Cea mai mare plantaţie de zmeură din Oltenia aparţine unui tânăr antreprenor. „Vrem să exportăm în Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Porei va înfiinţa cea mai mare plantaţie de zmeură din Oltenia
Andrei Porei va înfiinţa cea mai mare plantaţie de zmeură din Oltenia

Un tânăr antreprenor din judeţul Gorj va înfiinţa, în această primăvară, cea mai mare plantaţie de zmeură bio din Oltenia, cu ajutorul unui proiect finanţat din fondurile europene în valoare de 700.000 de lei. Plantaţia se va numi „Oltenia verde“.

Plantaţia se va întinde pe o suprafaţă de şase hectare în comuna Băleşti, din judeţul Gorj. Andrei Porei, în vârstă de 24 de ani, îşi doreşte ca în următorii ani să se extindă până la 50 de hectare şi să fie cea mai mare plantaţie de zmeură din România: 

„Proiectul a fost aprobat în anul 2017 şi a început în anul 2018. proectul constă în înfiinţarea unei plantaţii de zmeură pe o suprafaţă de şase hectare. Va fi singura plantaţia de zmeură bio din Oltenia. Exista o plantaţie în judeţul Olt, dar a dispărut. Îmi doresc să fie cea mai mare plantaţie de zmerură în ţară şi să ajungem la 50 de hectare“.  

Plantele sunt aduse din Polonia 

Plantele sunt aduse din Polonia vor fi sădite în primăvara următoare, iar primele fructe vor fi culese chiar în vara acestui an. 

„În luna aprilie se va planta materialul săditor. Vor fi plantate 30 de plante achiziţionate din Polonia. Este un soi patentat  anul 2019. Sunt plante făcute «in vitro» în laborator. Am ales un zoi de zmeură cu fruct mediu, dar cu un gust foarte bun. Fructele pot să ajungă la o lungime de 2,5 centimetri. În vară vom culege primele fructe. Producţia de zmeură va fi de 8-9 tone/hectare“, a explicat tânărul antreprenor.

zmeura

O parte din producţie va fi exportată

Andrei şi familia sa deţin o plantaţie de mure care se întinde pe o suprafaţă de un hectar. Tânărul antreprenor a dorit să vină pe piaţă cu un produs nou, deoarece a constatat că există o cerere foarte mare: 

„Avem un hectar de teren cultivat cu mure şi sunt, deja, mulţi producători în Gorj, o parte care au fost iniţiaţi de către noi şi chiar le-am oferit materialul săditor. De asemenea, mulţi reprezentanţi ai supermarket-urilor sau magazinelor ne întrebau, atunci când mergeam să valorificăm murele dacă avem şi alte produse. Anul trecut fost foarte bună la mure. Am reuşit să vindem întreaga cantitate la supermarket-uri din Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea“.

zmeura

De asemenea, Andrei doreşte ca o parte din producţia de zmeură să ajungă în ţări din străinătate, pentru că preţul dublu faţă de piaţa internă: „Vrem să exportăm zmeura în Europa, pentru că o să avem un produs certificat bio, iar preţurile sunt mult mai mari faţă de România. În România, preţul pentru un kilogram de zmeură este de 20-25 de lei, iar în străinătate se dublează. Zmeura este foarte apreciată în Franţa. Avem o maşină frigorifică şi mergem direct la un depozit pentru a le valorifica“. 

Investiţiile vor continua

Cu ajutorul fondurilor europene, tânărul antreprenor a achiziţionat şi o serie de utilaje. „Toate lucrările se vor face mecanizat, inclusiv culesul. O să avem şi două containere frigorifice de şase tone fiecare, pentru a depozita fructele“, a precizat Andrei . 

zmeura

De asemenea, acesta s-a gândit şi la o continuare a investiţiei, pentru ca fructele să fie procesate sau păstrate în condiţii bune: „M-am gândit la o continuare şi am pregătit un nou proiect care a fost aprobat, pentru realizarea unei fabrici de procesare şi congelare. Produsele vor fi congelate prin criogenare, care înseamnă o îngheţare instant şi fructele se păstrează mult mai bine“. 

Vă mai recomandăm să citiţi

Octogenară din comuna Polovragi, găsită carbonizată în propria casă în urma unui incendiu

Bărbatul care a jucat hora în curtea spitalului după ce a scăpat de COVID-19 vrea să scrie o carte VIDEO

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite