Târgovişte: Cum se răcoresc târgoviştenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele zile au surprins târgoviştenii cu temperaturi trecute de 32 de grade celsius. Căldura mare, mai ales de la orele prânzului, nu a trecut fără să lase urme. Cu toate astea, târgoviştenii au găsit modalităţi de a se feri de arşiţa verii.

Cu pungi puse în cap, pălării de soare, umbreluţe şi multe sticle cu apă. Aşa merg târgoviştenii de 3 zile pe străzile municipiului. Motivul: valul de căldură ce s-a abătut asupra oraşului. După ploile din weekend, temperaturile de peste 32 de grade zilnic au devenit greu de suportat pentru toţi, indiferent de vârstă.

Bătrânii sunt cei mai grijulii

Dintre toţi târgoviştenii, bătrânii se feresc cel mai tare de căldura moleşitoare de la orele prânzului. Înarmaţi cu pălării, umbreluţe şi batiste, cei mai în vârstă dintre locuitorii oraşului ies la cumpărături sau la treburile zilnice înainte de arşiţa amiezii.

image



„Mă protejez cum pot. Mi-a zis şi doctorul să nu ies pe căldură că nu-mi face bine deloc, aşa că mă conformez, dar azi a trebuit să mă duc să iau pensia aşa că mi-am luat pălăria şi mă grăbesc, să nu îmi vină rău de la atâta căldură”, spune doamna Ioana, o pensionară de 78 de ani.

Copiii sunt şi ei afectaţi


A doua categorie cu risc mare la temperaturile foarte ridicate o reprezintă copiii. Deşi bunicii şi părinţii îi scot la plimbare sau la joacă, aceştia sunt echipaţi corespunzător. „Am luat sticla de apă, ca să fie hidratat, i-am luat o şepcuţă, ca să nu facă insolaţie, şi încerc cât pot de mult să îl ţin la umbră”, spune Monica, mama unui băieţel de 6 ani.

image



Zona preferată este parcul

Cei care trebuie să iasă din casă pe caniculă preferă parcurile pentru a se odihni şi răcori. În parcul Mitropoliei, la adăpostul umbrei, atât cei mai în vârstă cât şi cei mai tineri stau la răcoare şi îşi refac puterile pentru următoarea bucată de drum pe care o au de parcurs. Cei mai mulţi trec şi pe la ţâşnitoarele de apă instalate în parc pentru a se răcori cu puţină apă rece sau pentru a se stropi pe faţă.

„Vin aici pentru că simt că mă ia cu leşin dacă nu dau de un pic de umbră. Beau o gură de apă de la ţâşnitoare şi îmi ud un pic batista ca să mă şterg de sudori şi apoi mă aşez câteva minute pe o bancă la umbră, ca să îmi revin, apoi continuu drumul până acasă”, spune Ion, un bătrân de 72 de ani.

image



Piscinele şi terasele sunt la mare căutare

Pentru cei cu mai mult timp liber şi destui bani în buzunar, cel mai bun mijloc de a se răcori îl reprezintă piscinele sau terasele. Dacă în cazul primei alegeri, apa bazinelor rezolvă problema căldurii la un preţ bun, intrarea costând între 3 şi 20 de lei, în cazul teraselor canicula nu este pe deplin înlăturată.

Dacă băutura rece şi cuburile de gheaţă îi răcoresc pe târgovişteni pentru moment, nicio terasă din oraş nu are instalat un sistem de climatizare.

„Costul pentru aerul condiţionat de terasă este destul de ridicat. Pentru un sistem de ventilatoare climatizate, cu jet de apă, pentru a păstra o umiditate naturală, o terasă de 100 de locuri va plăti aproximativ 3000 de euro”, a declarat Ionuţ Nedelcu, patronul unei firme care se ocupă cu montatul aparatelor de aer condiţionat.

Doctorii recomandă evitarea soarelui torid


 „Expunerea la razele solare la orele prânzului poate fi nocivă pentru majoritatea oamenilor. Atât din cauza arsurilor solare cât şi a insolaţiei. Cei mai expuşi problemelor datorate căldurii excesive sunt bătrânii şi copiii. Este recomandat să se evite ieşirea afară la orele la care soarele are cea mai mare putere dar, dacă este absolut necesar, oamenii pot ieşi cu capul acoperit şi purtând haine de culoare deschisă. Este deasemenea recomandabil consumul de apă, pentru a evita deshidratare”, a declarat Elena Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgovişte...

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite