Târgovişte: Dâmboviţenii nu vor mai multe maşini pe “Rabla”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Dâmboviţenii nu vor mai multe maşini pe “Rabla”
Târgovişte: Dâmboviţenii nu vor mai multe maşini pe “Rabla”

Etapa a doua a programului „Rabla” nu a adus schimbări importante pe piaţa auto. Dealerii îşi pun speranţa în includerea în program a persoanelor juridice şi a leasingului. La Remat nu s-au înregistrat persoane care au casat mai multe autoturisme.

Solicitările de autoturisme prin programul “Rabla” au scăzut, în primul semestru al acestui an, cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În judeţul Dâmboviţa, au ajuns la Remat, în prima etapă, 250 de autoturisme, iar în prima lună din etapa a doua 86 de autoturisme.

“Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut înregistrăm clar o scădere a achiziţiilor de autoturisme pe programul Rabla. E vorba de aproape 30 de procente”, a declarat directorul Remat Dâmboviţa, Constantin Păun.

Vânzări la jumătate faţă de 2008

Departe de a fi o gură de oxigen, etapa a doua a programului nu a adus schimbări majore pe piaţa vânzărilor auto. Dealerii se uită cu speranţă spre cea de-a treia etapă când în program ar putea fi introduse şi persoanele juridice, iar achiziţiile s-ar putea face şi prin leasing.

“Cei mai mulţi cumpărători de autoturisme preferă leasingul, iar mai puţini vin cu bani cash. Vânzările au scăzut cu 40% faţă de anul trecut, mai ales că mulţi solicitanţi nu îndeplinesc condiţiile de creditare. În plus, în situaţia economică actuală, preferă să stea în expectativă o vreme. Pe programul Rabla am vândut, anul acesta, 150 de maşini la nivel naţional”, a declarat Florin Stancu, reprezentant Erste Auto Dâmboviţa, distribuitor al mărcii Kia.

Alţi dealeri auto susţin că programul “Rabla” a fost un adevărat sprijin pentru industria auto. Cu toate acestea, precizează că vânzările, pe acest program, s-au redus la jumătate faţă de perioada similară a anului trecut, dar, în general, vânzările s-au redus drastic.

“Ne-a ajutat foarte mult programul Rabla. Cu toate acestea, în comparaţie cu anul trecut, vânzările s-au înjumătăţit. Noi am vândut în locaţiile Târgovişte, Buzău şi Ploieşti 40 de maşini, de la începutul anului, pe acest program”, a declarat Monica Şerban, responsabil cu programul “Rabla” la Proleasing Motors, distribuitor al mărcii Ford. 

Îşi pun speranţa în etapa a treia

Importatorii şi distribuitorii de autoturisme speră ca în etapa a treia să se poată înscrie şi persoanele juridice, să se permită achiziţionarea prin leasing şi, eventual, să crească prima de casare de la 3.800 la 5.000 de lei.

“Deocamdată, nu funcţionează programul pentru persoanele juridice şi nici leasingul. Probabil, în etapa a treia. Producătorii şi importatorii speră să crească prima de casare la 5.000 de lei şi să funcţioneze şi leasingul”, a precizat directorul Remat Dâmboviţa, Constantin Păun.

Cei mai mulţi dintre cei care se înscriu în program aduc maşini foarte vechi. În plus, nu s-au prezentat persoane dornice să ia mai multe autoturisme.

“În general, vin la Remat pentru acest program maşini foarte vechi, mai puţin cele aflate la limita impusă de lege. Cea mai veche maşină adusă la noi este un Fiat din 1964”, a adăugat Păun.

La ghişeul de Radieri s-au înregistrat, în primul semestru din acest an, aproape 800 de radieri, iar în această lună – 59. În primele şapte luni ale anului trecut se radiau peste 1300 de autovehicule.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite