Un român de succes. Cătălin Marin, artist fotograf în Dubai: „Dacă nu eşti fericit cu ceea ce faci devine destul de plictisitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Marin este un exemplu pentru cei care aleg în viaţă chemarea pasiunii şi o transformă într-o profesie de succes. Acesta răstoarnă preceptele românilor de a avea un loc de muncă din care să ieşi la pensie sau să profesezi în viaţă într-un domeniu în care se câştigă, în defavoarea unei ocupaţii care îţi place.

Cătălin Marin are vârsta de 36 de ani şi este acum fotograf profesionist în Dubai. Îmbină cu succes două pasiuni: călătoria şi fotografia. 

Cătălin a terminat, în anul 1996, Liceul Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu, unitatea de învăţământ cu cele mai bune rezultate din ultimii ani din judeţul Gorj, după care a urmat cursurile Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii Bucureşti şi, în acelaşi timp, lucra şi la Atomic TV (n.r. - un fost post de televiziune). Astfel, a învăţat să construiască pagini web. „Am stat patru-cinci ani în Bucureşti. Deşi îmi doream să merg foarte multe la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a fost o mare dezamăgire pentru mine, pentru că a fost o facultate mai mult teoretică, în loc de practică. După doi ani de Atomic, în care am învăţat destul de bine pagini web şi lucram şi pentru alţi clienţi, am aplicat on-line pentru un job în Bahrain, am trimis CV şi am fost acceptat. M-au sunat, am dat un interviu prin telefon şi în două săptămâni am fost acolo. Întotdeauna m-a pasionat călătoria şi ştiam că zona respectivă este foarte centrală. Am plecat mai mult să călătoresc, nu să câştiga bani“, ne povesteşte Cătălin. Era în anul trei de facultate şi a renunţat la studiile din România. 

A ajuns să conducă un departament al unei firme de IT

A ajuns în Bahrain la începutul anului 2001. A lucrat într-o agenţie de web design. Cătălin ne povesteşte că Bahrain este o ţară destul de mică, fără taxe.

Întotdeauna mi-a plăcut Islanda pentru că este cea mai fotogenică ţară în care am fost. Oriunde te întorci este o fotografie de făcut. Cătălin Marin, fotograf

 În doar câţiva ani, Cătălin a reuşit să se remarce în domeniul IT şi a condus un departament în cadrul unei companii. „La o populaţie de 600.000 de locuitori erau 600 de bănci. E prima ţară din Golful Persic care a găsit petrol. Când am ajuns eu acolo era stat şi apoi s-a transformat în regat. Eu lucram ca şi web designer. M-am adaptat destul de repede. Cam într-o jumătate de an m-am adaptat, mi-am făcut prieteni şi viaţă socială. Am stat în Bahrain aproape cinci ani. La un moment dat, timp de 7-8 luni am lucrat în Arabia Saudită, dar veneam să stau în Bahrain. Arabia Saudită este o ţară cu multe restricţii, în timp ce Bahrain este ţară liberală. Am lucrat la firmă de IT şi am condus departamentul de web al firmei. Apoi m-am angajat la o altă firmă pentru care vroiam să lucrez. Apoi, în anul 2005, m-am mutat cu firma respectivă în Dubai, pentru că începuse să devină proeminent“

I-a făcut un site prinţului Alwaleed, unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă

Cătălin a conceput foarte multe site-uri, pentru clienţi diferiţi, de la bănci în Orientul Mijlociu şi până la site-ul prinţului Alwaleed, cel mai bogat arab, şi unul dintre cei mai bogati oameni din lume. „A fost o oarecare presiune, dar şi puţin ciudat, pentru că în perioada respectivă era faimos pentru că nu-şi arunca privirea pe internet. Asistenţii îi printau toate site-uri, ca să citească de pe hârtie. Am avut o întâlnire cu el în anul 2006 şi a fost destul de greu să-i explic elemente de design pentru un site, din moment ce nu a văzut un site. Întâlnirea a avut loc în Arabia Saudită, într-unul din birourile dumnealui. În perioada respectivă păstram legătura cu clienţii, pentru că eram desemnat să mă ocup de ocup de web design. Am putut interacţiona foarte puţin pentru că vorbea în arabă şi discutam printr-un translator. Este un om faimos şi destul de popular în lumea arabă, pentru că este un liberal, şi nu un tradiţionalist. Este primul care a angajat o femeie pilot pe avion“, ne povesteşte Cătălin, 

Fotografia, din hobby, în profesie

La un moment dat, Cătălin se simţea plafonat şi atunci a decis să se dedice pasiunii sale: fotografia. Era ca un hobby. Realiza fotografii în timpul liber până când a început să fie din ce în ce mai solicitat pentru şedinţe foto.

Întotdeauna am gândit că dacă nu eşti fericit cu ceea ce faci, trebuie să-ţi găseşti ceva cu care să fii fericit.  Cătălin Marin, fotograf

„Întotdeauna am gândit că dacă nu eşti fericit cu ceea ce faci, trebuie să-ţi găseşti ceva cu care să fii fericit. Dacă nu eşti fericit cu ceea ce faci devine destul de plictisitor, pentru că la serviciu ne petrecem mai mult de jumătate din viaţă. Mi-a plăcut foarte mult web designer, da începusem să mă plafonez puţin pentru că singura direcţie este ori să ajungi un director creativ sau să te implici în relaţia cu clienţii şi nu eram destul de interesat. Fotografia a pornit iniţial ca modalitate săm trimit poze la ai mei, la prieteni. Cred că m-a luat puţin prin surprindere să văd că am un talent pe care nu l-am ajutat. Eu le spun acum celor care învaţă fotografie că înainte să faci bani din fotografie, trebuie să faci tu pozele cu care esti fericit. În momentul în care pui suficientă pasiune în fotografiile pe care le faci, atunci şi clienţii încep să te remarce şi atunci vin banii uşor“, spune Cătălin. 

Cătălin este ambasador Nikon

A început să se dedice fotografiei în anul 2005, iar după şase ani a decis să-şi dea demisia de la firma de IT la care lucra şi să se dedice pasiunii sale. „Din 2005, am început să dedic mai mult timp fotografiei, să călătoresc mai mult, să învăţ mai mult. Asta se întâmpla în timpul liber. Am dat drumul unui blog de fotografie care a devenit în următorii ani destul de popular. Aveam 30.000-40.000 de vizitatori pe lună, ceea ce era destul de mult şi chestia asta te împinge înainte. Am început să mă sune potenţiali clienţi, iar în urmă cu aproximativ doi ani mi-am dat demisia şi am societate mea.  70-80% din fotografia mea este arhitectură şi interioare, iar restul portrete pentru tot felul de companii. Lucrez cu mulţi arhitecţi, designeri interiori, hoteluri multe de fotografiat. Nu fografiez nunţi sau alte evenimente de genul acesta. Fotografia mea este puţin mai elaborată şi îmi place să am timp mai mult pentru ce fac. Elementul personal este fotografia de călătorie şi organizarea de cursuri şi work-shop-uri de fotografie“. 

Cătălin ne explică şi ce face ca ambasador Nikon: „Există o şcoală Nikon, la care eu profesez în fiecare săptămână. Sunt cursuri de fotografie pe care le susţin. Particip la anumite evenimente din partea Nikon şi dacă lansează aparate noi, mă sună înainte de a le scoate pe piaţă pentru a le folosi“. 

În India, Cătălin a fost pe punctul de a fi atacat de un grup de maimuţe

Cătălin a lucrat pentru companii renumite, ca Ericsson, şi vizitat peste 60 de ţări, pentru a realiza forografii de călătorie sau pentru a susţine cursuri pentru învăţăcei.

image

A ajuns în ţări de care nu prea a auzit nimeni. Cel mai mult i-a plăcut în Islanda, o ţară foarte darnică pentru fotografi: „Fiecare loc are o anumită fascinaţie. Antartica este o zonă foarte interesantă. Am fost acum doi ani într-o expediţie foro şi a fost superb. Întotdeauna mi-a plăcut Islanda pentru că este cea mai fotogenică ţară în care am fost. Oriunde te întorci este o fotografie de făcut. În Tibet la fel“. 

În India, Cătălin a fost în pericol de a fi atacat de un grup de maimuţe agresive: „Eram în Agra cu o prietenă pe acoperişul unei clădiri aproape de Taj Mahal şi am fost încojuraţi de un grup de maimuţe foarte agresive care erau gata să sară la noi şi a fost foarte distractiv, pentru că eram cu spatele la un zid şi ghidul nostru era mai speriat decât noi. Până la urmă au venit câţiva localnici şi au bătut cu ceva într-o uşă şi au speriat maimuţele. Cel mai nesigur m-am întâlnit în Dominica, din Caraibe, care este o insulă foarte mică. Este o ţară foarte frumoasă, dar în fiecare seară strada era plină de oameni foarte nervoşi, beţi şi agresivi“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite