Copii născuţi în ţara fără şanse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 8 ani, un băieţel din satul Gheja surprinde artiştii mureşeni! Deşi abia a învăţat să scrie şi să citească, micuţul ştie exact ce va face atunci când o să fie mare. Zoolog! Iar pasiunea lui pentru animale a pornit dintr-un talent mai puţin întâlnit: modelajul în plastilină.

       Baieţelul din Gheja modelează in plastilină orice animal pe care l-a văzut vreodată sau care i-a fost descris cu lux de amănunte. Copilul, considerat de artişti  un mic geniu, vinde figurinele ca să îşi poată cumpara  plastilină. Cu un leu bucata, iar banii pe care îi strînge îi investeşte doar în materiale, niciodată pe jucării sau alimente. Orfan de mamă, micuţul a marcat lumea artiştilor, care îi prevăd un viitor strălucit, însă nu în România. Şi asta pentru că la noi în ţară nu există programe speciale care să îi ajute pe copiii talentaţi de la sate şi care nu au bani de pregătire la oraş.

  Micuţul modelează orice animal în câteva minute


    Vlad Gherman a pus mâna pe plastilină prima dată în viaţp la numai trei ani, iar de atunci a devenit nedespărţit de materialul care îş ajută să îşi împlinească visele. Copilul care provine dintr-o familie numeroasă nu a avut şansa jucăriilor, aşa că a fost nevoit să le confecţioneze singur. “Iei o bucată, de orice mărime sau culoare, apoi cu mâinile o faci subţire, nu foarte tare, aceea va fi coada şi într-o parte laşi mai gros, apoi iei trei degete şi faci aşa, apoi mai iei o bucată mică şi o pui aici, apoi iau o culoare diferită şi fac o mingiuţă şi o pun ca ochi”, ne explică puştiul.

   Copilul si-a dovedit talentul acum cinci ani. Bucăţile de plastilină care i-au ajuns în mână prind viaţă in mai puţin de cinci minute. Cele mai multe dintre animalele modelate, mai intâi in plastilină şi apoi in lut, nu le-a vazut niciodată cu adevărat, ci doar in fotografii şi  la televizor. “Un copil dacă vrea să modeleze un animăluţ, trebuie să se gîndească mai întâi ce vrea să facă şi dacă nu se pricepe foarte bine trebuie să ia o poză să facă de acolo.”

       Pasionat de lumea celor care nu cuvîntă, copilul vorbeşte ore in şir despre orice animal există in lume. Ana Achim, invaţatoarea micuţului, povesteşte: “ Poate face orice copilul acesta. Animale şi păsări din alte părţi ale lumii le modelează cu migala, cu exactitate, păsări exotice, pe care copilul le-a văzut doar o singură dată la televizor, vă daţi seama ce imaginaţie şi capacitate de concetrare, de memorie vizuală are acest copil?”

       Băieţelul modelează tot timpul animale sau figurine, pe care le vinde cu succes colegilor de clasă sau copiilor din sat. Ana Achim , învăţătoare “Cred că are har copilul şi este de la Dumnezeu menit şi Dumnezeu i l-a dat să compenseze duerea prin care trece. Toţi îl vedem şi îl simţim: este de o fineţe şi de o sensibilitate rară, este înzestrat cu calităţi intelectuale deosebite”

 Micul geniu are nevoie de îndrumare, dar la sat nu este posibil   
    

     Renumitul sculptor Ioan Astaluş, cel care a sculptat în bob de orez chipul lui Mihai Eminescu a văzut lucrările copilului şi a rămas impresionat.  “Este fără să exagerez un mic geniu. Dacă este şlefuit poate fi pus oricând în prima linie alături de marii artişti. Este nemaipomenit acest copil. Lucrările vorbesc mai mult de cat aş putea spune eu. Dar e nevoie de susţinere, de sprijin şi de un profesor, care să îl îndrume. E păcat să se piardă pe drum, ar putea deveni unul din marii artişti ai ţării. Iar pentru asta are nevoie de îndrumare şi de vizibilitate.”
       Din păcate, nu exista nici un program care să sprijine copiii talentaţi şi care provin de la sate. Singura şansă este ca micuţul să frecventeze cursurile Liceului Vocaţional de Artă departe de casă sau să meargă o data pe săptămână la Palatul Copiilor. Dar Vlad nu are această posibilitate, pentru că tatăl lui, singurul întreţinător de familie, nu îl poate ajuta.

Lucrările micului “geniu” din Gheja au fost expuse pe o reţea de socializare, iar mai apoi micuţul a fost contactat de un cetăţean austriac. Acesta i-a trimis bani pentru plastilină şi i-a promis că îi va face cunoscute lucrările în afara ţării.  

citeşte şi:

Uniunea Europeană lansează o serie de programe ce alocă finanţări nerambursabile pentru tineri, cercetători,   întreprinderi şi sectorul cultural şi artistic

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite