Ciudata moarte a Privighetorii Gorjului. Maria Lătăreţu şi-a dat ultima suflare într-un cămin cultural, după ce a cântat „Vă las cântecele mele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Lătăreţu

Marea cântăreaţă Maria Lătăreţu, denumită Privighetoarea Gorjului, a murit pe data de 27 septembrie 1972, imediat după ce a susţinut un recital pe scena Căminului Cultural din comuna Româneşti, judeţul Botoşani. Îndrăgita interpretă şi compozitoare a suferit o comoţie cerebrală.

Privighetoarea Gorjului era celebră în toată ţara şi primise titlul de „artist emerit“. Maria Lătăreţu cânta cu aceeaşi dăruire indiferent că se afla pe una dintre marile scene ale ţării, în faţa unui public numeros, sau îi bucura cu melodiile sale pe ţăranii dintr-o comună. Astfel, în toamna anului 1972, aceasta a plecat într-un turneu în Moldova, alături de soliştii Ionel Schipoancă, Laura Lavrica şi Ion Luican. Avea de susţinut 22 de concerte în 11 zile.

A refuzat să meargă la spital 

Pentru Maria Lătăreţu, muzica era pe primul loc. Cântecul era sfânt şi urca pe scenă indiferent de necazurile pe care le avea sau de starea în care se afla. 

Ioana Lătăreţu, nora artistei, îşi aminteşte, în documentarul  realizat de Viorel Ilişoi, că Maria Lătăreţu nu se simţea bine din momentul în care a plecat din Bucureşti, iar fiul său, Ion, a rugat-o să nu plece, dar artista a refuzat. 

Când ajunge în Botoşani, impresaru Mihai Belcescu  o roagă pe Laura Lavric să o găzduiască pe Maria Lătăreţu, pentru că la hotelul partidului era frig. Maria Lătăreţu i se plânge Laurei Lavric că o doare tare capul şi că este obosită. Laura Lavric o roagă să meargă la spital, dar Maria refuză. Provighetoarea Gorjului se simte în continuare rău, dar refuză să meargă la spital. 

Pe data de 27 septembrie erau programate două spectacole în Româneşti şi într-o altă localitate învecinată. Pe drum către primul concert, Maria Lătăreţu a acuzat dureri de cap şi l-a rugat pe şofer să-i caute nişte lipitori, atunci când va ajunge, ca sa le pună pe cap să-i sugă sângele, pentru că astfel se simţea mai bine. Această metodă o folosea şi acasă, în Bucureşti. 

Controversă

Există mai multe versiuni despre modul în care a murit Maria Lătăreţu. Nora sa, Ioana Lătăreţu, spune că marea artistă s-a prăbuşit chiar pe scena căminului cultural din Româneşti şi a murit chiar acolo: „La al doilea concert, la cel de-al şaptelea bis a a vut un uşor tremurat, după care s-a prăbuşit pe scenă“.

Această variantă este susţinută şi de Maria Ciornea, secretara Primăriei Româneşti, spunea în cartea „Maria Lătăreţu, Privighetoarea nepereche“: „Ştiu că eram în rândurile din faţă, iar cei peste 200 de oameni o aplaudau frenetic pe doamna Lătăreţu, care încheia spectacolul cu ultima dumisale creaţie «Vă las cântecele mele». Când totul părea că decurge normal, dintr-o dată, dânsa a avut un uşor tremurat, după care s-a prăbuşit instaneu pe scenă. A fost dusă imediat într-o cameră alăturată unde s-a încercat resuscitarea, fără efect, însă“. 

A murit în culise

Însă, artiştii care au fost în turneu cu Maria Lătăreţu ştiu cel mai bine cum a murit Privighetoarea Gorjului. 

Înainte de a intra pe scenă, Maria Lătăreţu cere orchestrei să cânte cu un ton mai jos. A cântat perfect şi, în final, ca o premoniţie, a interpretat „Vă las cântecele mele“, ultima ei creaţie. „A ieşit din scenă. Nu s-a prăbuşit. A intrat Ion Luican. Ţipătul l-a scos în cameră“, a spus Dumitru Amarghioalei, membru al orchestrei, care era atunci şi soţul Laura Lavric. Aceasta a fost de faţă atunci când Maria Lătăreţu şi-a dat sufletul şi povesteşte în documentarul realizat de Viorel Ilişoi cum s-a întâmplat:

Maria Lătăreţu
„A venit doamna Maria cu o pastiluţă în mână, iar în cameră era o oglindă pe perete şi o găleată cu apă. M-a aîntrebat dacă este apă. Cu pastiluţa în mână, se opreşte în faţa oglinzii, unde încep să-i curgă lacrimile. Nu spune nimic. Stă câteva secunde în faţa oglinzii cu lacrimile pâţnă în barbă. S-a aplecat să ia o cană cu apă din găleată, tot plângând, iar eu m-am ridicat să iau cana. Nu a spus nimic şi, plângând, se duce dincolo îmbrăcată în costum naţional şi cu haina mai graosă pe deasupra. S-a întins în pat. Nu au trecut câteva secunde şi aud un răgnet, cred că cel mai mare pe care l-am auzit în viaţă de la femeie. Înţepenită de frică, m-am ridicat să văd ce este. Am văzut un cerc negru în jurul feţei şi unghiile începuseră să se înnegrească.

Resuscitată de un tehnician veterinar

A murit la câteva minute  după ce a cântat ultimul său cântec. La cererea artiştilor care nu ştiau ce să mai facă, un tehnicianul veterinar aflat în seară a încercat s-o resusciteze, dar fără niciun efect. 

A venit şi miliţia care a luat analize din apa din care a băut Maria Lătăreţu. A doua zi, trupul artistei este mutat cu o căruţă la dispensarul medical, la o distanţă de 100 de metri. Autopsia se face chiar la dispensar şi medicii stabilesc drept cauză a decesului hipertensiunea. 

Maria Lătăreţu este înmormântată în cimitirul „Sfânta Vineri“ din Bucureşti. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite