Dresoarea de lilieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felicia Bantea, ghidul peşterii Polovragi, împreună cu liliacul Soni
Felicia Bantea, ghidul peşterii Polovragi, împreună cu liliacul Soni

Felicia Bantea, ghidul peşterii Polovragi din judeţul Gorj, a reuşit să facă trei lilieci să stea la poză pentru turişti şi să răspundă la alte câteva comenzi vocale. Zemi, Guriţă şi Soni sunt trei lilieci care vieţuiesc în Peştera Polovragi, situată pe Cheile Olteţului, la doi kilometri de Mănăstirea Polovragi.

Cei trei sunt adevăraţi lideri ai coloniei şi prietenii ghidului Felicia Bantea, de profesie inginer geolog, angajată a Muzeului Judeţean Gorj, care administrează peştera. Aceasta vorbeşte mereu cu liliecii, iar pe cei trei a reuşit chiar să-i dreseze.

Atunci când rosteşte cuvântul „poză", liliecii acceptă să fie fotografiaţi de toată lumea şi nu se mai sperie de lumină sau de bliţurile aparatelor foto. „Nu te ating, nu mă atingi" este o altă comandă pe care ghidul le-a indus-o liliecilor. Asta înseamnă că poţi să te apropii de ei, dar fără să-i atingi pentru că au anumiţi senzori şi nu suportă să fie atinşi. La comanda „Nici - Nici" răspunde doar liliacul Soni, pe care Felicia Bantea îl consideră cel mai deştept. „Când sunt împreună cu vizitatorii şi Soni este în zbor, îi spun «Nici-Nici» şi trece printre picioarele mele, după care se pune pe peretele peşterii. Turiştii sunt uimiţi de fiecare dată", spune dresoarea de lilieci. Ea i-a mai învăţat pe lilieci un truc. Când rosteşte cuvântul „doi", doi lilieci vin în zbor şi se învârtesc în jurul capului său.

Liliecii denumiţi după locul din peşteră

Cei trei lilieci au fost numiţi de Felicia Bantea după locul pe care-l ocupă în peşteră. „În funcţie de locul pe care şi l-au ales în galerie şi simbolul care se află în acel loc, ­le-am pus şi numele. Liliacului care stă deasupra Scaunului  lui Zamolxe i-am spus Zemi. Celui care stă lângă pictură rupestră i-am spus Guriţă pentru că este cel mai mare liliac cu potcoavă şi are gura în relief ca un rât. Cel mai deştept liliac din promoţia acestui an este Soni. L-am numit aşa datorită sonarului său de excepţie (n.r. - organul de auz cu ajutorul căruia se orientează) pe care-l posedă. Este singurul care a învăţat comanda «Nici-Nici». Coboară din zborul lui şi trece pe sub picioarele mele. Dacă plec şi îi spun să rămână în locul respectiv, îl găsesc tot acolo şi după o săptămână", spune Felicia Bantea.

Ea ne-a povestit cum a reuşit să-i înveţe pe lilieci să o aculte: „Am observat în timp că atunci când vorbesc mai mult cu unul singur, acesta începe să mă asculte şi să răspundă la anumite comenzi. Dacă îi repeţi anumite cuvinte şi îţi aude vocea mereu, se creează o anumită legătură. Eu de când intru în peşteră încep să vorbesc cu liliecii şi le spun cuvintele pe care ei le înţeleg şi le-am repetat mereu. Aşa că atunci când ajung lângă ei împreună cu vizitatorii, liliecii se aşteaptă să se aprindă bliţurile şi nu se mai sperie. Am reuşit ca la unele cuvinte să aibă anumite reacţii, pentru că ei îmi cunosc modulaţia vocii mele şi ştiu ce urmează să se întâmple. Aşa că, înainte de a ajunge, parcă spun da şi îşi dau acceptul".


Liliecii comunică la rândul lor prin diverse mişcări. „Asta înseamnă că pendulează. Atunci când se răsucesc, îşi manifestă reacţia de respingere şi reperează anumite pericole. Asta înseamnă că se pregătesc să-şi ia zborul. Am fost atentă la fiecare modulaţie a sunetelor scoase şi înţeleg ce vor să transmită", mai spune Felicia Bantea.

Liliecii se hrănesc cu atenţia noastră

Copiii, dar şi persoanele mature care vin la Peştera Polovragi reuşesc să-şi învingă teama de lilieci, după ce Felicia Bantea le arată ghiduşiile pe care le pot face: „Le spun vizitatorilor că am o vrăbiuţă sau un bobocel cu care m-am împrietenit deoarece oamenii vin cu idei preconcepute. La final le spun că este vorba de înfricoşătorul liliac şi atunci frica le dispare".

Felicia Bantea face o pledoarie pentru protejarea liliecilor: „Sunt specii protejate de lege pentru că sunt pe cale de dispariţie. Se înmulţesc foarte greu. O femelă naşte un singur pui pe an. Habitatul lor a fost distrus în mare parte de amenajările umane. Liliacul nu are duşmani. Graţie sonarului ei reuşesc să se ferească de eventualii prădători. Stă în puterea omului să refacă o verigă aproape lipsă din lanţul trofic. Liliacul nu se hrăneşte doar cu insecte, ci şi cu atenţia noastră".

Viorel din Constanţa a fost vrăjit de expunerea făcută de Felicia Bantea: „Nu am mai văzut vreodată aşa de aproape un liliac. Se vede că doamna este pasionată de ceea ce face şi este un lucru minunat, pentru că puţini oameni mai sunt aşa".

Cum a început să-i dreseze

Felicia Bantea a trecut printr-o întâmplare pe care nu o va uita toată viaţa. În urmă cu trei ani şi ceva, atunci când şi-a început munca de ghid la peşteră, instalaţia de iluminat s-a ars şi a mers cu o lanternă până în capătul galeriei vizitabile să vadă ce s-a întâmplat.

„Am auzit nişte sunete puternice şi înfricoşătoare. Mi-am dat seama că sunt liliecii şi am început să vorbesc cu ei. S-au liniştit şi s-au aşezat în rând până la ieşirea din peşteră. Am înţeles atunci că s-au oferit să mă ghideze până la ieşire. Liliecii există pe pământ de 60 de milioane de ani şi reprezintă o specie foarte evoluată".

"Cel mai deştept liliac din promoţia acestui an este Soni. L-am numit aşa datorită sonarului său de excepţie."
Felicia Bantea
ghid la peştera Polovragi

Peştera Polovragi, oraşul liliecilor

Richard Hoffman, reprezentant al Asociaţiei pentru Protecţia Liliecilor din România, susţine că în peştera Polovragi trăiesc şapte specii de lilieci.

„Din luna martie, am început un studiu privind şapte specii de lilieci. Este un proiect pe fonduri europene de elaborare a unor măsuri de protejare a şapte specii de interes comunitar. În peştera Polovragi sunt condiţii foarte bune pentru lilieci, pentru că peştera se închide pe perioada lor de odihnă şi, astfel, nu sunt deranjaţi. Am identificat pe o porţiune de 3,6 km un număr de 540 de indivizi, dar numărul de contacte pe care l-am stabilit este de 1.000. Peştera Polovragi este foarte cunoscută de lilieci şi este ca un fel de oraş pentru ei. Doamna Felicia Bantea este pasionată de ceea ce face şi merită felicitată".

Richard Hoffman mai precizează că există o serie de superstiţii false legate de lilieci: „Lipseşte educaţia în privinţa acestei specii. Superstiţia că liliecii le intră în păr este falsă. Liliecii nu atacă şi nu sunt agresivi. Ei mănâncă insecte".

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite