Un târgumureşean s-a lansat în afaceri cu rubarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Muntean , directorul de cabinet al Prefecturii Mureş, plantează rubarbă în timpul liber. Mureşeanul este singurul român care s-a încumetat să testeze afacerea cu rubarbă. Dacă totul merge bine, Mircea Muntean va exporta anul viitor.

Planta creşte peste tot în România, dar este cunoscută cu precădere de către saşi. Mai bine decât ei nu ştie nimeni cum se face un compot bun, siropul delicios, supa sau chiar delicatesele. Planta, care creşte răzleţ în gospodăriile din Ardeal, fără ca cineva să îi dea mare atenţie, a ajuns ţinta unui funcţionar public.

Mircea Muntean şi-a propus să transforme rubarbă în afacere. A cumpărat bulbi din Germania şi i-a plantat în pământul rodnic de la Nadeş. Dacă rubarba creşte aşa cum trebuie, iniţiatorul a dat lovitura.„Am fost în Germania de mai multe ori şi acolo, spre surprinderea mea, am văzut culturi mari de rabarbură. Atunci am luat legatura cu un producător mare din regiunea Hamburg, am avut câteva schimburi de informatii şi am zis cumpăr două mii de rădăcini", îşi aminteşte Mircea Muntean de momentul în care a luat decizia. 

A plătit pe fiecare bulb 60 de cenţi. Ajutat de localnici a plantat bulbii şi acum aşteapta rezultatele. În cel mult două luni ar trebui să iasă rubarba. „Plantele sunt sădite la 50 de centimetri între ele şi la 60 de centimetri între rânduri. Planta nu este pretenţioasă şi nici multă muncă nu necesită", a mai adăgat cultivatorul.

Medicament natural

Cu toate acestea, rubarba este adevărat medicament natural. „Se cultivă doar tulpina, are foarte multe minerale, vitamine, A şi C în special, e recomandată la fixarea calciului în oase", a explicat inginerul agronom Codruţ Bratu. Totuşi localnicii care o culeg doar pentru că se află la ei în curte o folosesc mai mult pentru gustul bun al compotului şi prăjiturilor.

Dacă totul merge bine, anul acesta Mircea Muntean este pregătit să vândă pe piaţa româneasca. Iar pentru anul viitor planul este mult mai mare: să cultive peste un hectar de rubarbă şi să vândă planta la export. Pe piaţa occidentală, kilogramul de rubarbă se vinde cu cel puţin trei euro. Târgumureşeanul are deja în plan câţiva clienţi nemţi. În restaurantele din Germania un pahar de 200 de mililitri de suc din această plantă costă 4 euro.

Investiţie profitabilă

Investitorul abia aşteaptă să vadă cultura de anul acesta. Calculele au fost deja făcute. La fiecare 60 de cenţi investiţi, bărbatul ar trebui să câştige cel puţin 3 euro. Specialiştii agricoli o consideră o afacere de viitor deoarece planta creşte fără prea mult efort, iar Anglia, Franţa şi Germania sunt cele mai mari consumatoare din Europa.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite