Târgu-Jiu: Rodica Drăgan Fuiorea predă lecţia rentabilă a afacerii de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se află la catedră de mai bine de două decenii şi îşi motivează elevii să-şi deschidă propriul business, încă de când se află pe băncile liceului.

Predă discipline economice la Colegiul Comercial Virgil Madgearu din 1990, iar de aproximativ un an face parte din echipa managerială a acestui liceu, ocupând funcţia de director adjunct. Rodica Drăgan Fuiorea a şcolit de-a lungul timpului mii de elevi, iar modul de predare al acesteia a făcut ca mulţi dintre tineri să-i calce pe urme şi să aleagă o meserie în domeniul economic sau bancar.

„Am urmat Liceul Pedagogic Târgu-Jiu, iar apoi am ales Facultatea de Ştiinţe Economice Craiova, pe care am absolvit-o în anul 1984. Imediat după facultate, prin repartiţie guvernamentală, m-am angajat ca şi economist, iar în 1990 am ajuns la catedră, la Colegiul Comercial Virgil Madgearu. Am avut la clasă mii de elevi, iar majoritatea au urmat calea economică şi cea bancară“, mărturiseşte târgujianca.

Aceasta îi transformă pe elevi în manageri încă din timpul liceului prin intermediul firmelor virtuale sau de exerciţiu, care au succes chiar şi pe timp de criză, lucru dovedit de premiile obţinute la târgurile internaţionale.

„Catedra mea, de ştiinţe economice, este angrenată în proiecte finanţate, nerambursabile, cât şi nefinanţate. Uniunea Europeană a alocat foarte multe fonduri pe domeniul firmelor de exerciţiu. Urmează să mergem cu patru astfel de firme la Târgul Internaţional de la Timişoara. Suntem cinci profesori şi reprezentăm patru firme virtuale cu elevii din patru clase. Fiecare are câte un domeniu, în construcţii, comerţ, servicii şi turism, iar elevii primesc un loc în firmă, ca angajaţi. Dacă totul este imaginar, elevii pot face tranzacţii cu alte firme din ţară şi din străinătate. Eu reprezint clasa a XI-a F, în domeniul construcţiilor”, mai spune Rodica Drăgan Fuiorea.

Firmele virtuale se transformă în afaceri reale

După ce termină studiile, elevii pot folosi legislaţia în vigoare şi devin patroni cu acte în regulă, întrucât firmele virtuale sunt înregistrate deja la Centrala Firmelor de exerciţiu de la Timişoara. Liceenii Colegiului Comercial Virgil Madgearu au fost premiaţi la târgurile internaţionale pentru cele mai bune idei de afaceri.

„Recent au venit colegele de catedră de la un târg internaţional din Belgia şi urmează să meargă altele la Praga, în martie. Acolo te prezinţi cu un stand, îl amenajezi şi îl faci în aşa fel încât lumea să intre în tranzacţie cu tine. Copiii prestează şi momente artistice, portul popular fiind reprezentativ pentru noi”, mai spune directoarea Rodica Drăgan Fuiorea.

În afară de activitatea de la şcoală, aceasta este şi expert evaluator în standarde internaţionale ISO. „Firmele trebuie să capete acest statut pentru a-şi desfăşura activitatea. Sunt membru al unei firme de certificare, Mişcarea Română de Calitate, autorizată de RENAR Bucureşti, din 2006”, declară aceasta. Târgujianca pregăteşte un concurs în cadrul căruia vor fi prezentate costume populare vechi: „Am acasă zece costume populare vechi de peste 150 de ani”.


Ce-i place

„Ador să călătoresc şi să cunosc multe locuri din ţară. Consider că trebuie să-mi cunosc propria ţară, iar pe urmă restul. Fiind economistă, îmi place tot ce e legat de activitatea economică, financiară şi mă interesează, în special, evoluţiile în această perioadă, care sunt puţin ascendente, din câte ştiu eu. Îmi place gastronomia românească."


Ce nu-i place

„Nu suport minciuna şi ipocrizia. Pe cei care mă mint îi tratez aşa cum merită, nu cu indiferenţă, pentru că indiferenţa nu doare la oricine. Nu-mi place că tinerii sunt angrenaţi în lucruri extrem de negative şi consider că în aceste condiţii societatea românească se îndreaptă spre un drum greşit.”


De cât timp vă aflaţi la catedră?

De 22 de ani, dar am mai avut anterior alţi şase ani de activitate în domeniul economic. O parte din copiii pe care îi am la clasă sunt interesaţi de această materie, dar sunt puţini la număr, iar restul sunt dezinteresaţi, fără să fie motivat acest dezinteres. De-a lungul timpului economia a avut suişuri şi coborâşuri. Criza e pe plan internaţional şi ne afectează şi pe noi.


Aţi avut şi elevi olimpici la discipline economice?

Da, iar pentru olimpiadă a fost nevoie de pregătire suplimentară, întrucât este diferită de cea de la alte materii. Am avut şi elevi cu rezultate bune la nivel naţional. Avem şi participări la diverse proiecte finanţate nerambursabile şi dorim să extindem colaborarea şi cu alte licee din ţară.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite