Afacere de succes: handmade-urile aduc venituri serioase!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Handmade-urile, o afacere de succes!
Handmade-urile, o afacere de succes!

Meseriile care dispar sunt inlocuite rapid de altele noi. Mureşenii cu iniţiativă ştiu să se reorienteze atunci cînd vine vorba de cum să facă un ban în plus. Mai mult, obiectele făcute de mâna unui artist tind să devină la...modă!

O târgumureşeancă în vâstă de 37 de ani şi-a transformat pasiunea din copilărie, într-o sursă sigură de făcut bani.

Meseriile sunt menite să apară şi tot aşa, după o vreme să dispară. Cine nu îşi mai aminteşte de meşterii ceasornicari , de meseriaşii care reparau umbrele şi păpuşi, ba chiar a devenit o raritate un cizmar bun. Unele meşteşuguri care vin din suflet şi se nasc din pasiune, atat de căutate acum 20 de ani au fost înlocuite cu succes de altele mai noi. De pildă locul bătrânului cizmar a fost luat cu succes de designerii de încălţăminte, care fac la comandă unicate, le trimit pe internet şi participă cu ele la târguri internaţionale. Mai mult, au ajuns in vogă obiectele confecţionate manual.

Am în casă tablouri pictate pe coji de ouă, vazele pentru flori sunt lucrate doar manual, perdelele tot aşa, port doar bijuterii unicat. Apelez chiar şi pentur îmbrăcăminte la artişti.” a declarat Ioana Moldovan, o târgumureşeancă în vîrsta de 32 de ani.

Handmade-urile , care acum câţiva ani era un hobby ştiut doar de familie, a devenit o sursă în plus de venit. Tot mai mulţi târgumureşeni se orientează spre lucruri făcute de ei în casă. Cristina Mureşan este un biolog care a devenit jurist, iar în timpul liber este ...artist! Pasiunea pentru lucrul de mână a moştenit-o de la bunica şi mama ei, care erau bune croitorese. Artista a început să confecţioneze tot felul de lucruri utile din materialele care îi picau la mână. „Din textile confecţionez măşti şi costume pentru copii sau feţe de masă unicat, decorez sticle pentur păstrarea oţetului, uleiului, condimentelor cu plută, pietre şi material textil. La început dădeam cadou, apoi încetul cu încetul am început să mai primesc comenzi.”
Cristina s-a pus serios pe treabă, de anul trecut, când a început să înşire mărgele cu copilaşii ei. Şi-a dat seama că din mâinile ei de artist pot ieşi bijuterii unicat. Aşa a început să pună pe picioare o mică „afacere”.

Am făcut mii de seturi de coliere, brăţări, cercei, broşe, medalioane, ace de cravată. După ce dau o dată cadou, apar comenzile. Fiecare piesă are un nume, îmi este dragă„ Handmade-urile se vând uşor, mai ales pe Internet. Orice artist care se respectă are un blog sau un site, pe care îşi promovează produsele, aşa cum ştie mai bine.

Comerciantul ambulant de altă dată a fost înlocuit cu cel modern, care vinde din faţa calculatorului. „ Cele mai dragi piese, sunt Culorile Toamnei, Cerul de Azur, Ochi Medieval. Clientul este mulţumit şi le numeşte aşa ăn continuare. Îmi place să ghicesc oamenii. Am comenzi pentur persoane pe care nu le văd niciodată. Trebuie doar să primesc o descriere a celui care va purta bijuteriile şi întotdeauna cofecţionez piese care le reprezintă personalitatea. „ povesteşte artista.

Bijuteriile sunt confecţionate din mărgele, pietre semipreţioasă, sticla de murano, sârmă argintată sau cupru . Multe dintre piesele confecţionate de Cristina Mureşan au ajuns în Turcia, Italia şi Franţa. In Turcia se caută ca pâinea caldă cele masive, cu onix sau perle. Italienii comandă bijuteriile cu mărgele din sticlă de Murano, modele florale, scoici sau perle, iar francezii sunt iinebuniţi după quartz-ul mov şi cumpără seturi întregi, de la cercei până la inele. Preţurile variază de la piesă la piesă. Cele mai scumpe,  în filigran,la care artista munceşte câte o săptămână costa 100 de lei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite