Târgu-Mureş: Portret/ Ilariana Jors ştie totul despre fondurile europene

La cei 24 de ani ai săi, mureşeanca Ilariana Jors are deja o bogată experienţă în realizarea proiectelor pentru accesarea fondurilor nerambursabile.  Acum tânara îşi doreşte să-şi creeze propria firmă de consultanţă în domeniu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ilariana Jors a fost de mică pasionată de talk-show-urile politice , pe care le urmărea cu interes ore în şir la televizor. Aşa i-au ajuns la ureche termeni precum „fonduri europene”, „proiecte de finanţare”, „program Sapard”, despre care la început nu ştia nimic, dar care i-au trezit curiozitatea.

Pentru a afla mai multe despre acest domeniul, Ilariana s-a înscris la facultatea de Istorie-Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. A înţeles însă ce înseamnă proiectele pentru accesarea fondurilor nerambursabile abia atunci când a început să lucreze efectiv la realizarea lor.

Eram în anul III de facultate când am primit un mail prin care eram anunţată că o firmă are un post vacat de referent proiecte. Îniţial credeam că e un mail de reclamă, dar mi-am trimis totuşi CV-ul. După căteva zile am fost chemată la interviu şi am obţinut postul”, mărturiseşte Ilariana.

Sute de proiecte

Dacă la început Iliariana studia tot ceea ce înseamnă politica Uniunii Europene cu privire la oportunităţile de  finanţare, cu timpul a ajuns să întocmească proiecte de mii de euro.

„Iniţial am început cu proiecte mai mici, care aveau finanţare de la stat. De exemplu întocmeam proiecte pentru diferite intreprinderi mici şi mijlocii care doreau bani pentru unele echipamente. În cadrul firmei de consultanţă la care lucram eram o echipă de şase colegi, fiecare specialişti pe un anumit domeniu,-economic, social, inginerie, si impreună am întocmit peste 100 de proiecte”, mărturiseşte Ilariana.

Unul dintre cele mai complexe proiecte la care tânăra a lucrat avea o valoare de circa 1 milion de euro. „Documentaţia viza realizarea unui sistem informatic integrat pentru o firmă de comerţ. Proiectul a stat circa doi ani în evaluare la Ministerul Comunicaţiilor şi până la urmă a obţinut finanţarea”, spune Ilariana. Un alt proiect la care mureşanca a lucrat cu drag a fost cel pentru obţinerea banilor pentru un film despre tradiţia tăierii porcului în judeţul Harghita.

Studii intense

Pentru a fi cât mai bine pregătită în domeniul în care activează, Ilariana a dat admitere la Facultatea de Drept şi a început şi un master în Istorie mondială- Studii şi Sisteme Internaţionale. Când a văzut că nu poate accorda timp suficient atât muncii cât şi studiilor, Ilariana a decis să se dedice o vreme doar şcolii.

După ce voi absolvi mă gândesc să-mi înfinţez propria firmă de consultanţă în managementul proiectelor pentru fonduri nerambursabile. Cred că voi reuşi să mă impun pe piaţă, având în vedere experienţa acumulată şi nivelul de pregătire universitară”, mărturiseşte Ilariana.

Întrebări şi răspunsuri:

Eşti încă pasionată de politică?

Da, încă sunt. Acesta e şi motivul pentru care am intrat în organizaţia de tineret a unui partid politic. Din fericire n-am fost dezamăgită de realitatea găsită, poate şi pentru că tinerii pasionaţi de politică au alte principii faţă de cei mai în vârstă, dar care sunt la putere.

Cum stă România la capitolul accesări de fonduri europene?

Deşi au fost depuse foarte multe proiecte , gradul de accesare a fondurilor europene este scăzut. Printre motive ar fi viteza redusă de evaluare a proiectelor, documentaţia stufoasă în domeniu, greşelile care apar în proiectele de finanţare şi nu în ultimul rând criza economică, care a redus capacitatea solicitanţilor de a asigura cofinanţarea.

Ce-i place:

Îmi plac să fiu mereu activă. Îmi place să citesc. Apreciez oamenii care îşi fac meseria cu profesionalism, care fac voluntariat şi care încearcă să-i ajute pe cei din jur. Îmi place să ies în oraş cu prietenii, să socilaizez şi să cunosc oameni noi. Iubesc călătoriile prin ţară şi străinătate. 

Ce nu-i place:

Nu-mi plac oamenii care îşi asumă responsabilităţi pe care nu le pot îndeplini şi cei care nu îşi respectă promisiunile. Nu-mi plac cei care cred că totul se rezumă la bani. Regret că oamenii nu mai văd şi partea bună a politicii din România.

Profil:

Data naşterii: 31 decembrie 1985 la Târnăveni judeţul Mureş
Studii: Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Facultatea de Drept a Universităţii „Petru Maior”
Profesie: consultant financiar
Stare civilă: necăsătorită
 
 

citeste totul despre: