Cum „susţine“ Biserica Ortodoxă familia. Povestea de „iubire mixtă“ între un german şi o româncă, interzisă de BOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cuplu mixt, germano-româno, format din Richard Sensz Wolfgang şi Claudia Bădoiu, nu se poate căsători religios în România, deoarece Biserica Ortodoxă îi cere cetăţeanului străin să se convertească, deşi este botezat creştin.

Claudia şi Richard trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. El este german, cu origini române, tatăl lui fiind sas, născut în Mediaş, iar ea este gorjeancă. S-au cunoscut în urmă cu nouă ani, iar, după ceva timp, a apărut pe lume, Olivia, în vârstă acum de şase ani, botezată ortodox în România.

Familia trăieşte în Singen, la graniţa cu Elveţia. În noaptea de Revelion, Richard a cerut-o în căsătorie într-un mod romantic. S-a aşezat în genunchi cu două cupe de şampanie şi a întrebat-o dacă vrea să-i fie soţie.

„A fost o surpriză imensă. Mă bucur că asta a simţit. Este un pas important“, a mărturisit Claudia Bădoiu. Au căzut de acord să se căsătorească în România şi tot aici să facă şi nunta, dar au aflat cu surprindere că Biserica Ortodoxă Română acceptă căsătoriile mixte cu o condiţe, ca cel care nu este ortodox să se boteze.

„Ne-am interesat în Germania şi am căutat pe Internet şi am aflat că din anul 2011 sunt permise căsătoriile mixte între evanghelici şi ortodocşi. Se organizează în biserică două slujbe diferite de doi preoţi de fiecare cult şi fiecare rămâne la cultul din care face parte. Dar, eu îmi doresc să mă căsătoresc în România, unde se află prietenii, rudele şi familia, dar nu ne putem cununa religios pentru că Biserica Ortodoxă Română nu permite astfel de căsătorii şi pune condiţia ca cel care nu este ortodox să se boteze. Nu înţeleg această interdicţie, mai ales că biserica susţine familia, cel puţin declarativ. Bărbatul cu care îmi împart viaţa nu doreşte acest lucru. Îmi doresc să ne căsătorim şi religios, nu doar civil, pentru a fi împlinită din toate punctele de vedere“, ne-a povestit Claudia Bădoiu.


„Mi se pare o aberaţie“

Claudia este revoltată de răspunsul primit din partea bisericii ortodoxe din România, mai ales că preoţii se declară adepţii şi susţinătorii familiei: „Mi se pare o aberaţie, pentru că este libertatea unui om de a rămâne în cultul religios în care s-a botezat şi de care aparţine şi familia lui. Nu este posibil să fie forţat să facă îşi schimbe credinţa, mai ales că suntem amândoi creştini. Asta nu mai e libertate. Cel mai mult contează că doi oameni se căsătoresc şi doresc să se căsătorească. Pe de o parte biserica recomandă căsătoria, iar pe de altă parte pune tot felul de piedici. Dacă în Germania sunt permise aceste căsătorii, nu ştiu de ce în România nu se pot organiza. Eu nu am crezut că este posibil aşa ceva. Trăim într-o lume în care oamenii din diferite ţări interacţionează. Lumea a evoluat, iar biserica trebuie să ţină pasul cu schimbările“.

„Important este că sunt creştini şi se înteleg“

Dragostea lor şi dorinţa de a se căsători este puternică, astfel încât au găsit o altă cale de a cununa şi în faţa lui Dumnezeu. Biserica Evanghelică din România oficiază căsătoriile mixte fără nicio interdicţie. „Sunt de acord să mă căsătoresc în Biserica Evanghelică, pentru că ea crede în valorile creştine“, a precizat Claudia Bădoiu.

Kilian Dörr, prim-preot al Bisericii Evanghelice din Sibiu: „Pentru noi, condiţia de a adera la ortodoxie este ciudată, având pentru că este botezat deja în Biserica Evanghelică este botezat în toate bisericile creştine. Botezul este o taină acceptată de toate confesiunile. Dacă e cineva botezat în biserica ortodoxă, catolică sau oricare alta este valabil botezat şi nu se mai botează încă o dată. Bineînţeles că organizăm căsătorii între confesiuni creştine diferite.

Asta e realitatea la noi. În cadrul parohiilor noastre, majoritatea trăieşte în căsătorii mixte. Asta poate fi chiar o îmbogăţire spirituală pentru că poţi afla o serie de lucruri noi despre o altă cultură. Nu impunem o regulă că dacă au copii în ce condiţii să fie crescuţi. Este libertatea familiei de a alege. Important este că sunt creştini şi se înteleg. Noi îi încurajăm să trăiască responsabil unul faţă de celălalt“.

Poziţia Bisericii Ortodoxe Române

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române îşi dau cu stângu-n dreptul şi nu au un răspunz coerent cu privire căsătoria celor doi. „Căsătoria este posibilă numai dacă el acceptă botezul în rit ortodox. Pe mine mă surpinde faptul că biserica ortodoxă din Germania permite astfel de căsătorii“, a spus Ionuţ Câmpeanu, părintele protopop al Protoeriei Târgu Jiu.

În schimb, Ionuţ Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, nu are un răspuns corent cu privire la această problemă. Iniţial, acesta a răspuns că trebuie îndeplinită o condiţie din cele două: „Se poate face doar în condiţiile în care respectivul se şi botează. Dacă nu doreşte acest lucru trebuie să facă un angajament ca pruncii să fie botezaţi în credinţa ortodoxă. Asta e regula noastră şi face parte din rânduiala Bisericii Ortodoxe şi nimeni nu face rabat. Este un angajament pe care noi îl aducem la cunoştinţă familiilor mixte încă de la început“.

Ulterior, Apostolache şi-a modificat declaraţiile din mers: „Mă bucur că au o fetiţă care este de confesiune ortodoxă. Dacă doresc să se căsătorească în biserica ortodoxă pot s-o facă cu respectarea canoanelor bisericii ortodoxe. Căsătoria e la latitudinea fiecăruia. Trimiteţi-mi un e-mail şi o să consult doleanţa dumneavoastră. O să primiţi un răspuns în scris“. 

Până la urmă, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei a emis următorul răspuns cu privire la căsătoria celor doi creştini:

„În conformitate cu rânduiala canonică a Bisericii Ortodoxe, căsătoria între ortodocs şi şi neortodocşi este oprită. Cu toate acestea, dat fiind contextul vieţii sociale şi dinamica societăţii actuale, această lucrare se poate săvârşi prin pogorământ (dispensă arhierească), cu condiţia expresă ca toţi copiii proveniţi dintr-o astfel de căsătorie să fie botezaţi şi educaţi în Biserica Ortodoxă. În felul acesta, Bisericile Ortodoxe locale pot să ia decizii prin aplicarea iconomiei după caz şi după nevoile pastorale (însumând aici grija faţă de nevoile actuale ale păstoriţilor). În ceea ce priveşte căsătoria dintre ortodocşi şi necreştini sau necredincioşi, se precizează că acrivia canonică opreşte cu desăvârşire o astfel de unire, însă şi în acest sens, Bisericile locale pot hotărî să aplice iconomia, ţinând cont de nevoile pastorale“. 

Richard Sensz Wolfgang şi Claudia Bădoiu se vor căsători anul viitor, indiferent de ce spune sau ce condiţii impune biserica ortodoxă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite