Vlad Icobeţ a conceput un „ou” pe care se poate găti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Icobeţ
Vlad Icobeţ

Proiectele sale au fost remarcate în concursuri internaţionale de companii precum Swarovski, Electrolux, Renault sau BMW.

A descoperit conceptul de design din timpul liceului. “În 2003, după ce a fost lansat Warcraft3, am urmărit secvenţele cinematice. Am rămas uimit de ceea ce poate face creativitatea în domeniul 3D. Din acel moment am ştiut ce vroiam să fac în continuare. Am început să învăţ singur, am exersat şi experimentat câte puţin din fiecare secţiune a programului în care lucram, după care a apărut pasiunea pentru design. Cunoştinţele 3D m-au ajutat enorm în redarea obiectelor pe care mi le imaginam”, afirmă designerul.

A învăţat să deseneze mai întâi pe calculator

Obişnuit de mic copil cu computerul, Vlad a învăţat să deseneze invers faţă de procedura standard. “Eu ştiam să desenez pe calculator. În facultate un profesor mi-a zis că degeaba ştiu să desenez pe calculator şi că nu voi realiza absolut nimic dacă nu voi învăţa să desenez cu mâna. M-am apucat de învăţat să desenez şi acum folosesc numai placa grafică. Am luat-o practic în sens invers faţă de felul în care se procedează în mod normal”, zâmbeşte Vlad.

Este pasionat de designul auto

A absolvit design industrial şi se îndreaptă spre designul de transport, cel mai probabil la o universitate din străinătate. A participat deja la numeroase concursuri de design iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Unul dintre proiectele sale, un concept de maşină bionică, a fost desemnat “Maşina anului 2030”.
“Momentan, în România această industrie nu este foarte dezvoltată, dar, la fel ca şi designul industrial, are potenţial de dezvoltare pe viitor. În străinătate, cererea în aceste domenii este destul de mare şi poate asigura o carieră. Vreau să mă îndrept spre o şcoală străină undeva în Europa spre a acumula o gamă bună de cunoştinţe, iar apoi unde mă va purta job-ul”, spune Vlad.

Proiectele sale au ajuns în topul unor companii ca Electrolux sau Swarovski

Proiectul “The Egg”(Oul) prezentat în cadrul concursului Electrolux Design 2009, desfăşurat la Londra, i-a adus un rezultat de care este foarte mândru. “Am fost destul de entuziasmat după ce am aflat că am ajuns în Top 25 la Electrolux Design - Londra 2009”, spune Vlad.

“The Egg-Oul este de fapt o unitate de preparare a mâncării care se deschide ca petalele unei flori în trei platforme distincte care oferă un loc de gătit cu plită electrică, un loc de spălat vasele folosite la bucătărie precum şi o masă pe care se pot prepara alimentele. Oul este de asemenea echipat cu un proiector holografic care permite utilizatorului să găsească informaţii online despre reţete sau instrucţiuni de gătire. Atunci când nu este în uz, cele trei segmente se închid, salvând astfel foarte mult spaţiu”, explică Vlad.

“Proiectul “Shine” pentru concursul Swarovski a constat în conceperea unui ceas care combină luxul şi moda cu tehnologia de ultimă oră bazată pe proiecţii laser. Am reuşit să intru în Top 30 cele mai bune design-uri de ceasuri în anul 2008”, spune designerul. “Îmi place să particip la concursuri, sunt o foarte bună metodă de a învăţa singur. Consider exerciţiul continuu cea mai bună metodă de a-ţi îmbunătăţi abilităţile şi de a rămâne în formă”, adaugă Vlad.

Profil:
Născut:  1 iulie1987, Târgovişte
Studii: Universitatea Naţională de Artă Bucureşti, Secţia Design Industrial
Profesie: Designer
Familie: singur la părinţi
Hobby-uri: desenul, fotografia , arta digitală, muzica

Ce-i place?
“În timp ce lucrez îmi place să ascult muzică, clasică atunci când doresc linişte interioară sau un gen mai agresiv, în funcţie de dispoziţia pe care o am. Îmi place să schiţez peisaje şi caractere sci-fi în timpul liber.”

Ce nu-i place?

“Detest călătoriile cu avionul şi nu îmi place deloc iarna. Mă enervează foarte mult şi minciuna cu mincinoşii ei.”

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

La ce vârstă ai descoperit calculatorul şi sub ce formă?
V.I.: „Pot spune că am fost printre puţinii norocoşi care au descoperit calculatorul la o vârstă fragedă. Cred că la el am învăţat literele şi cifrele. Mai târziu am făcut cunoştinţă cu primul meu program de grafică 3D. Şi mai apoi a urmat, bineînţeles, copil fiind, pasiunea pentru jocuri.”

Cum s-a dezvoltat pasiunea pentru design ?
V.I.: „Nu pot spune că am fost pasionat de la început de design sau probabil nu conştientizam acest lucru. Înainte să fiu admis la facultate, am urmat un an şedinţe de desen ca să învăţ să desenez. Acest lucru mi-a oferit o putere incredibilă de a reda rapid lucrurile pe care mi le imaginam.  Mai târziu,  pe parcusul celor trei ani de facultate, am descoperit pasiunea pentru forme, stil, inovaţie, gândire în design.”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite