Târgu-Jiu: Funcţionari şi maiştri din minerit, în preaviz
0Aproape 1.600 de gorjeni îşi vor pierde locurile de muncă, cei mai mulţi dintre ei fiind angajaţi la companiile miniere sau la complexurile energetice. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia desface contractele de muncă primului lot de disponibilizaţi la finele lui martie.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a primit notificări privind disponibilizarea a 1.584 de persoane. Cele mai multe provin de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), care va trimite în şomaj 920 de salariaţi. Potrivit lui Constantin Lăzăroiu, directorul de resurse umane din cadrul companiei, 279 de angajaţi se află deja în preaviz de la 4 martie, contractele de muncă urmând să le fie desfăcute la 1 aprilie. „Pe listă se regăsesc angajaţi din rândul personalului TESA, funcţionari administrativi, gestionari, maiştri, opertatori de calculator şi muncitori. Ei vor beneficia de plăţi compensatorii în cuantum net de 29.000 de lei fiecare“, a precizat Lăzăroiu.
Concedieri masive şi la complexurile energetice
De la Complexul Energetic Rovinari vor pleca acasă 66 de persoane în următoarele două luni, în timp ce Complexul Energetic Craiova va trimite şi el în şomaj 240 de gorjeni. La sediul AJOFM au sosit notificări de disponibilizare şi din partea reprezentanţilor SC Minprest Serv SA, din Rovinari. Firma de prestări servicii în domeniul minier va concedia, până la sfârşitul acestei luni, 300 de salariaţi. Alte 36 persoane, în prezent angajate la SC Sindjilţ SA din comuna Dragoteşti, firmă ce are ca obiect de activitate curăţenia interioară a clădirilor, vor rămâne fără serviciu de la 28 martie. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Gorj, anul trecut, 42 de angajatori au depus notificări privind disponibilizarea a 3.239 de persoane. În final, 1.995 de angajaţi au rămas fără locuri de muncă.
La loc comanda la Turceni
93 de salariaţi ai Complexului Energetic Turceni s-au întors astăzi la lucru, după ce reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au obligat instituţia să-i reangajeze, constatând că fuseseră trimişi în concediu de aşteptare fără cadru legal. „Nu mă interesează dacă aceste concedii vor deveni legale în viitor. Legea în vigoare trebuie respectată“, a declarat şeful ITM, George Romanescu.