Târgovişte: Felix Goldbach, clarinetistul care l-a încântat pe Papă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Felix Goldbach, clarinetistul care l-a încântat pe Papă
Târgovişte: Felix Goldbach, clarinetistul care l-a încântat pe Papă

A cântat la Vatican în faţa Papei Ioan Paul al II-lea şi a mii de oameni, a interpretat arii celebre alături de nume mari ale muzicii româneşti, precum Gheorghe Zamfir, iar acum împărtăşeşte şi studenţilor săi secretele talentului său.

Felix Goldabach este un tânăr care, la doar 32 de ani, a reuşit să işi facă numele cunoscut în elita muzicii naţionale şi internaţionale prin dragostea pe care o poartă clarinetului. A venit în urmă cu aproape zece ani la Târgovişte, a iubit acest oraş, oamenii săi şi a decis să construiască ceva aici.

A avut de ales între clarinet şi fotbal

Interpretul provine dintr-o familie simplă din Botoşani. Mama, care era educatoare, şi tatăl, fost contabil, şi-au dorit pentru copii lor o educaţie cât mai aleasă, drept pentru care au fost trimişi la şcoli cunoscute din judeţ. Felix Goldbach a început să studieze la Iaşi, unde a făcut şi sport de performanţă. A ales muzica în detrimentrul fotbalului.

“Eram foarte bun la fotbal, aveam talent, eram căutat pentru competiţii importante, dar muzica m-a cucerit, m-a sensibilizat, mai ales că la Iaşi era în jurul meu un puternic curent cultural. Părinţii mei au fost încântaţi că am ales muzica şi nu fotbalul”, povesteşte zâmbind artistul instrumentist.

A cântat pe marile scene ale lumii

Felix Goldbach a declarat pentru “Adevarul de Seară” că una dintre realizările sale în domeniul muzicii este faptul că a cântat, la Vatican, pentru Papa Ioan Paul al II-lea şi pentru marea de oameni strânsă în Piaţa San Pietro. “A fost o experienţă unică. Erau mii de oameni. Acolo, pe scenă, dai totul pentru ca interpretarea să fie una desăvârşită, să încânte pe toţi cei prezenţi. De altfel, am cântat timp de trei ani consecutiv, din 2002 până în 2005, în Piaţa San Pietro de la Vatican”, spune artistul.

Nu va uita niciodată concertul de la Viena, din anul 2007, de la Catedrala Karl Skirch, alături de marele naist al lumii, Gheorghe Zamfir. Au cântat pentru a sărbători intrarea României în Uniunea Europeană. Naistul Gheorghe Zamfir nu este singurul artist de renume alături de care Felix Goldabach a ieşit pe scenele lumii. Au fost concerte cu unul dintre cei mai mari violoncelişti ai lumii, Marin Cazacu, sau alături de un cunoscut pianist al ţării, Verona Maier. Pierre Boulez, renumitul dirijor al orchestrei de la Viena, se află printre persoanele cu care a colaborat de-a lungul anilor.

Este unul dintre fondatorii Filarmonicii“Muntenia”,

Nu mai ţine socoteala premiilor câştigate de-a lungul timpului la competiţii naţionale şi internaţionle, dar îşi aminteşte de prima distincţie. Era în clasa a VI-a şi a câştigat premiul I la un renumit concurs din judeţul Iaşi.  Fiind lector universitar doctor la Universitatea Valahia din Târgovişte, vorbeşte cu drag despre elevii săi şi spune că împreună formează o adevărată echipă. Nu sunt puţine concursurile la care a participat, alături de aceştia, iar primul premiu câştigat în această formulă a fost în anul 2001, la Braşov.

Artistul spune că una dintre cele mai mari realizări ale sale este Filarmonica “Muntenia”. Se numără printre fondatorii instuţiei de cultură şi, în fiecare luni seara, la ora 19.00, iubitorii muzicii clasice il pot vedea interpretând lucrări clasice din cele mai valoroase.

“Unul dintre cele mai dragi lucruri pentru mine este faptul că în 2004 am reuşit să fac o primă stagiune simfonică. În 2006 am format orchestra de cameră <>, care s-a transformat un an mai târziu în <>”, mai spune Felix Goldbach.


Întrebări şi răspunsuri

Rep: De ce aţi ales clarinetul şi nu, să zicem, pianul?
F.G. Este instrumentul care este cel mai apropiat de vocea umană. Sunetul este foarte cald, electrizează ascultătorul, nu-l agasează cu tonuri stridente. Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot clarinetul ar fi instrumentul pe care l-aş alege fără să stau pe gânduri.

Rep: Ce loc din lume v-a plăcut cel mai mult?
F.G. Un loc unde mă voi întoarce întotdeauna cu mare drag este Coasta Amalfi, din Italia. Acolo am găsim atât marea, cât şi muntele. Peisajele sunt superbe, clima este cea care mi se potriveşte, drept pentru care, la concertele susţinute acolo, randamentul meu a fost mare. Cât despre rasismul despre care s-a vorbit atât, eu personal nu l-am observat, am fost primit extraordinar de bine.

Ce îi place

“Iubesc culoarea maro, iar hainele mele, în cea mai mare parte, sunt în tonurile de maro. Îmi plac muntele şi marea în egală măsură. Îmi place mult şi mâncarea italienească, dar tochitura mamei nu va fi egalată niciodată”

Ce nu-i place

“Nu suport să fiu minţit, detest oamenii cu două feţe, care nu spun niciodată adevărul în faţă. Nu vreau să am de-a face cu oameni care bârfesc sau care renuţă la toate principiile pentru a ajunge acolo unde îşi doresc”.

Profil

Născut: 3 aprilie 1977 Săveni, judeţul Botoşani
Educaţie: doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti
Familie: căsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite