Coşmarul unei mame ajunse cu bebeluşul într-un spital din România. Femeia povesteşte un şir nesfârşit de bâlbe care i-au adus copilul la un pas de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără mămică din municipiul Târgu Jiu a trecut printr-un adevărat coşmar atunci când a ajuns cu copilul ei în vârstă de câteva luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Mama susţine că medicii n-au ştiut cum să procedeze şi chiar au început să se certe între ei.

Tânăra mama, pe nume Bianca Dănăşel, a postat pe contul de Facebook toată întâmplarea, deşi spune că nu este adepta acestui mod de a comunica, dar că a ajuns la capătul răbdării şi nu a mai putut suporta.

Bianca Dănăşel a născut, înainte de termen, o fetiţă cu unele probleme de sănătate. Mama şi copilul au ajuns acasă în urmă cu aproape o săptămână, după mai multe luni petrecute în spitalul din Timişoara. Copila este afectată de o răceală, iar mama merge cu ea de urgenţă, în seara zile de sâmbătă 18 martie, la spital.

„Ajung acasă marţi, după 5 luni plecate în Timişoara cu copilul născut prematur, cu foarte multe probleme de sănătate. În două zile acasă, fetiţa mea răceşte şi răceala îi coboară la plămâni, ea având deja displazie bronho-pulmonara. Face crize de apnee şi ajung de urgenţă cu ea la Spitalul de Urgenţe din Tg. Jiu. Acolo îmi stabilizează fata şi ne trimit la spitalul de Pediatrie. Doctoriţa de pe salvare cere internarea fetei pe secţia de ATI, având în vedere faptul ca fetiţa mea, acum doua luni când am încercat să venim iar cu ea acasă din spital de la Timişoara a păţit exact acelaşi episod de apnee după care au urmat două stop-uri respiratorii“, povesteşte Bianca Dănăşel. 

Medicul de gardă de la ATI a refuzat internarea fetiţei

Tânăra mamă continuă să povestească clipele de groază prin care a trecut. Ea spune că medicul de la ATI a refuzat internarea, iar, apoi, a urmat un schimb de replici între medicul ambulanţei şi cel de gardă de la Pediatrie: „Medicul de gardă de la ATI. Medicul de gardă de la ATI de la Spitalul 700 refuză internarea fetei pe secţia ATI, spunând că este bebeluş şi că trebuie mers la Pediatrie. Medicul de pe ambulanţă duce fata la Pediatrie unde este preluată de medicul de gardă de acolo. A urmat un schimb de replici acide între cele două doctoriţe, medicul de pe salvare explicându-i doamnei doctor Popescu, medic gardă la Pediatrie, că îi scad bătăile inimii fetei şi că fata prezintă episoade de apnee. Medicul de gardă refuză să creadă, spunând că este de vină senzorul de la plusoximetru...“. 

„Conectată la aparat de oxigen cu mască de adult pe faţă“

Coşmarul continuă, iar mama povesteşte cum fetiţa ei a fost conectată la oxigen cu o mască de adult pe faţă şi cum medicul de la Ambulanţă se ceartă cu cel pediatru: „După ce fata este preluată de Pediatrie, se chinuiesc o oră să îi bage fetei o branulă în căpuţ, deoarece nu-i găseau vene. Fata este conectată la aparatul de oxigen, cu mască de adult pe faţă! Secţie de pediatrie fără masca de copil pentru oxigen, masca fiind cât căpuţul Melisei. Anunţ doctoriţa că fetiţa mea face crize de apnee, ea spunând ca nu am dreptate. Într-un final, îi ridică fetei bluziţa de pe ea şi constată şi ea că fata nu respira. Se panichează şi îmi spune ca o depăşeşte cazul, că e grav şi să trimitem fata înapoi la Timişoara. Cu chiu cu vai, obţinem aprobare de la salvare pentru o salvare tip C2, să transfere fata la Timişoara. De aici începe «distracţia». Salvarea refuza transportul fetei, dacă aceasta nu este stabilă şi intubată (perfectă dreptate)... Vine medicul de ATI, mă vede pe hol şi mă întreabă: «Unde-i copilul?!» Eu chem medicul de gardă să discute direct cu dânsa şi el ţipă la mine: «Spune, mă, unde e copilul?!»“.

Ceartă între medici 

Medicul de la ambulanţa a refuzat, iniţial, să preia fetiţa, pentru că nu era stabilă, iar medicul de la pediatrie susţinea că nu poate să rămâmnă în spital. Părinţii au asistat la această scenă: „Îmi intubează copilul într-un salon de Pediatrie, nicidecum în secţia de ATI ... O intubare durează două minute, iar ei au stat o oră ... În timpul acesta, vedeam asistentele alergând de la etajul 2 la etajul 5 că nu aveau cele necesare pentru intubarea fetei, iar medicul pediatru îmi spune întruna: «E grav, fata! Nu rezistă! Nu o putem intuba! Fata nu mai are şanse şi moare» Timp de 4 ore, cât am stat la Pediatrie acelaşi lucru l-am auzit: fata e grav! Nu rezistă! Reuşesc să o intubeze, ajunge ambulanţa... Când o văd, medicii şi şoferul de la ambulanţă refuză transportul. Şoferul iese afară din salon şi îl implor cu lacrimi în ochi să îmi ia fata, că aici moare fata mea... Refuză... Urmează o cearta teribilă între medicul pediatru şi medicul de pe salvare, cu diferite reproşuri... Cei de pe salvare urlau că de ce au intubat fata, medicul pediatru spunea cî cei de la 112 au cerut intubarea. Ambulanţa refuză transportul, pe motiv că nu sunt dotaţi corespunzător pentru transport, medicul pediatru refuză să rămână fata pe motiv că sunt obligaţi să ia fata... Stai ca părinte şi asişti la o asemenea scenă ... şi rămâi blocat ...“.

„A ventilat copilul meu trei ore manual“

Mama fetiţei consideră că medicul de pe ambulanţă este un adevărat erou, pentru că a ventilat manual copilaşul timp de trei ore: „Întru final se hotărăsc să ia fata, o pun pe targă şi o urcă în lift. Noi am coborât aşteptând ambulanţa. În lift s-au răzgândit ca nu pot să ventileze manual fata 6 ore până la Timişoara ... Norocul a fost că soţul meu a urcat să vadă ce s-a întâmplat de nu coboară cu fata şi atunci a auzit discuţia ... I-a rugat din suflet, spunându-le prin ce a trecut fata, să ne-o transfere la Timişoara. Doctorul de pe salvare acceptă transferul fetei, dar constată că nu este intubată corect, că îi ieşea tubul prin stomăcel puţin şi branula nu este pusă corect în cap ... Remediază situaţia şi îmi ia fata. A ventilat copilul meu trei ore manual ca să poată sa trăiască fata. La Oţelul Roşu, fata este preluată de SMURD-ul neonatal ... Doamnă doctor de la salvare, vă mulţumesc din inima pentru efortul şi curajul de a transporta fata“.

Mai mult decât atât, Bianca Dănăşel spune că urgenţa nici măcar nu a fost anunţată la spitalul din Timişoara: „Doctorii de la Tg. Jiu nu au avut bunăvoinţa de a anunţa la «Louis Turcanu», la Timişoara, că fata este intubata şi are nevoie de loc în terapie intensivă. Când am ajuns cu fata, la 6 dimineaţa la Timişoara, doamna doctor de gardă a avut un şoc. Dânsa nu ştia că Melisa este intubată şi locuri în terapie nu erau. A mobilizat pe toată lumea, au mutat copilaşii şi i-au făcut loc Melisei. Melisa a mai stat 15 minute în ambulanţa SMURD până i s-a făcut loc. Dacă doamna doctor nu reuşea sa aibă un ventilator liber, pentru Melisa pentru intubare , era nevoia sa refuze cazul, asta doar pentru că acei incompetenţi nu au putut anunţa din timp totul“.

Bianca Dănăşel a spus, pentru adevărul.ro, că fata ei este acum în afara oricărui pericol, fiind internată în spitalul din Timişoara. 

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a declanşat o anchetă 

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a deschis o anchetă. „Am numit o comisie care să analizeze acest caz. O să avemk rezultatele în câteva zile şi atunci vor fi dispuse şi eventuale măsuri“, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite