VIDEO De ce s-a dublat preţul verzei faţă de anul trecut în sudul României. „Asta este varză bio, cum se spune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
varza lunguletu

Agricultorii din Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, mişună în aceste zile pe străzi, câmpuri sau în târgul special amenajat pentru vânzarea produselor. Culesul verzei este în toi. Oamenii spun că producţia a fost aproape la jumătate faţă de anul trecut.

Tone de varză se găsesc în târgul din cel mai mare bazin legumicol din ţară, Lunguleţu. Dacă anul trecut kilogramul de varză se vindea cu 20-30 de bani, acum, din cauza producţiei mai mici, se vinde cu la 60-70 de bani.

Comercianţi din toate judeţele vin să cumpere de la dâmboviţeni şi negociază la sânge, până reuşesc să obţină preţuri cât mai mici. 

varza lunguletu

“O luăm de la oameni şi o dăm prin sat. O luăm cu un preţ mai mic de aici şi o dăm cu un preţ mai mare acolo”, spune un tânăr din Argeş.

Producătorii sunt mulţumiţi de producţia de varză, chiar dacă dăunătorii i-au făcut să piardă aproximativ 20% din recolta, iar frigul s-a instaurat în zonă, pe timp de noapte.

“A fost o producţie mulţumitoare, dar avem probleme cu viermii care mănâncă varza pentru că nu am dat cu pesticide. E bine că a venit frigul ca să cumpere lumea varză să o bage la murat.  La noi e 50-60 de bani varza Bucharest, în timp ce varza românească, cu foaia subţire de sărmăluţă e 70-80 de bani", spune Alexandru, agricultor.

varza lunguletu

“Asta e varză bio, cum se spune. Decât una stropită cu fel şi fel de substanţe şi fără viermi, mai bine prefer să dau două, trei frunze jos şi să fie mai puţin aspectuoasă. E bio, dar nu prea arătoasă”, spune soţia sa.

Lunguleţu produce 10% din varza României 

Un hectar îngrijit ca la carte şi nealterat de dăunători ar trebui să dea o producţie de cel puţin 30 de tone. Producătorii din Lunguleţu speră să mai crească preţul la varză pentru a-şi recupera măcar pierderile la cartofi, care s-au recoltat în cantităţi mari, dar s-au comercializat la preţuri mici.

Agricultorii din Lunguleţu produc anual 100.000 de tone de varză, ceea ce înseamnă 10% din câte produce toată România. 

Deşi este o producţie enormă, ţăranii nu rămân cu mare lucru, iar cel ami mult de câştigat au angrosiştii care cumpără de la ei varză sau cartofi pe nimic şi o vând în piaţă la preţ mult mai mare. Ăsta a fost şi subiectul unui documentar numit „Varză, cartofi şi alţi demoni”, în regia lui Şerban Georgescu. Regizorul s-a dus să cumpere de 100 de lei varză pentru murat din Lunguleţu. A primit în schimb o tonă din muncile câmpului şi i s-a părut ireal.
 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite