Povestea tinerei care trăieşte fără identitate de 19 ani
0Trăieşte de 19 ani în judeţul Gorj, dar, practic, nu are niciun fel de identitate. Este vorba de o tânără născută într-un spital din Germania, de către o mamă poloneză, care locuieşte acum în comuna gorjeană Runcu. Aceasta are şi un nume specific polonez: Aleksandra Julia Panczyk. Povestea tinerei este pur şi simplu incredibilă şi de nerezolvat până în prezent de către autorităţile române.
Aleksandra nu deţine niciun fel de act de identitate, nici măcar un certificat de naştere, şi nu apare în bazele de date ale niciunei instituţii, fiind practic inexistentă. Singurul document pe care îl are este un certificat constatator emis de spitalul din Germania, la care a văzut lumina zilei. Pe acesta scrie data naşterii, numele ei şi pe cel al mamei, dar nu şi pe cel al tatălui, care este din municipiul Târgu Jiu. Din acest motiv, autorităţile române nu au putut să-i întocmească acte de identitate.
În acest fel, Aleksandra nu a benficiat de niciun drept. Aceasta nu a primit nici măcar o alocaţie, aşa cum beneficiau toţi ceilalţi copii.
Tatăl ei a muncit în Germania, unde a avut o relaţie cu o femeie de naţionalitate poloneză. Rodul iubirii dintre ei a fost Aleksandra. Părinţii au venit în România atunci când fetiţa avea vârsta numai de două luni. La puţin timp, mama ei şi-a manifestat dorinţa să plece din nou la muncă în Germania. A plecat, dar nu s-a mai întors niciodată. De atunci, nimeni nu mai ştie nimic de ea. Aleksandra a încercat să o găsească pe mama ei, dar fără niciun rezultat. Nu a simţit niciodată căldura maternă şi nu a beneficiat de niciun fel de ajutor de pe urma celei care i-a dat viaţă.
„Nu o cunosc pe mama mea. M-a abandonat de la vârsta de două luni. Am încercat s-o găsesc, dar nu am reuşit“, ne spune Aleksandra.
Nu a primit alocaţie
Aleksandra a fost crescută de cel care susţine că-i este tatăl, deşi numele lui nu apare în niciun document. A trăit în municipiul Târgu Jiu, iar acum locuieşte la iubitul ei, în comuna Runcu, cu care vrea să se căsătoreasă şi să-şi întemeieze o familie, dar nu poate să facă acest pas pentru că nu are act de identitate. A bătut la uşile multor instituţii ale statului pentru a căpăta identitatea. Singura soluţie oferită a fost efectuarea unui test ADN pentru stabilirea paternităţii, dar acesta costă câteva mii de lei, bani de care nu dispune.
„Nu am aceşti bani. Am apelat la autorităţi şi sper să mă ajute“, explică tânăra fără identitate.
Aleksandra nu a primit nici măcar alocaţie, ca toţi ceilalţi copii din cauza lipsei actelor de identitate. Aceasta nu a putut să termine nicio formă de învăţământ din acelaşi motiv. Aleksandra îşi doreşte foarte mult să obţină permisul de conducere, dar acesta pare ca un vis greu de realizat. Aleksandra vrea să trăiască pe propriile ei picioare, dar nu se poate angaja.
Aleksandra este născută în Germania de către o mamă poloneză şi un tată român. Cu toate acestea, nu are nicio măcar o cetăţenie. Ea ar putea să primească chiar triplă cetăţenie: română, germană şi poloneză. Mai mult decât atât, ea nu a beneficiat de niciun dept.
Autorităţile se implică, în ultimul ceas
Aleksandra a mers în audienţă la conducerea Prefecturii Gorj, pentru a cere sprijinul în vederea dobândirii unei identităţi. Reprezentanţii instituţiilor statului spun că vor încerca să o ajute pe Aleksandra să îşi dobândească o identitate, dar procedura este de mai lungă durată şi destul de complicată.
„Am demarat demersurile faţă de Ambasada Poloniei şi Germaniei, precum şi faţă de alte instituţii. Sperăm că, până la urmă. o să finalizăm aceste demersuri, bineînţeles cu sprijinul tatălui, pentru el trebuie să ceară testul de paternitate şi să deschidă acţiune în instanţă. Noi putem doar să îl consiliem. Aceste demersuri vor dura câteva luni“, a precizat Doinel Popescu, şeful Serviciului de Evidenţa Persoanei.
Citeşte şi:
Pacientul-fantomă de la Urgenţe: în stare foarte gravă, fără acte şi fără explicaţie despre răni