Istoria celei mai vechi statui din Târgu Jiu. Cum a ajuns să fie turnat într-un atelier din Milano bustul lui Tudor Vladimirescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Tudor Vladimirescu conţine mai multe simboluri
Statuia lui Tudor Vladimirescu conţine mai multe simboluri

Statuia lui Tudor Vladimirescu, aflată lângă Colegiul Naţional cu acelaşi nume, este cea mai veche sculptură din municipul Târgu Jiu.

Ansamblul statuar, care aduce un omagiu celui care a iniţiat şi a condus mişcarea revoluţionară de la 1821, datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. 

Oraşul Târgu – Jiu a cunoscut o dezvoltare edilitară ce a implicat construcţia unor importante clădiri publice, sistematizarea străzilor, introducerea iluminatului stradal. În aceeaşi perioadă oraşul a fost pus în legătură directă cu cele mai importante centre urbane ale ţării odată cu extinderea reţelei naţionale de căi ferate. Astfel, în iulie 1888, a fost inaugurată calea ferată Tîrgu-Jiu – Tg-Cărbuneşti – Filiaşi ce asigură legătura cu oraşul Craiova şi, implicit, cu oraşul Bucureşti. În anul 1890 a fost construită clădirea liceului “Tudor Vladimirescu” situată în zona centrală a Tîrgu-Jiului, în apropierea Şcolii Primare de Băieţi. În faţa clădirii liceului “Tudor Vladimirescu” avea să fie amplasată prima statuie din oraşul Tîrgu-Jiu. Ansamblul sculptural turnat din bronz, a fost realizat de către sculptorul gorjean Constantin Bălăcescu“, arată profesorul Valentin Pătraşcu, într-un articol apărut în publicaţia Vertical.

Lucrarea a fost turnată la Milano

Statuia lui Tudor Vladimirescu a fost turnată într-un atelier din oraşul Milano. A fost amplasată într-un părculeţ amenajat în faţa intrării principale a Colegiului „Tudor Vladimirescu” şi în apropierea caselor ce au aparţinut pitarului Vasile Moangă, locul unde Tudor Vladimirescu a poposit atunci când s-a aflat la Tîrgu-Jiu, în cursul anului 1821. 

„Statuia a fost inaugurată în anul 1898, an în care a început şi construcţia unui nou sediu al primăriei oraşului Târgu-Jiu“,

mai arată Valentin Pătraşcu.

Vladimirescu

Monumentul este compus dintr-un soclu din bucăţi mari de stâncă pe care au fost fixate statuia Domnului Tudor, un leu, un scut, o ramură de palmier, steme şi plăci cu diverse inscripţii şi basorelieful „Trecerea Oltului”.

Alexandru Ştefulescu remarca în lucrarea „Istoria Târgu-Jiului” că „s-a ridicat o statuie de bronz Domnului Tudor drept recunoştinţă pentru sacrificarea sa eroică pentru naţiune”.

Cine a fost sculptorul Constantin Bălăcescu 

sculptorul Constantin Bălăcescu s-a născut pe 18 aprilie 1865, în comuna gorjeană Bolboşi. A rămas orfan de mic şi a fost crescut de o rudă din Craiova. A urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova. La expoziţia de absolvire a realizat bustul regelui Carol I. Regele a fost impresionat de bustul ce-l reprezenta şi a cumpărat lucrarea. 

În anul 1894 obţine medalia de argint la Expoziţia Societăţii Cooperatorilor din România. În anul 1889 expune la Expoziţia artiştilor în viaţă, iar în anul 1900 participă la Expoziţia Universală de la Paris, unde primeşte medalia de bronz.

Interesant este că statuia lui Tudor Vladimirescu a fost ridicată ca urmare a  iniţiativei unui grup de studenţi gorjeni, având ca preşedinte de onoare pe istoricul Grigore Tocilescu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite