Târgovişte: Loc de pelerinaj pentru creştini, evrei şi musulmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 20 de kilometri de municipiul Târgovişte se află Centrul Internaţional Ecumenic. Aşezarea interreligioasă se afla la Vulcana Băi, iar credincioşii ortodocşi pot atinge moaştele Sfântului Ioan Botezătorul. Aici există şi o moschee şi o sinagogă.

Turişti din toată ţara vin să viziteze Centrul Internaţional Ecumenic, unicat în Europa, care a luat fiinţă în anul 1991 şi s-a îndreptat spre un dialog între cultele religioase.

Potrivit protosinghelului Agatanghel Bărbulescu, stareţul centrului, cele trei biserici, sinagoga, moscheea şi cea ortodoxă, sunt contruite pe cele trei coline din zona Brăneasca, localitatea Vulcana Băi, şi au fost ridicate având la bază cele trei culte monoteiste: mozaismul, creştinismul şi islamismul.

Sinagoga şi moscheia sunt simbolice

Sinagoga şi moscheea sunt simbolice în cadrul Centrului, dar se pot oficia slujbe, dacă există credincioşi care vor să vină se se roage aici. De la începutul acestui an nu a avut loc nicio slujbă, iar anul trecut cel mult trei.



Credincioşii ortodocşi pot atinge moaştele Sfântului Ioan Botezătorul

În schimb, biserica ortodoxă a fost declarată din anul 2000 bisercă cu regim de mânăstire, în care au loc slujbe. Protosinghelul Agatanghel a declarat pentru Adevărul de Seară că hramul bisericii este “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” şi aici este păstrată o mică părticică din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, dăruite de Patriarhul Ierusalimului, Diodor.

image

Mozaismul este reprezentat, la Centrul Internaţional Ecumenic, de sinagoga evreiască. Biserica apare în istorie cu 600 de ani înainte de Hristos cu numele de “Casă de Adunare” sau “Casă de Rugăciune”. “Este biserica în care Mântuitorul Isus Hristos a predicat cuvântul lui Dumnezeu”, povesteşte protosinghelul Agatanghel.

În ceea ce priveşte construcţia, este una simplă. Are 12 ferestre care reprezintă cele 12 seminţii ale lui Israel. De asemenea, apare Steaua lui David şi sfeşnicul cu şapte  braţe numit “menora”.

Biserica Ortodoxă este construită pe cea mai înaltă colină

Biserica Ortodoxă este construită pe o colină mai înaltă şi are dimensiuni mai mari decât celelalte două biserici, arătând diferenţa numărului de credincioşi. Este construită în stil tradiţional, sub formă de cruce, are toate camerele unei biserici: altar, naos, pronaos şi pridvor deschis, în stil brâncovenesc.



“Interiorul este împodobit cu picturi în frescă, realizate de pictorul Emil Stoica, din localitatea Şotânga. Sculpurile interioare sunt realizate în lemn de tei de familia Dobra, din Vulcana Băi. Ctitorul unic al bisericii este Ioan Popescu, actual director al Centrului Ecumenic, cu sediul în Bucuresti”, a mai precizat stareţul Agatanghel.

Despre moscheee, preotul povesteşte că aceasta apare în istorie între anii 600-700, după Hristos, când Mahomed a vorbit cu Dumnezeu, între Mecca şi Medina, şi ar fi primit poruncă să înfiinţeze o nouă religie, cea islamică.

Moscheea de la Centrul Internaţional Ecumenic este o construcţie simplă şi este diferită de celelalte biserici prin faptul că este îndreptată spre Mecca şi nu spre Răsărit.

Vin turişti din toate colţurile ţării

Stareţul Agatanghel povesteşte că vin turişti din toate colţurile ţării, în special la sfârşit de săptămână. În medie, într-o lună, vin cam 200 de turişti, iar cei mai mulţi străini vin din Belgia, Germania şi Franţa. Aceştia se pot reculege prin rugăciune şi se pot relaxa privind la frumuseţea nealterată a locului. Intrarea este liberă.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite