Târgovişte: Uşile, un pericol în caz de incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Uşile, un pericol în caz de incendiu
Târgovişte: Uşile, un pericol în caz de incendiu

Mai mult de jumătate din firmele târgoviştene încalcă actul normativ al pompierilor

Cu toate că legea prevede ca deschiderea uşilor să se facă în sensul deplasării spre exterior, majoritatea patronilor de firme din Târgovişte nu se obosesc să respecte actul normativ al pompierilor. În mod stupefiant, pe fondul aceleiaşi legi, cei de la ISU Dâmboviţa nu pot să aplice sancţiuni celor vinovaţi: „ Din păcate, nu putem aplica amenzi şi nu putem să dăm avertismente, mai ales când vine vorba despre construcţiile de dinainte de 1989, pentru că acelea nu sunt avizate. Nu se poate să îi sancţionăm în baza legii de acum, pentru că asta ar însemna să aplicăm legea retroactiv, iar aşa ceva nu se poate. Si chiar dacă, să zicem în mod paradoxal, s-ar putea, de unde să-i luăm pe toţi proiectanţii responsabili de acest lucru?”, a declarat pentru „Adevărul de seara” lt.col. Virgil Fălcuţescu.

Legea urbanismului vs actul normativ

Alături de cei care îsi desfăşoară activitatea în cladirile ceauşiste, la fel de liniştiţi pot sta şi proprietarii firmelor noi, dar care au deschidere la trotuare şi au uşile montate în sensul deplasării spre interior: „ Aceştia au primit avizul conform legii urbanismului, pentru a nu incomoda pietonii, chiar dacă, într-un fel, se bate cap în cap cu actul nostru normativ. Dar până la urmă e o dovadă şi de bun simţ, ca să nu se trezească pietonul că dă cu capu-n uşă când iese cineva din magazin”, a declarat lt. col. Virgil Fălculeţu.

Există şi excepţii


Firmele care nu sunt frecventate de mai mult de 30 de persoane în acelaşi timp nu sunt obligate de actul normativ să aibă montate uşi care se deschid spre exterior. La această categorie se mai adaugă şi cele care au montate uşi din termopan cu geam, pentru ca geamul este considerat o cale de evacuare în caz de incendiu. Excepţie face, de asemenea, şi monumentul istoric Mănăstirea Dealu. Purtătorul de cuvânt al ISU Dâmboviţa, maiorul Eduard Ţelea, susţine: „Au fost efectuate controale şi la mănăstire, însă cei de acolo nu au vrut să schimbe uşa deoarece ţin la stilul arhitectural. Stareţul are, însă, obligaţia ca pe timpul desfăşurării slujbelor să ţină uşa deschisă. Regula e valabilă pentru toate bisericile vechi care au montate astfel de uşi”.

Patronii n-au habar de reglementări

Întrebaţi cum şi-au primit avizele pentru securitate în caz de incendiu de la cei pentru prevenirea  incendiilor, unii patroni de firme au ridicat din umeri: „De unde să ştiu eu că trebuie să-mi montez uşa invers? Eu ce să fac acum? Să-mi schimb uşa iară? Pe mine nu mă interesează, eu nu sunt proprietar aici, spaţiul e închiriat”, a declarat Adrian Neacşu, patron de magazin.

Alţii au fost mai reticenţi în a se exprima: „ Fugi de-aici, domnisoară! Ce lege? Asta s-o discute ăia din Parlament, eu am uşa montată aşa de-o viaţă şi nu s-a-ntîmplat nimic . Şi dac-oi lua foc şi m-oi bloca aici, aia e, până acum n-am luat foc niciodată”, a declarat indignat Valentin Bucşa, director la o agenţie imobiliară.

Unii sunt în regulă

Cei mai norocoşi se dovedesc a fi patronii de firme care funcţionează în spaţiile construite începând cu anul 2002. Cei de la ISU Dâmboviţa susţin faptul că toate spaţiile ridicate şi date în folosinţă încă de acum 7 ani  corespund actului lor normativ şi au primit toate avizele pentru securitatea în incendiu.                                                                    

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite