţile ungureşti din apropierea graniţei vor fi luate cu asalt de românii care s-au obişnuit să îşi petreacă vacanţele sau weekend-urile în spa-urile de la vecini. Aproape fiecare orăşel are cel puţin un ştrand de oferit.

Cel mai mare SPA, la Szeged


Reprezentanţii conducerii de la Aquapolis din Szeged, cel mai mare centru acvatic din Sud-Estul Europei, se aşteaptă ca dintre clienţii din acest sfârşit de săptămână, aproximativ 70 la sută să vină din România. Pe lângă zona de distracţie, cu bazine cu cascade şi jeturi de aer sau jacuzzi, locuri pentru copii, există un loc de relaxare numit „wellness liniştit”.


"Ştrandurile din Ungaria sunt mult mai curate şi mai dotate"

Marius Mihai, chelner, Timişoara





Ridicarea Aquapolis-ului a costat peste 35 de milioane de euro. Centrul a fost construit pe o suprafaţă de 34.000 de metri pătraţi, din care 27.000 sunt acoperiţi. Capacitatea băii este de 3.000 de persoane, care au la dispoziţie bazine de 4.400 de metri pătraţi. Aici se află cel mai mare tobogan din Europa care poate fi utilizat pe tot parcursul anului. Lungimea totală a toboganelor este de un kilometru.


image
image

Aquapolisul de la Szeged a fost construit timp de doi ani, după o investiţie de peste 30 de milioane de euro. Biletul general, pe o zi întreagă costă 64 de lei. Intrarea între orele 9.00 şi 13.00 costă 40 de lei, iar între 16.00-21.00 biletul este de 51 de lei.

Ştrand termal la Mako

Băile termale la Mako se află la 20 de km de vama Nădlac şi la 100 de kilometri de Timişoara. Ştrandul a fost înfiinţat în 1963, iar staţiunea a devenit în scurt timp cunoscută în ţară si în străinătate. În anul 1991 a început dezvoltarea ei, iar bazinul a fost dat în folosinţă în 2002. Ultima noutate este toboganul de 75 m lungime şi 9 m înălţime. Staţiunea termală are o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi. În 2007 aici a fost inaugurat un nou complex de bazine. Preţul de intrare este 1.000 de forinţi (16 lei).



Destinaţii pentru orădeni


Pentru cei care doresc răsfăţ şi relaxare la sfârşit de săptămână, soluţia se află la 60 de kilometri spre vest de Oradea. În judeţul Hajdu Bihar, peste 50 de pensiuni şi două parcuri acvatice sunt gata să primească turişti de 1 Mai. Parcul acvatic Aquaticum de la Debrecen îi aşteaptă pe români cu oferte atractive. Acesta este situat într-o rezervaţie naturală, în zona de agrement, în inima Parcului Nagyerdo.


"Voi petrece cu prietenii acest weekend, la Hajduszoboszlo"

Nylgesz Dorotty, studentă, Oradea

La o oră distanţă de Timişoara, la Szeged, s-a deschis ieri cel mai mare SPA şi centru wellness din Europa de Sud-Est
image




Sub imensa cupolă distracţia şi relaxarea sunt asigurate de piscine pentru toate vârstele, 12 tobogane, perete de escaladare, duşuri de masaj, jacuzzi, piscină cu curent de apă şi centru de saune. Adulţii beneficiază de tarife pentru copii la Aquaticum Termal şi Wellness. La hotelul de patru stele pachetul de două nopţi costă 110 euro, cel de trei nopţi, 150 euro, iar cel de patru, 200 de euro.



Complexul balnear din Hajduszoboszlo s-a inaugurat pe 18 martie 2010. În orăşelul cu 23.000 de locuitori s-a făcut o investiţie de 4,8 miliarde de forinţi.Aqua-Palace, situat la 76 kilometri de Oradea se întinde pe o suprafaţă de 29.000 de metri pătraţi, din care construită 15.000 de metri pătraţi şi 1.800, întindere de apă.

Preţuri mici la pensiuni

Inaugurare Aquapolis Szeged

Cei ce optează pentru această destinaţie se pot caza la pensiunile din apropiere, unde preţurile încep de la 155 lei, de persoană, pe două nopţi. Accesul în ştrand se face contra sumei de aproape 45 de lei pe zi. Intrarea după ora 18.00 costă 30 de lei.

Deschiderea sezonului estival de 1 Mai


Pe 1 mai va avea loc deschiderea sezonului estival de la Aquapolis Szeged şi, implicit, inaugurarea ştrandului din aer liber, la care lucrările s-au încheiat. Distanţa dintre Timişoara şi Szeged, de 130 de km, poate fi străbătută în două ore şi jumătate. Costurile benzinei, dus întors, se ridică la aproximativ 50 de euro.


"Anul ăsta stau în Arad, comunitatea maghiară de aici organizează chef"

Ana Nyari, vânzătoare, Arad




Arădenii se mută la Gyula, Battonya sau Oroshaza


Mii de arădeni îşi petrec timpul liber în perioada de vară la ştrandurile aflate dincolo de graniţă. Băile Cetăţii de la Gyula, situate la 70 de km de Arad, sunt amplasate în parcul natural al castelului istoric Almássy. Complexul dispune de un bazin cu valuri artificiale şi de un tobogan de apă, de un bazin pentru copii şi de bazine de înot de 25 şi 50 de metri. Pe lângă acestea, la Gyula există un centru wellness complet. Baza de la Gyula este deschisă între orele 8.00 şi 19.00, cu intrare gratuită la centrul wellness, iar biletul pentru o zi costă circa 35 de lei.


"Prefer de o mie de ori ştrandurile vecinilor maghiari"

Florica Şimion, vânzătoare, Arad




Spa la rezervaţie naturală


Mult mai mic, dar la fel de atrăgător pentru români, situat la doar 25 de km de Arad, Ştrandul Battonya are patru piscine din care una cu apă termală. Adulţii plătesc la intrare 10 lei, în timp ce pentru copii, studenţi şi pensionari biletul este de 7,5 lei. Centrul Wellness Orosháza-Gyopárosfürdó este situat la o distanţă de aproximativ 130 de km de Arad. Staţiunea este întinsă pe o suprafaţă de şase hectare într-o rezervaţie naturală. În ianuarie 1999 a primit recunoaşterea naţională de Centru Spa de categorie A, iar în mai 2008 Asociaţia Balneară a acordat piscinelor cel mai înalt titlu - 4 stele. 


image
image
Inaugurare Aquapolis Szeged

Parcul de distracţii acvatice se întinde pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi şi a fost inaugurat în mai 2004. Centrul este deschis pe parcursul întregului an, are trei piscine în aer liber şi patru piscine acoperite cu circulaţie continuă de apă şi două tobogane uriaşe. Biletul de intrare costă 10 de lei.

Recunoaştere
Piscinele de la Oroshaza au primit distincţia de patru stele

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite