FOTOGALERIE Cursuri de balet pe uliţă. Cum învaţă copiii din satul gorjean Gornăcel să danseze pe muzica lui Mozart

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii din Gornăcel, comuna Schela, merg pe drumuri neasfaltate şi îşi petrec vacanţa de vară ajutându-şi părinţii. În ultima vreme, însă, ei visează, noapte de noapte, că vor dansa pe cele mai importante scene ale lumii.

Gornăcel este un sat ca oricare altul. Uliţele sunt pline de praf, iar copiii îşi petrec vacanţa de vară cu jocurile oricărei copilării. Aparent, localitatea pierdută la poalele Munţilor Vâlcan este identică celorlalte sate din România. Totuşi, după ce merg cu animalele la păscut şi după ce îşi ajută părinţii în gospodărie, micuţii păşesc într-o altă lume care, până în urmă cu câteva luni, le fusese complet necunoscută: fac balet.

La căminul cultural din Gornăcel răsună, mai nou, nu doar muzică populară sau manele, ci, într-un mod straniu, chiar Ceaikovski, Mozart sau George Enescu. În aceste câteva luni, copiii au făcut progrese mari şi unii dintre ei visează chiar să îşi dedice viaţa dansului.

Părinţii nu plătesc nimic pentru cursurile de balet, care sunt oferite de Liliana Tăbuş (49 de ani), fostă solistă a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa. Aceasta locuieşte în prezent în Târgu Jiu şi a dorit să facă ceva pentru copiii din Gornăcel, pentru că este locul natal al mamei sale. Micuţii balerini vin la cursuri de mână cu părinţii, pe uliţele pe care nici măcar nu există asfalt.

Lidia Andronic îşi aduce fiica în vârstă de 14 ani la balet de mai bine de o lună. În satul în care trăieşte nici măcar nu s-a vorbit vreodată despre aşa ceva. Este mulţumită că fiica sa are posibilitatea să cunoască un alt mod de a avea o viaţă împlinită. „Vin de două ori pe săptămână cu fata la balet. Îi place foarte mult. Mai dansează şi pe acasă. Pune muzică şi începe să danseze. Niciodată în comuna noastră nu a existat un curs de balet. Este ceva extraordinar. Nu auzisem de aşa ceva şi nu prea ştiam ce înseamnă“, spune Lidia.

Mai puţină muncă, mai multă muzică

Părinţii sunt dispuşi să facă sacrificii pentru ca micuţii să aibă parte de un viitor mai bun. Ba mai mult, în ultima vreme copiii nu mai sunt nevoiţi să meargă în fiecare zi cu animalele la păscut, ci pot să danseze în voie. Părinţii îi scutesc şi de treburile gospodăreşti, în favoarea baletului.



„O mai puneam să facă anumite lucruri prin gospodărie, dar acum nu prea mai are timp. Ne ocupăm noi de animale şi de treburile gospodăreşti. Fiica mea ar putea să aibă o şansă cu baletul. O să-i cumpărăm tot ce are nevoie, dacă îi place şi îşi doreşte să meargă mai departe“, a adăugat Lidia Andronic.
Baletul a deschis pentru copiii şi părinţii din satul Gornăcel alte perspective. Copiii Liviei Cărăvan au ajuns să fie pasionaţi de balet tot datorită Lilianei Tăbuş. Vor chiar să facă din dans un drum în viaţă. Vin cu mare bucurie la întâlnirea cu cea care-i îndrumă, pentru că, datorită ei, au reuşit să păşească într-un univers la care nici măcar nu au visat.

image
Când dansul este în tine, nu eşti condiţionat de un spaţiu şi un teatru. Eu mă antrenez în acelaşi timp cu copiii. Liliana Tăbuş, profesoară de balet

„Mă bucur foarte mult că a venit la noi în sat să ţină cursuri de balet. Suntem foarte încântaţi de modul în care au evoluat copiii. Fiicelor mele le place foarte mult şi chiar vor să urmeze în continuare baletul. Sunt dispusă să le sprijin, dacă asta îşi doresc. În mod normal, la ţară, copiii îşi ajută părinţii în agricultură şi la treburile din casă, dar asta nu contribuie la dezvoltarea şi educaţia lor. Din acest motiv, am dorit să-i aduc la un curs de acest fel, pentru a le dezvolta aptitudinile“, spune localnica Livia Cărăvan.

Cu fiica şi nepotul la ore

Victoria Avramescu nu îşi aduce la balet doar fiica, ci şi pe un nepoţel. Vine cu cei doi de mână pe uliţa plină de gropi. „În fiecare luni şi marţi, vin cu fiica mea, în vârstă de 10 ani, la cursul de balet, şi cu un nepoţel care este la grădiniţă. Le place foarte mult. Este frumos cum dansează şi pe mine mă încântă. Nu am mai auzit de aşa ceva în comuna Schela. Vin de drag, pentru că le place foarte mult“, declară şi Victoria Avramescu.
Apariţia copiilor costumaţi pe uliţele satului Gornăcel, în drumul lor spre ora de balet, este un fel de minune la care niciun localnic nu ar fi îndrăznit să se gândească. Cursurile se desfăşoară în incinta căminului cultural, aflat chiar lângă şcoală.

Liliana Tăbuş îi aşteaptă cu braţele deschise pentru că reuşeşte să transmită dragostea pentru balet unor fiinţe ale căror pagini ale vieţii sunt încă deschise. La rândul lor, copiii sunt fericiţi că învaţă să danseze, probabil fără a realiza că au posibilitatea să fie iniţiaţi în dans de către o balerină care a dansat pe scene din toată lumea.
Narcisa Ciobanu are doar 13 ani şi, cu toate că vine doar de câteva săptămâni la atelierul de balet organizat de Liliana Tăbuş, îşi doreşte să urmeze în viaţă acest drum care i s-a deschis pe neaşteptate. Din păcate, costurile pentru un echipament de calitate sunt destul de mari, iar mulţi dintre micuţii din satul Gornăcel nu îşi permit să-l achiziţioneze.

Aş vrea să continui cu baletul, dacă o să pot. Îmi doresc să urc şi eu pe scenele unor săli renumite şi să dansez. Nicoleta Tiţu, elevă, 10 ani

„Vin cam de două săptămâni la balet. Este foarte frumos. Am învăţat să fac «port de bras», «pas de bourrée» şi multe altele. Îmi doresc să urmez dansul în continuare şi chiar să merg la o şcoală de specialitate. Folosesc acum prepoante. Sper să ajung la poante. Echipamentul necesar se găseşte, dar costă destul de mult“, spune Narcisa.

Talente ascunse

Liliana Tăbuş a descoperit printre copiii din satul Gornăcel adevărate talente despre care spune că, prin muncă, ar putea ajunge pe cele mai mari scene din lume. Nicoleta Tiţu nu are nici 11 ani şi promite să ajungă o mare balerină. Este fermecată de universul dansului: „Îmi place foarte mult baletul, mai ales că doamna Liliana este extraordinară şi vine la noi în sat. Aş vrea să continui cu baletul, dacă o să pot. Nu mă gândeam vreodată că la noi în sat va fi un curs de balet. Este minunat că o doamnă ca Lili vine să ne predea nouă balet. Îmi doresc să urc şi eu pe scenele unor săli renumite şi să dansez. Dansurile pe care le-am învăţat sunt «Cuminţenia pământului», «Rugăciunea», «Dansul Florilor»“.

image

Fetiţa este încântată că are şansa să fie iniţiată de Liliana Tăbuş şi spune că se străduieşte să îşi convingă familia că trebuie să continue: „Este o doamnă care are răbdare cu noi şi ne-a învăţat foarte multe. E o doamnă de poveste, ca să spun aşa. Părinţii au crezut la început că e o prostie, dar au văzut că îmi place şi că am avansat, iar acum mă susţin. Baletul este ceva extraordinar“.

Cristina Vancea are 12 ani şi a luat pentru prima dată contact cu baletul în urmă cu doar o lună. Acum ştie multe dansuri şi noţiuni care par foarte complicate la simpla rostire. Este îndrăgostită de balet şi îşi doreşte să danseze în continuare.

„Niciodată nu aş fi crezut că în satul nostru se vor face astfel de cursuri. Este minunat. Sper că doamna Liliana va continua această activitate, deşi este dificil şi pentru dumneaei să vină în satul nostru, mai ales că drumul nu este aşa de bun. Îmi doresc foarte mult să fac în continuare balet. Părinţii sunt de acord şi a început să le placă şi lor“, explică şi Cristina Vancea.

Îşi doreşte o şcoală de coregrafie

Balerina Liliana Tăbuş (foto) îşi doreşte ca la Liceul de Artă din Târgu Jiu să existe o clasă de coregrafie, iar cât mai mulţi copii să se îndrepte către balet. Nu i-a fost teamă să organizeze un curs într-un sat în care civilizaţia nu înseamnă mare lucru.

Totul a pornit de la nepoţica ei, elevă în clasa a treia, în care a descoperit un adevărat talent. „Apoi am mai primit un telefon de la mămica unor fetiţe din sat şi aşa m-am hotărât să mă duc acolo şi să organizez cursul de balet. Domnul primar al comunei Schela ne-a pus la dispoziţie spaţiul căminului cultural. Am vorbit la telefon cu nepoţica mea şi i-am spus să anunţe şi pe alţi copii care doresc să vină la cursul de balet. În prima zi au venit 17, iar apoi s-au înmulţit. Acum sunt trei grupe. Am descoperit mulţi copii talentaţi. E posibil ca aceştia să ajungă mari dansatori“, spune balerina.

Visul Lilianei este organizarea unei adevărate şcoli, care să funcţioneze pe lângă Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“, din Târgu Jiu. „Îmi doresc ca aici să se înfiinţeze o secţie de coregrafie pentru ca elevii să nu mai plece la Bucureşti sau la Cluj, deoarece cheltuielile sunt destul de mari. Mă bucur foarte mult când copiii vin către arta dansului. Mi se umple sufletul de bucurie. Pe mine mă relaxează şi mă destinde să lucrez cu ei. Am ţinut să organizez cursul de balet în satul Gornăcel pentru că aici mi-am petrecut copilăria, mama şi bunicii s-au născut în acest sat. Vacanţele mi le-am petrecut aici, pentru că îmi plăcea peisajul“, povesteşte Liliana Tăbuş.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite