Povestea comandantului Jandarmeriei, erou în Primul Război Mondial, care l-a arestat de două ori pe Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Barbu Pârâianu a fost una dintre figurile emblematice din armata română în Primul Război Mondial. Pentru eroismul său, a fost înaintat la excepţional la gradul de general, iar mai târziu a fost pus în fruntea Jandarmeriei Române, funcţie în care l-a arestat în două rânduri pe Nicolae Ceauşescu.

Barbu Pârâianu s-a născut în comuna Vladimir, din judeţul Gorj, fiind fiul moşierului Ioniţă Pârâianu, unul dintre înaintaşii săi fiind întemeietorul Mănăstirii Polovragi, unul dintre cele mai vechi şi cunoscute lăcaşuri de cult din Oltenia. S-a dedicat carierei militare şi a absolvit Liceului militar din Craiova, după care a îmbrăcat uniforma de sublocotenent de vânători. Pentru că s-a făcut remarcat ca un militar de perspectivă, a fost trimis să se specializeze la Şcoala militară de la Linz, din Germania.

S-a întors în ţară şi a participat la luptele din Primul Război Mondial. A fost luat prizonier, dar a reuşit să evadeze şi să se alăture reţelui lui Vasile Chilian, care a reuşit să organizeze trecerea peste linia frontului în Moldova a peste 2.000 de foşti prizonieri români. Ei au dus şi informaţii preţioase despre dispozitivul trupelor Puterilor Centrale, astfel încât au avut o mare importanţă în organizarea contraofensivei de la Mărăşeşti, din vara anului 1917.

A evadat în timp ce îşi aştepta sentinţa la moarte

Pentru că rămăsese să activeze în reţeaua lui Chilian, care se ocupa de recuperarea militarilor români căzuţi prizonieriu, Barbu Pârâianu a fost capturat din nou de către germani. A fost condamnat la moarte alături de alţi şase camarazi.

„Până la executarea sentinţei a fost întemniţat în închisoarea din Focşani. Observând că celula alăturată a devenit liberă, ocupantul ei fiind executat, avea zăvoarele mai slabe, Pârâianu s-a adresat santinelei germane să fie trecut acolo. Vorba lui politicoasă, exprimată într-o germană ireproşabilă, l-a impresionat pe militarul german, care i-a  satisfăcut dorinţa. În toiul nopţii, căpitanul sfărâmă zăvoarele uşii şi reuşi să evadeze din închisoare, salvându-şi viaţa. Pentru a nu prins, căpitanul s-a îndreptat îmbrăcat în haine zdrenţuite, trecând în mare taină din judeţ în judeţ, până în nord-estul judeţului Gorj, în comuna Polovragi, unde străbunicul său, boierul Danciu Pârâianu, construise o mănăstire“,

notează profesorul Vasile Bobocescu în lucrarea apărută în volumul „Personalităţi gorjene de-a lungul istoriei“. S-a ascuns la fostul său coleg de şcoală, care nu fusese luat în armată din cauza unei infirmităţi. A fost ascuns în casa unui consătean, unde a stat ascuns timp de un an. Nemţiio puseseră un preţ mare pe capul său, da localnicii care aflaseră de prezenţa lui nu l-au trădat.

Decorat cu cele mai înalte medalii

Barbu Pârâianu a reuşit să treacă în secret în Moldova şi să ajuingă la unitatea din care făcuse parte. A luptat, apoi, pentru eliberarea teritoriului românesc ocupat de trupele Puterilor Centrale şi apoi la extinderea autorităţii României asupra provinciilor istorice. Pentru curajul de care a dat dovadă în luptă, dar şi în celălalte situaţii dificile în care s-a aflat, a fost decorat cu cele mai înalte ordine şi medalii ale vremii şi a fost avansat până la gradul de general, devenind unul dintre cadrele de comandă de bază ale armatei române.

Barbu Pârâianu a fost numit prin decret de către regele Carol al II-lea inspector general al Jandarmeriei Române, funcţie pe care a ocupat-o în perioada 1934-1937. A desfăşurat acţiuni ample de combatere a mişcărilor radicale, cum erau cele comuniste sau regionale. Într-una din aceste acţiuni a reuşit prinderea în două rânduri şi arestarea militantului comunist Nicolae Ceauşescu, în vara anului 1934 şi în anul 1935. Barbu Pârâianu a pus la cale acţiuni care a dat mari lovituri comuniştilor.

Comuniştii s-au răzbunat pe el

Nu şi-a uitat locurile de baştină şi a ajutat din fondurile sale construirea unui monument închinat eroilor din Primul Război Mondial, a unui cămin cultural, a unui post de jandarmi şi a ajutat la renovarea bisericii din Andreeşti. 

După venirea comuniştilor la putere, pentru că mulţi dintre ei avuseseră de-a face cu acesta, generalul Pârâianu a fost arestat şi întemniţat, alături de alţi colegi din jandarmerie. a fost supus unui crud regim de teroare, care i-a agravat starea de sănătate şi i-a grăbit sfâşitul. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite