Decanul veteranilor de război din Mureş: „Noaptea nu dormeam, numai rugăciuni făceam. În stânga mureau, în dreapta mureau“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Şomlea, veteran de război
Dumitru Şomlea, veteran de război

I-au găurit hainele cu gloanţe, dar a ajuns acasă după cel de-al doilea Război Mondial, fără să i se întâmple nimic. Dumitru Şomlea povesteşte cum în al Doilea Război Mondial gloanţele i-au străpuns hainele, dar nu l-au atins. Bătrânul a împlinit 101 ani şi a sărbătorit alături de un consătean, care a suferit alături de el în război

Reprezentanţii Prefecturii Mureş şi cei ai Garnizoanei Târgu Mureş i-au sărbătorit pe cei doi veterani din cel de al Doilea Război Mondial. Din localitatea Miheşul de Câmpie, Teodor N. Mureşan, care a împlinit recent 93 de ani, şi Dumitru N. Şomlea, de 101 ani, decanul de vârstă al veteranilor, s-au bucurat la venirea oficialităţilor.

101 ani, fără niciun glonţ

Dumitru N. Şomlea este decanul de vârstă al veteranilor din judeţul Mureş şi s-a născut în 13.02.1914. Este văduv, are trei copii - o fată şi doi băieţi. În timpul războiului a avut gradul de caporal şi a fost avansat la gradul de plutonier la împlinirea vârstei de 100 de ani. A fost încorporat la Someşeni, Cluj Napoca, în 1939, specialitatea puşcas de aviaţie, ulterior infanterist şi a fost liberat în 1945.

Mărturiile lui i-au impresionat pe cei veniţi să-l felicite: „Dumnezeule, ajută-ne, scapă-mi viaţa să mă întorc la familie!”

L-am rugat pe Tatăl să-mi păzească viaţa în toate atacurile. Eu noaptea nu dormeam. Numai rugăciuni făceam. În stânga mureau, în dreapta mureau. Pe mine nu mă lovea. Şi mantaua toată o găurea, dar în mine nu s-a băgat niciun cartuş. Dar mă rugam mult! Grozav! Nici mâncare nu-mi trebuia. Ziceau: pregătiţi-vă că vin la ora cu tare. Că duşmanul vine pe noi, să ne ocupe ţărişoara! Să ne ocupe familiile, să ne facă să fim robii lui, iobagii lui. Nu ne lăsa Tată scump! Dumnezeule, ajută-ne, scapă-mi viaţa să mă întorc la familia mea şi la ai mei drag, să nu-mi rămână oasele pe melaguri străine! 11 mii au căzut la Oarba de Mureş. Eu am scăpat! Dar, m-am rugat mult! Pentru ţara noastră, pământul nostru, să nu ni-l ocupe hoţii şi tâlharii. Cine a dorit să ajungă ţara noastră la năcaz, s-a dus el în pământ. Un frate de-al meu la munţii Tatra a murit, un şogor de-al meu la fel. Pe mine m-a scăpat Tatăl din cer. Nu am cuvinte să-I mulţumesc Lui şi la Fiul Lui, care s-a jertfit pentru noi” a declarat veteranul Şomlea N. Dumitru

Bătrânul a primit o diplomă de onoare din partea "Asociaţiei Neamului" ca recunoaştere a contribuţiei aduse şi a sacrificiilor făcute în numele apărării neamului în cel de-al Doilea Război Mondial în 10 decembrie 2004.

Consătean, coleg de suferinţă

Rănit la Tisa, veteranul Teodor Mureşen a împlinit de curând 93 de ani. Şi acesta a rememorat clipele cumplite trăite în cel de al Doilea Război Mondial.

veterani2

Am ajuns, când am trecut Tisa, am zis: <De-aici nu mai scap>. Am scăpat! Rănit, dar am scăpat!  Şi am venit acasă în concediu medical, după două luni ne-a chemat înapoi la unitate. Aşa, care mor, trebuie alţii să înainteze, să completeze. Cum vin, cum cad, aşa-i strâng şi-i duc şi-i salvează, care pot, şi care nu… şi a format din nou batalionul şi ne-a trimis în completare. În 9 mai 1945 s-a pus capăt vărsării de sânge şi războiului.  (…) Şi câţi au murit! Mii de ostaşi şi ofiţeri, mii de civili, ce a fost în calea războiului, pradă jafului! Vedeţi dumneavoastră, la Oarba de Mureş, peste 11.000 de ostaşi au căzut, pentru eliberarea oraşului Târgu Mureş. Dar până în Germania, până în Austria, câţi au murit…”, a declarat veteranul Teodor N. Mureşan.

Teodor N. Mureşen s-a născut în 27.03.1922. Este văduv, are doi copii – o fată şi un băiat. Gradul militar - actual: sergent major, iar la terminarea războiului a fost soldat la arma infanterie, specialitatea mitralior. Teodor Mureşen a fost încorporat în 01.04.1943, Regimentul 83 Infanterie Turda. În al Doilea Război Mondial, în data de 19.11.1944 a fost rănit pe Tisa şi a fost liberat la 1 mai 1946. A îndeplinit următoarele funcţii militare: mitralior AA (Antiaerian / 05.04.1943 Regimentul 83 Infanterie Turda), trăgător la P.M. Poliţia Militară / 06.09.1944 / Regimentul 83 Infanterie Turda). Acesta a fost decorat cu Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, pentru servicii militare aduse statului român în timpul celui Doilea Război Mondial şi Diploma de onoare pentru servicii deosebite aduse în slujba ţării.

Garnizoana Târgu Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi mai multe primării, îşi propun în acest an desfăşurarea unor activităţi prin care să-şi exprime recunoştinţa faţă de veteranii mureşeni, incluse într-un proiect major, denumit „Cinstire eroilor mureşeni”.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite