Târgoviştenii ajung la psiholog din cauza crizei financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian nu are un loc de muncă şi simte că a ajuns la capătul puterilor
Iulian nu are un loc de muncă şi simte că a ajuns la capătul puterilor

Lipsa unui loc de muncă, disponibilizările sau nesiguranţa venitului aduce tot mai mulţi oameni în stare de depresie. Psihologii nu mai sunt văzuţi ca medici ai oamenilor nebuni, astfel cei care au probleme în familie sau la locul de muncă, găsesc ajutor în terapia psihologică.

Lipsa unui loc de muncă, disponibilizările şi datoriile la bănci duc mulţi târgovişteni în cabinetele psihologice. Medicii spun că tot mai mulţi târgovişteni ajung să consulte un specialist pentru că şi-au pierdut sau îşi vor pierde locul de muncă. “În ultimul timp a crescut numărul pacienţilor cu tulburări depresive. Evident disponibilizările din ultimul timp, nesiguranţa unui loc de muncă sunt factori care duc de cele mai multe ori la depresii. Problemele sunt individuale de la om la om”, spune Călin Alexandru, psiholog în cadrul Policlinicii.

În cabinetele de psihologie ajung toate categoriile de oameni, de la adolescenţi la pensionari. Intelectuali, economişti, ingineri, muncitori sau vânzători, multe persoane cu astfel de calificări au trecut până acum prin mâinile psihologilor şi psihiatrilor.

Psihologii nu tratează nebunii

Faţă de anii trecuţi, prejudecăţile din partea oamenilor cu privire la psiholog au mai dispărut. Oamenii nu mai sunt de părere că dacă vin la psiholog înseamnă că sunt nebuni. „Psihologii, psihiatrii, psihoterapeuţii nu tratează doar oameni nebuni, ei tratează şi oameni normali cu probleme de viaţă mai mari sau mai mici, persoane care au nevoie de o terapie suportivă”, adaugă Călin Alexandru.

Printre târgoviştenii înscrişi pe o fişă medicală din cabinetele de pshihologie se numără şi Iulian, un tânăr de 24 de ani, licenţiat în contabilitate. “Am terminat facultatea şi nu reuşesc să găsesc un job. Părinţii mei şi-au pierdut locurile de muncă, sora mea nu are niciun venit. Simt că nu mai rezist, lucrurile merg din ce în ce mai rău şi nu văd nicio soluţie. Am făcut până acum două şedinţe cu un psiholog pentru că am căzut în depresie”, mărturiseşte tânărul. 

Simptomele depresiei


Târgoviştenii care au probleme financiare şi de asemenea probleme în familie, ajung în cabinetele de psihologie cu numeroase simtome. Psihologul clinician specialist, Ileana Cercel a explicat pentru Adevărul de Seară care sunt principalele simtome ale depresiei. „Anxietate, tristeţe persistentă, sentimente de inutilitate sau de pesimism, sentimente de vinovăţie sau neputinţă, pierdere de interes sau plăcere pentru hobby-uri sau activităţile obişnuite, energie scăzută, oboseală, senzaţie de “încetineală”. Mulţi au probleme de somn, trezire dimineaţa devreme sau dormit prelungit, modificări ale apetitului sau/şi ale greutăţii”, spune Ileana Cercel. De asemenea Ileana Cercel spune că depresivii au gânduri de moarte sau sinucidere, tentative de suicid chiar.

Cei mai mulţi depresivi sunt cu studii superioare

“Persoanele cu studii medii sau superioare se tem într-o mai mare masură că îşi vor pierde locul de muncă actual (33%, respectiv 28%), procente mai ridicate decât al celor cu studii primare (15%)”, spune Ileana Cercel.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite