Zona verde din Târgovişte, în limitele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru fiecare târgoviştean există 31 de metri pătraţi de spaţiu verde, peste limita minimă de 20 de metri pătraţi solicitată de UE Doar două oraşe din judeţul nostru respectă normele europene: Răcari, prima în clasament, cu 91,91 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor şi Târgovişte. Pe ultimul loc se situează Titu, cu doar 8,7 metri pătraţi pe cap de locuitor.

Până anul trecut, municipiul Târgovişte nu excela în privinţa spaţiilor verzi, chiar din contră, existau doar 5 metri pătraţi pe cap de locuitor. Anul acesta, datorită unor modificări în legislaţie şi cu ajutorul programelor de înverzire a oraşului, târgoviştenii au de şase ori mai multe zone verzi.
Conform legii, pădurile din jurul unei localităţi nu erau luate în considerare ca spaţiu verde al oraşului dar, mai nou, dacă zona verde este intravilană, atunci se încadrează.
Practic, sunt considerate spaţii verzi toate terenurile intravilane cu arbori şi pajişti ale localităţilor, adică parcuri, păduri, baze sportive sau baze de agrement.
În judeţul Dâmboviţa, majoritatea oraşelor se află sub limita impusă pentru acest an de Uniunea Europeană, de 20 de metri pătraţi de zonă verde pe cap de locuitor. E cu atât mai grav cu cât, din 2013, Uniunea solicită să avem minimum 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.
Târgoviştenii nu sunt mulţumiţi
La nivel naţional, Târgovişte se ridică acum, în clasament, peste Suceava, Bistriţa sau Cluj, după ce, conform noilor criterii, Pădurea Priseaca de la marginea oraşului a fost încadrată în spaţiul verde. Astfel, oraşul nostru se poate lauda acum cu 31 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor al său, ceea ce este peste valoarea minimă solicitată de Uniunea Europeană.
Chiar dacă lucrurile arată bine pe hârtie, în fapt târgoviştenii nu sunt mulţumiţi. „Eu cred că sunt prea puţine spaţii verzi în Târgovişte. Suntem sufocaţi de străzi, de clădiri şi de atâtea maşini. Mergem zi de zi la serviciu, ne întoarcem obosiţi şi orice moment la aer curat sau la iarbă verde este ca o oază de linişte. Cred că ar trebui să avem mai multe locuri de recreere. Două parcuri nu sunt de ajuns pentru atâţia târgovişteni“, mărturiseşte Mădălin Andrei, un târgoviştean în vârstă de 37 de ani.
Titu, pe ultimul loc cu doar 8,7 metri pătraţi!
Conform datelor furnizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa, la nivel de judeţ, oraşul Titu stă cel mai prost la capitolul zone verzi, dispunând de doar 8,7 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, după care urmează oraşul Pucioasa, cu 10,49 metri pătraţi.
La polul opus se află oraşul Răcari, care înregistrează câte 91,91 metri pătraţi de zona verde pe cap de locuitor.
În condiţiile în care doar două oraşe din judeţ respectă normele europene valabile în acest moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii este chiar mai drastică şi cere ca limita să fie ridicată până la 50 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.
„Moreni era pe primul loc la suprafaţa spaţiilor verzi, apoi au apărut noi criterii şi a scăzut destul de mult în clasament. Spaţiile verzi reprezintă o condiţie indispensabilă a traiului urban de zi cu zi. Contribuie la atenuarea poluarii atmosferice şi au un rol important în regularizarea umiditaţii aerului şi a temperaturii. Eu sunt de acord cu limita impusă de Organizaţia Monidală a Sănătaţii, dar probabil cea impusă de UE este ca un mic compromis până la reglementarea următoarelor norme“, declară Mihail Drugă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Cât de verzi sunt oraşele dâmboviţene
Răcari - 91,91 mp spaţiu verde pe cap de locuitor
Târgovişte - 31 mp spaţiu verde pe cap de locuitor
Găeşti -  17,27 mp spaţiu verde pe cap de locuitor
Fieni - 16,9 mp spaţiu verde pe cap de locuitor
Moreni - 11,37 mp spaţiu verde pe cap de locuitor
Pucioasa- 10,49 mp spaţiu verde pe cap de locuitor
Titu - 8,7 mp spaţiu verde pe cap de locuitor


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite