Târgu-Jiu: PORTRET / Visează să dea Gorjului o nouă „privighetoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut cu cântecul în suflet, ascultând cu dragoste vocea inegalabilă a privighetorii Maria Lătăreţu. Elena Popescu-Lăzăroiu a câştigat nenumărate premii şi a reuşit să înregistreze două discuri.

La vârsta de şapte ani, a început să cânte la serbările şcolare, fiind încurajată de spectatori şi familia sa, părinţii sprijinind-o financiar la începutul carierei. „Am avut un aparat de radio la care ascultam muzică populară, pe care îl acum şi pe acum în casa părintească. Cânt de când ma ştiu, iar acest lucru îmi umple sufletul“, spune Elena. După terminarea cursurilor Şcolii Generale din Băleşti, s-a încris la profilul de Fililogie-Istorie al Liceului numărul 6 din Târgu-Jiu. Tot atunci, a urmat şi cursurile Şcolii Populare de Artă, secţia Canto. „În perioada cât am fost eleva a Şcolii Populare de Artă, am participat la numersoase concursuri naţionale şi internaţionale, unde am câştigat premii valoroase. Debutul pe scenă mi l-am făcut la Târgu-Jiu, în 1976, la Festivalul „Jiule, pe malul tău“, unde am obţinut premiul pentru popularitate. Au urmat apoi mai multe concursuri, printre care «Oltule ce curgi în vale», «Cântarea României», «Toamnă Buzoiană» şi Festivalul «Maria Tănase»“, adaugă solista. Apogeurile carierei au fost câştigarea marelui premiul la Festivalul „Maria Lătăreţu“, la ediţia din 1979, şi mult râvnitul tofeul „Floarea din Grădină“, din Bucureşti. „În toamna anului 1978, am participat la preselecţia pentru concursul Floarea din Grădină, care s-a ţinut la Braşov şi la care am fost admisă. În 1980, după primele două etape, m-am calificat la ultima etapă, în 1981 reuşind să câştig acest trofeu. M-am simţit împlinită profesional şi mulţumită sufleteşte ştiind că mulţi şi-ar fi dorit acest trofeu“, mai spune aceasta. Primul disc l-a publicat în 1980, „Ia-mă neică în Târgu-Jiu“, iar la un an a urmat cel de-al doilea, „Dulce-i dragostea pe lume“.


Conduce grupul „Bălceştii Mariei“


Timp de şapte ani, începând cu anul 1975, Elena Popescu Lăzăroiu a activat la Ansamblul Altiţa, cu care a participat la turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, în ţări precum Bulgaria, Turcia, Ungaria şi Grecia. În Grecia, la Festivalul Internaţional de la Komatyni a obţinut Trofeul „Talentul de Aur“. În vara anului 1981, Elena ş-a căsătorit cu cel cu care a copilărit şi i-a fost coleg la ansamblu, împreună având doi copii. De trei ani, este angajată a Şcolii Populare de Artă, secţia externă Bălceşti, satul natal al artistei Maria Lătăreţu. Grupul pe care îl pregăteşte se numeşte „Bălceştii Mariei“. „Mă dedic foarte mult acestor copii şi cu toată fiinţa în conduc spre dragostea faţă de cântecul şi portul popular“, încheie artista.


Ce planuri de viitor aveţi cu grupul Bălceştii Mariei?


Îmi doresc să realizez un cd cu grupul vocal Bălceştii Mariei, cu cântece din repertoriul marii privighetori. Am plănuit să participăm la mai multe spectacole şi să promovez cât mi mult trei soliste cu calităţi vocale deosebite, pe care aş vrea să le văd păşind pe urmele Mariei Lătăreţu.


Regretaţi ceva din carierea profesională?


În anul 1981, cu puţin timp înainte de a mă căsători, am primit o telegramă de la Ansamblul Ciocârlia din Bucureşti. Am renunţat la această propunere pentru că în curând trebuia să îmi întemeiez o familie şi am vrut să rămân alături de soţul meu. Acesta este singurul regret, dar sunt mulţumită că am o familie reuşită.


Ce-i place


În primul rând, să cânt, este lucrul care mă defineşte cel mai bine. Îmi place foarte mult să conduc, sunt foarte relaxată la volan. Mă bucur atunci când sunt admirată şi vreau să fiu mereu respectată. Îmi plac florile, să fac curăţenie şi să gătesc.


Ce nu-i place


Nu suport minciuna şi oamenii falşi. Nu îmi place să fiu acuzată pe nedrept şi nici să fiu contrazisă atunci când am dreptate. Nu îmi place să depind de alţii, sunt genul de persoană care preferă să se descurce pe propriile puteri.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite