O femeie de 80 de ani, obligată să returneze banii primiţi în plus dintr-o eroare a Casei de Pensii, ameninţă că-şi dă foc. Pensia i-a scăzut la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
batrana

Angela Pavel, în vârstă de 80 de ani, din oraşul Bălan, judeţul Harghita, a primit în noiembrie 2018 decizia de recuperare din partea Casei de Pensii Judeţene conform căreia este obligată să returneze 3.954 de lei instituţiei, bani primiţi în plus, fără drept, din cauza unei erori de calculare. Femeia este executată silit din ianuarie 2019 şi mai încasează aproximativ jumătate din pensia de urmaş.

Bătrâna beneficiază de pensie de urmaş după soţul decedat, din 1 august 1998. Sumele primite au variat de-a lungul timpului din cauza schimbărilor succesive ale legislaţiei. Bătrâna nu a bănuit niciodată că ar fi luat de fapt mai mulţi bani decât i se cuveneau. „Nu sunt calculatoare, de unde să ştiu cât trebuie să primesc?”. 

În noiembrie 2018, femeia a fost informată de Casa de Pensii Judeţeană Harghita că va fi executată silit şi că este obligată să plătească 3.954 de lei instituţiei, reprezentând diferenţa dintre pensia efectiv încasată şi cea cuvenită pe ultimii 3 ani. În urma unei greşeli de calcul, bătrâna ar fi primit sume mai mari decât dreptul legal.

Contactaţi de Adevarul, reprezentanţii Casei de Pensii Judeţene Harghita au explicat „cum au reuşit să greşească“ calculul.

„La evaluarea şi recalcularea pensiei de urmaş a d-nei Pavel Angela, în vederea stabilirii punctajului mediu anual şi a cuantumului pensiei cuvenite, numărul total de puncte realizat de soţul (susţinătorul) decedat, rezultat în urma recalculării, trebuia împărţit la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege pentru bărbaţi, adică la 30“, însă numărul total de puncte a fost împărţit la 25, „adică numărul anilor corespunzător stagiului complet de cotizare prevăzut de lege pentru femei, astfel a rezultat un cuantum al pensiei mai mare decât cel cuvenit“. 

Angela Pavel povesteşte că a fost la Miercurea Ciuc, la Casa de Pensii, şi a discutat cu directoarea instituţiei care i-ar fi spus ca asta-i legea pentru întreaga ţară şi că banii care i se retrag din pensia de urmaş, în urma deciziei de executare silită, ajung la bugetul statului. „De-asta nu mai merge ţara asta, din cauza banilor mei?“, se întreabă bătrâna neputincioasă. „Cu ce-mi plătesc dările la bloc? Cu ce îmi cumpăr medicamente?”. Disperată, femeia ameninţă că îşi dă foc. „Îmi pun benzină în cap şi-mi dau foc. Nu e vina mea că am ajuns de nu-mi mai judecă capul”. 

Cum a fost descoperită eroarea:

Contactată telefonic, Ban Katalin, directoarea Casei de Pensii Judeţene Harghita, a mărturisit că, în urma unui autocontrol efectuat în anul 2018, s-a constatat eroarea din cauza căreia pensia de urmaş a bătrânei era mai mare decât cuantumul cuvenit. 

„Eroarea de calcul a fost identificată cu ocazia unui autocontrol privind activitatea de stabilire şi plată a pensiilor, în cursul lunii noiembrie 2018. S-a procedat conform prevederilor art.107 din legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii”, se arată în răspunsul oficial primit de la reprezentanţii Casei de Pensii Judeţene Harghita. 

Motivul invocat pentru eroarea de calcul este volumul foarte mare de muncă. „Instituţia noastră are în evidentă peste 80.000 beneficiari, periodic efectuăm verificări ale dosarelor în plată, însă în aceste acţiuni de autocontrol nu pot fi cuprinse toate dosarele în plată”.

Pentru a justifica decizia de executare, instituţia aduce în vedere două alineate din articolul 107. 

    (1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

    (2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.”

Conform deciziei de recuperare, Angela Pavel ar fi putut să conteste decizia de debit la tribunal în termen de 30 de zile de la comunicare. Pentru că bătrâna nu a acţionat, începând cu anul 2019 a primit o sumă considerabil mai mică decât cea primită până în noiembrie 2018. Prin urmare, în locul sumei de 764 de lei, femeia încasează, după recalculare, 638 de lei din care i se retrag 213 lei de Casa de Pensii. Angela Pavel mai primeşte din pensia de urmaş 425 de lei pe lună. „Restituirea sumelor încasate necuvenit se face prin reţinerea din pensie, în fiecare lună, a unei sume (până la 1/3 din cuantumul drepturilor lunare plătite pensionarei), conform reglementărilor legale în vigoare”.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite